vrijdag 10 mei 2013

Wijn en spijs proeverij

We willen er een gastronomisch feestje van maken, geven Sebastian Therou en Frank Geerts aan voor hun maidenproeverij. De deelnemers aan de wijn & spijs proeverij zullen dat beeld beamen. We proeven achtereenvolgens:
Rauwe zwaardvis met kappertjes in citroen
Verse tagliatelle met mosselen en vongele
Wilde zeebaars in een saus met dille en kreeft
Kalfsreepjes met paddestoelen in witte wijn roomsaus
Pecorino
Runderkogel met rucola in jus de veau
Aangezette aardbeien met witte peper, crème cassis en aardbeienijs
En dat steeds met bijpassende wijnen. Waarbij de meningen (uiteraard) wel eens uiteenlopen over wat nou de beste combinatie is. Trattoria l‘Olivo blijkt een prima entourage voor deze proeverij. Chef Jan Gravenstein kookt lekker puur. In dit verslag mijn persoonlijke voorkeuren.
Bij de verse tagliatelle met mosselen en vongole proeven we twee wijnen die best van elkaar verschillen: een heel vriendelijk glas en een serieus glas.
Roero Arneis ‘Capural’ 2010 Montaribaldi
Ingetogen neus waar ik vanille en brooddeeg in ruik. Nello noemt mineralen, Paul ook nog viooltjes, mangofruit en flink hout. De wijn heeft een goede balans en hoge bitters, hangt vrij lang na. De combinatie met de tagliatelle is elegant. Rob benoemt dat de wijn in deze combinatie ‘dienend’ is. Montaribaldi is een klein gebied in de Piëmonte, gemaakt van 100% Arneis.
San Vincenzo 2012 Anselmi
Een veel vriendelijker wijn dan de vorige, een spring in het veld. Nello benoemt grapefruit, passiefruit en een heel aromatische neus. Bloemetjes ruik ik, wat brandnetel en kruiden. De wijn is gemaakt van 85% garganega en 15% chardonnay. De smaak heeft wat vettigs en héél veel rondeur.
Wilde zeebaars in een kreeftensaus met dille, prachtig gerecht met een héél naturel smaak; we proeven hierbij twee sauvignons - maar omdat we blind proeven weten we dat natuurlijk niet.
Ram’s Hill 2010 Tenuta di Biserno, Marlborough Nieuw Zeeland
Van de andere kant van de wereldbol, maar de familie Antinori is de eigenaar. Jonge bleke kleur en een geur met veel mineralen, wat jasmijn en een geur die ik niet zo goed kon definiëren, het doet me denken aan oude jenever granen. De wijn heeft een zweem van oxy naast heel veel frisse zuren. Interessante wijn die door zuren mineraliteit heel goed harmonieert met dit mooie gerecht.
Alteni di Brassica 2010 Gaja, Piëmonte
Gaja heeft slechts 3,5 hectare sauvignon druiven. De wijn heeft ook een jonge en bleke kleur met een neus van brandnetel, buxus en viooltjes. De wijn heeft wat vet en rondeur, komt een tikje vriendelijker over dan de vorige wijn maar wie goed proeft determineert ook een duidelijke bittertje. Dat maakt de wijn uiterst geschikt voor de dis; zelf vind ik dat het gerecht de wijn beter tot zijn recht deed komen.
Kalfsreepjes met paddestoelen in een romige witte wijnsaus is echt zo’n gerecht waarmee je een pesthumeur in een oogwenk de kop indrukt. Noem het gerecht klassiek, noem het gemakkelijk, ik krijg er goede zin van, het is lekker! Sebastian en Frank hebben hierbij rode wijnen geschonken; een witte wijn kan hier echter ook prima. Een Veronese wijn drinken we hierbij en een wijn uit Toscane. Die Toscaanse wijn geeft het gerecht nét even meer spanning.
Le Difese 2010 Tenuta San Guido, Toscane
Een goed thuis, waar de befaamde Sassicaia wordt gemaakt. Deze wijn is de ‘instapwijn’ maar wat voor een! Gemaakt van 70% cabernet sauvignon en 30% sangiovese. De wijn heeft 14 maanden hout gehad, waarvan 1/3 nieuw. Ik prefereer deze wijn boven de Barolo vanwege het fruit in de expressieve neus: mooi framboos. En dan proef je op de tong een prachtvolle, heel elegante wijn met die onmiskenbare hoge slikfactor waardoor tong en brein héél even één worden: l e k k e r.
Bij de Pecorino kaas gaf de Siciliaanse wijn de combinatie iets spannends, dat prefereerde ik boven de Amarone della Valpolicella.
Tancredi 2007 Donnafugata, Sicilia
Gemaakt van 70% nero d’avola, aangevuld met 29% cabernet sauvignon en wat tannat. HansL benoemt rubber en pijptabak in de neus, kersen en veel zuren in de smaak, evenwichtige wijn met prachtige afdronk. Gerard vindt de wijn nog wat hard door de stevige bitters. Ik zie een paarszweem, in de neus ingetogen vuursteen, mineraal, vanille. Edele neus. Mooie strakke wijn, die goed nahangt met – ik kan het niet anders zeggen – een goede slikfactor. Ik kreeg het niet over mijn hart dit uit te spuwen. Erg mooie wijn.
Bij de runderkogel met rucola en jus de veau proeven we twee topwijnen.
Barolo 2007 La Rosa, Fontannafredda, Piëmonte
Uiteraard gemaakt van 100% nebbiolo. Deze wijn laat zien waarom Piëmonte als wijnbestemming de moeite waard is, schrijven Sebastian en Frank. Rob beschrijft de wijn als elegant, Henk noemt dit verrukkelijk. Mijn aantekeningen: tikje doorzichtige kleur (licht, dus nebbiolo) , kruidige neus, harmonieus en expressief.  Goede balans.
Taurasi ‘Radici’ 2007, Mastroberardino, Campania
Sebastian en Frank schrijven dat Taurasi wel eens de ‘Barolo van het Zuiden’ wordt genoemd. De Aglianico druif (daar is deze wijn van gemaakt) heeft met Nebbiolo gemeen dat ze kruidig is en een vrij fors tanninegehalte heeft. Noël noemt de wijn Rubensiaans vol, Rob benoemt de wijn als interessant en complex (maar niet ‘lekker complex’). Nello noemt deze wijn té veel voor het gerecht, Henk prefereert ook de Barolo. Voor mij is dit een van de mooiste wijnen van de avond: paarszweem, romige neus met dat rijke, edele, dat vrij lastig te definiëren is. Grote wijn staat in kapitalen in mijn aantekeningen, mondvullend, elegant en mooi nahangend. Ik vind de combinatie met runderkogel geweldig.
Een mooie maidenproeverij waarbij we vooral met tong en hart combinaties wijn en spijs proeven. Bedankt ook Jan Gravenstein voor een prachtige avond.

Geen opmerkingen: