zondag 26 mei 2013

Vijfklapper kondigt einde van de battles aan? Nee, toch!

Een leuk spelletje, dus: be there! Dat is de uitnodiging voor de Battle die alle leden ontvangen van de secretaris voor de battle tussen Rob en Berry. Of Berry met het goede been uit bed is gestapt… een mooie riesling achter de kiezen… of gewoon teveel adrenaline voorafgaand aan de proefwedstrijd, wie zal het zeggen? In ieder geval heeft hij véél zelfvertrouwen want alle leden krijgen de reactie: “Een leuk spelletje??? Het wordt een groot gevecht!!!”
 
Het idee achter de battle is eenvoudig. Twee proevers. Iedere proever draagt drie thema’s aan. Zo ontstaan zes series van twee wijnen, die we geblindeerd proeven. De leden stemmen wat de lekkerste wijn is. En wie de meeste stemmen krijgt… die wint. Het zelfvertrouwen van Berry blijkt gepast. Met een vijfklapper walst hij over Rob heen. Die het einde van de battles aankondigde, maar dat is een vergissing. Want we kennen Rob als een sportieve vent.
De thema’s van deze battle zijn:
Serie 1 Duitse droge witte wijn, géén riesling
Serie 2 Viognier uit de Nieuwe Wereld
Serie 3 Lekkerste rode wijn onder tien euro
Serie 4 Super Toscaan
Serie 5 Droge rode wijn uit Sardinië
Serie 6 Argentijnse Malbec
De indrinker zowel als de uitdrinker zijn van riesling en allebei zeer de moeite waard.


2010 Maximin Grünhaus C. von Schubert Abtsberg Alte Reben FAss 28 Riesling Trocken
Tsjonge, de naam van deze wijn is een mondvol. Een mooi mineralen getypeerde neus, vuursteen. Hoge zuurgraad, een goede balans van rinse tonen en bitters. Als ik goed na-neus, ruik ik ook jasmijn.
2007 Clemens Busch Roten Schiefer Marienburg Grosses Gewächs Auslese Riesling
Bloemrijke neus, honing, citruszuren, heel vet en toch ook veel zuren, prima balans. Kindermoord eigenlijk nog, want deze wijn is nu een frivole spring in het veld maar zal zich na de pubertijd ontwikkelen tot een sappige dromigere schoonheid.
En passant introduceert Rob een eenvoudig puntensysteem dat we onder het mom van vrijheid, blijheid, wel of niet kunnen gebruiken. Ik heb dat wel gedaan en moet zeggen dat het prettig werkt, en nogal selecteert. Mijn laagste score was 4 op 10, de hoogste 9 op 10.  Nou, daar gaat ie: de mooiste wijnen uit de battle.
Serie 1            Duitse droge witte wijn, géén riesling
Rob en Berry kiezen beiden een topproducent, da’s slim. Rob komt uit bij een weissburgunder van Oekonomierat Rebholz uit de Pflaz, de (duurdere) Grauburgunder van Dr. Heger krijgt de meeste stemmen.
2010 Grauburgunder, Dr. Heger, Grosses Gewächs, Kaisterstuhl, Baden
Geeltint, in de neus peer en licht mineraal. Je proeft flink wat wijn in de mond, concentraat, stevige bitters en een mediumlange afdronk. Lekker glas. Maar dat mag dan ook wel voor bijna 27 euro. Maar daarvoor krijgt de koper wel een wijn met een verhaal, want Heger werd uitgeroepen tot Wijnbouwer van het Jaar door Gault Millau.
Serie 2            Viognier uit de Nieuwe Wereld
Rob kiest een viognier ‘The Hermit Crab’ van het befaamde d’Arenberg uit McLarenVale, Berry een wijn van Yalumba uit Eden Valley.
2011 Yalumba, Viognier, Eden Valley
De wijn stuift werkelijk uit het glas. Noël ruikt abrikoos en exotisch fruit. Jan benoemt viooltjes en jasmijn. Ik ruik in de wijn met groengele tint een heel bloemige neus en vooral méér neus dan in het andere glas. Brandnetel ruik ik ook. De wijn is breder met een verfijnde aandronk en een botertje, goede zuren, hangt wat na. In de wijn zit een pietsie klein licht zoetje, dat de wijn extra aantrekkelijk maakt.
Serie 3            Lekkerste rode wijn onder tien euro
Berry wint  met een Côtes du Ventoux van Rob’s Barbera uit Piëmonte, die ik zelf net een graadje lekkerder vond.
2010 Château Pesquie, Terrasses, Côtes du Ventoux
Acht euro kost een fles en daar krijg je zes glazen wijn voor die mijnheer Parker met 94 punten waardeert. Frank benoemt leer en hopjes in de wijn, koffie en licht peper. Ik ruik vooral mineraal in de neus, mis wat fruit. De meerderheid van de proevers geeft de voorkeur aan dit glas.
2011 Briccotondo, Barbera, Fontannafredda, Piëmonte
Frank noemt deze wijn niet echt verteerbaar omdat ‘mijn bek scheef trekt van de bitters’. Laat ik daar nou geen last van hebben! Paarse rand, expressieve neus met morelkers. Sappige rondeur en aangename smaak. Zeven euro bij de grootgrutter, die komt nog wel in mijn karretje.
Serie 4            Super Toscaan
In deze serie scoor ik beide wijn  gelijk en geef uiteindelijk de voorkeur aan de wijn van Rob, die echter niet de meerderheid van de stemmen krijgt. Berry zit gebeiteld.
2010 Rosso dei Notri, Tua Rita, IGT, Toscane
De wijn is gemaakt van sangiovese en merlot. Nello geeft de voorkeur aan deze wijn vanwege de elegantie. Henk is voor zijn doen best lyrisch over de neus: veel bes, hout, leer, heel mooi en lichte bitters in de smaak. Just noemt nog lichte chocolade. Ik ruik drop, laurier, morelkers, een lekker brede neus. De wijn is strak, pittige smaak, geen allemansvriend vind ik, maar wel heel veel karakter.
2006 Bramasole, Cortona Syrah, Toscana doc, Antinori
Just ruikt hier zware cacao, mooi getypeerd als je in de andere lichte chocolade ruikt! Henk ruikt bessen, hout en roemt hier vooral de volle smaak en fraaiere afdronk. Mijn aantekeningen: kreupelhout, kruidiger dan de vorige wijn, een rubbertje. Later als de wijn meer lucht heeft gehad, royaler en zwoeler in de mond, warempel dit is een charmeur met veel rondeur en wellicht net iets korter in de mond. Heel aantrekkelijk glas syrah uit Italië. Hartendief van Berry.
Serie 5 Droge rode wijn uit Sardinië
Als er één wijn is uit Sardinië met faam, dan wel de Turriga. Dat is de inzet (en investering) van Rob. De wijn kost het dubbele van de keuze van Berry, 6Mura, waar hij mee kennismaakt na de fles cadeau te hebben gehad van een vriend (in ere houden die gozer).
2002Turriga, Isola dei Nuraghi
Nello geeft de voorkeur aan deze wijn, hij noemt die rijker dan de andere. Willem Jan ruikt mint, chocolade en leer. Noël noemt de smaak juist iets minder expressief dan de andere wijn, hij ziet evolutie en een stroperige aanzet. Mijn aantekeningen: tabak, kreupelhout en een straffe smaak, ik schrijf op: klassieke wijn uit een klassiek gebied, mag van mij zelfs nog even liggen. Nello noemt de wijn nu op zijn top. Hartendief van Rob.
2008 6MURA, Sardegna Carignano del Sulcis
Nello benoemt zoet fruit en elegantie. Noël ruikt koffie en drop, die terugkomen in de smaak. De meeste proevers waarderen deze wijn het hoogst. De kleur is wat bruin, cederhout in de verfijnde neus, ook iets van ijzer en kruiden. Later ruik ik koffie en toffee. Deze wijn proeft nu aangenaam, maar mag wel op, staat in mijn aantekeningen.
Serie 6 Argentijnse Malbec
Hier is de redding van zijn eer, Rob brengt een mooie Altos malbec op tafel, en daar moet de Alta Vista van Berry het tegen afleggen.
2009 Altos los Hormigas, Malbec, Reserva Valle de Uco
HansH geeft aan dat de wijn méér complexiteit heeft en Sebastiaan roemt de betere balans, hij ruikt framboos in de wijn. Ik zie een bijna zwarte kleur, een paarse rand, ruik cederhout in een hele rijke neus, wat schrijf ik: RIJKE neus. De wijn moet nog liggen naar mijn idee, maar alles is in potentie aanwezig om hier een excellente wijn van te maken. Gekookt fruit, framboos en rondeur. Klasse.
Het idee van een battle, de spanning op de avond, het leerzame napraten: van mij mag er volgend seizoen wéér een battle komen. Graag zelfs. Bedankt, Rob en Berry. 

Geen opmerkingen: