Er zitten
maanden denkwerk in deze proeverij. Voorproeven. Afwegen. Welke wijn is
karakteristiek? En in welke volgorde komen ze te staan. De opdracht is om in
één mousserende wijn, vier witte, vijf rode en twee dessertwijnen
karakteristieke Franse wijnen op tafel te brengen. Dat lukt Noël Geisen goed.
Het zijn twaalf bekende wijnen die we blind proeven. In onze jaarlijkse
proefwedstrijd waarvan de winnaar een jaar lang de Kees Mutsaers wisselkoeler
mee naar huis mag nemen. Met zijn naam erin gegraveerd, natuurlijk. Misschien
zat er een bijzondere keuze in de line-up, meestal verloopt die van licht naar
zwaar. Bij de rode serie pijnig ik mijn hersens over de eerste wijn. Die is
moeilijk! Later blijkt dat het de wijn is waar álle leden problemen mee hebben,
het is de wijn die het minst is herkend: een Bandol uit de Provence.
De wijnen die
we proeven zijn:
Champagne
Drappier, gemaakt van pinot noir
Domaine Bott Geyl Pinot Blanc 2010, Alsace
Domaine de Galuval 2011, Côtes du Rhone Villages
(Cairanne), van grenache blanc, viognier en rousanne
Domaine Jean Baptiste Ponsot 2008, Rully 1er Cru, van chardonnay
Clos
Floridene 2007, Graves Blanc, van sémillon, sauvignon blanc en muscadelle
Van deze wijn
worden de Elzasser Pinot Blanc en de Champagne het best herkend, de Elzasser
wijn zelfs als beste van de hele avond. Hans van der Horst, Nello Pischedda en
Martin Berkelmans scoren het best in de witte wijnen.
Château
Barthès 2007, Bandol, gemaakt van mourvèdre, cinsault, grenache en syrah
Domaine Langlois-Chateau 2009 Saumur Champigny,
gemaakt van cabernet franc
Domaine Contat-Grangé 2005, Maranges 1er Cru Clos des
Loyères, van pinot noir
Château Chasse Spleen 2003, Moulis, Cru Bourgeois Exc,
van cabernet sauvignon, merlot en petit verdot
Domaine Saint Cosme 2006, Saint Joseph, gemaakt van
syrah
De pinot noir
werd (samen met de pinot blanc) het best herkend op deze avond. De Bandol is
een hartendief van Noël, de neus is een combinatie van kruidigheid,
kreupelhout, een stinkertje, toffee en een rozenassociatie, de zuren zijn wat
afgebouwd, de wijn heeft nog wel rondeur en fluweligheid. De Saumur Champigny
is een hele aangename wijn met lekkere frambozenneus, en ook frambozen in de
smaak bij frissen zuren. Aangenaam glas. De Saint Joseph vind ik een van de
mooiste wijnen van de proeverij: kardinaalpaars, wat kruidigheid in een
bescheiden neus, maar dan een warme aanzet in de smaak met mooi sap, goede
zuren én rondeur, vrij hoog in de bitters. Noëls hartendief is de elegante pinot
noir wijn: Maranges. Die vind ik wat enkelvoudig: gesloten neus, tabak, vaag
stinkertje, hoog in zuren en bitters met wat mineraaltonen. In de rode serie
scoren respectievelijk Hans van der Horst, Toos Dusee en Peter van den
Besselaar het beste.
Domaine Valmy
2005 l’Or de Valmy, Rivesaltes, gemaakt van muscat de rivesaltes
Moulin Touchais 1994, Côteaux de Layon, van chenin
blanc
Hoewel de
wijnen elkaars tegenpolen zijn, hebben ze alle twee karakter. De Rivesaltes is
als een Rubens schilderij: voluptueus, zwoel, geconcentreerd met romige
caramel. De Loire wijn is meer zoals een balletdanseres, heel elegant, helder goudgeel
met een neus van ceder/vanille, feitelijk helemaal niet zoet maar hoog in de
zuren bij een goed concentraat. Vrijwel iedereen schatte deze wijn véél te jong
in, je kon aan de kleur en smaak écht niet aflezen dat de wijn bijna twintig
jaar oud is. Peter van den Besselaar scoort opmerkelijk goed in deze serie,
direct gevolgd door Dimph Oerlemans (die eigenlijk zoete wijn helemaal niet
waardeert) en drie ex aequo scorende proevers: Twan Vermeulen, Hans van der
Horst en Nello Pischedda.
Tussen de
series gaan de proevers naar de gang om met elkaar te discussiëren over de
wijnen. Noël had zich verzekerd van de ondersteuning van Wouter, waardoor we
dit jaar een prachtig Excel scorelijst hebben. Reuze bedankt.
Uiteindelijk
wint de proefkampioen Peter van den Besselaar (231 punten) met een neuslengte
voorsprong op Hans van der Horst (227 punten). Beiden hebben maar liefst acht
van de twaalf wijnen goed kunnen plaatsen in de juiste streek, vaak ook met de
juiste druif. De derde plaats is voor Nello Pisschedda (183 punten). Toos Dusee
scoort net buiten het erepodium, maar zet door de jaren heen een heel constante
prestatie neer. Ik had hoge verwachtingen dit jaar van de jonge proevers. We
hebben immers jaren gekend waarin die jonge proevers (David Koenen, Richard van Oorschot) het kampioenschap
binnen haalden. Nu zijn het de ervaren sociëteitsleden die hoog scoren. De rode
lantaarndrager krijgt traditiegetrouw ook een goede fles mee naar huis. Volgend
jaar nieuwe kansen. Noël bedankt voor het samenstellen van de proeverij.
2 opmerkingen:
Kwaliteit komt altijd boven drijven. Proficiat.
Met groet, Wil H.A. Vennix
Aardig Wil, dank, maar in wijnproeven vaart niemand wel zonder geluk...
Een reactie posten