vrijdag 26 april 2013

Sigaar uit eigen doos, maidenproeverij

Twan Vermeulen laat zich niet door de minste inspireren: Harry Mulisch. De fameuze schrijver beweerde dat zijn absolute leeftijd 17 jaar was, dat hij in feite altijd 17 is gebleven. Twan raakte op jonge leeftijd door Mulisch geïnteresseerd in jazz muziek, wijn drinken en sigaren roken. Met het laatste is Twan gestopt, maar hij ontleent de titel voor zijn eerste proeverij aan Mulisch. De fascinatie voor wijn en jazz is gebleven. Twan zette enkele persoonlijke favorieten op tafel én ging op zoek naar curieuze flesjes. Steeds gekocht voor de proeverij.
 
Nou moet mij toch van het hart, dat de vraag naar curieuze flesjes kaf en koren bij wijnhandelaren kan scheiden. Wie op de vraag naar curieuze flesjes voor goed geld een 38-jarige wijn uit het Entre Deux Mers gebied verkoopt, - laat ik volstrekt helder zijn - verdient geen klandizie meer. Wie overleden wijn verkoopt, verdient hoon. Daar ga je toch nooit meer toe…  Wijn kopen is een kwestie van vertrouwen. De proeverij. We beginnen met de heel toepasselijke geschonken port.
Kopke Kings Crown, Tawny Reserve Port
Een blend van Reserve Tawny Port, gebotteld ter ere van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander op 30 april 2013. De kleur neigt warempel naar oranje. En de smaak is beslist aangenaam: mooi mollig, fluwelige aandronk, noten in de afdronk. Dezer dagen probeer iedereen te profiteren van de Oranjekoorts – ik zag abdicatiebier, Kroningsbeerenburger, Oranje vodka en nog veel meer. Deze port is een uitstekend alternatief voor de tradionele oranjebitter. Gemaakt van touriga nacional, touriga fransesca, tinta barroca en tinta roriz.
 
Rocho 2010, Bianchello del Metauro
Uit de Marche, uiterst interessante wijn door de druif Bianchello. Het is reuze lastig om die autochtone druiven bij terugproeven weer te herkennen. Een heel behoorlijk glas, zegt HansH: helder van kleur, citroen, amandel en vanille in de neus. Citrustonen in de smaak. Ik zie een goudgele kleur en ruik buxustonen (ook karakteristiek voor bijvoorbeeld sauvignon). Citrus zit ook in de neus. Dit is een pittig glas wijn met veel spel en mooie zuren. Fijn dat die autochtone druiven gehandhaafd blijven.
Montagnac 2012, pays d’Oc
De huis-chardonnay van Twan. Nello benoemt banaan, kauwgum en een bittertje. Willem-Jan ruikt zuurstok. Paul noemt de wijn wat ‘vettig’ en mist een ranke structuur. Mijn aantekeningen: mineraal in de neus en oude boerderijrozen, mooie neus. Vettige aandronk, milde wijn met niet zo veel zuren, iets viefer dan de chardonnay uit Zuid Afrika die ernaast staat.
Spätburgunder 2009, Cuvee Unique, Rheinhessen
Hartendief van Twan. De lichtrode kleur maakt dat we de pinot duidelijk herkennen. Kees benoemt tabak, leer en kers. Ik ruim zelf caramel, stal en cacao, een heel innemende smaak bij een medium geconcentreerde smaak en een wat vluchtige afdronk.
Noster Inicial 2009, Priorat
Hartendief van Twan. Jan is dat helemaal met hem eens, hij typeert de wijn als ‘versmolten goud’, alles in goede balans, wel een wat gesloten neus. Kees ruikt in de neus laurier, braam en pruimen. Rob noemt de neus ook gesloten, pittige zuren, concentraat en lijm. Ik ruik wat kers, een kruidige smaak, de wijn is nog te jong, heeft veel toekomstpotentieel en zit vrij hoog in alcohol. Gemaakt van 70% garnacha, 25% samsó en 5% cabernet sauvignon. 

Geen opmerkingen: