zaterdag 6 april 2013

Rhône doorgeproefd


Antoine Jaboulet begon als 27-jarige in 1834 op de hellingen van de Hermitage in de Rhône als wijnbouwer. Zonen Paul en Henri zetten zijn werk voort. Het was Paulus die vervolgens zijn naam gaf aan het bedrijf. Sindsdien zijn verschillende generaties elkaar opgevolgd. In 2006 heeft de Frey familie het handelshuis verworven. Zij zijn wijnmakers in Champagne en eigenaars van Château La Lagune in Bordeaux. Aan het hoofd van het handelshuis staat Frederic Jaboulet.

Misschien is het huis nog wel het meest fameus door één fabelachtige – en onbetaalbare – wijn: l’Hermitage La Chapelle. Robert Parker noemde de 1961 “behorend bij de drie beste wijnen die ik ooit dronk”. Flessen met een opmerkelijk lage opbrengst van 8 hl per hectare. Er liggen nog altijd enkele flessen en magnums van dit jaar in de schatkelder van het huis. In 1962 kosten deze flessen 10 Franse Francs. Wie toen een kistje heeft weggelegd én nog flessen heeft… kan die nu verkopen voor Euro 10.000 per fles.
Als ik door mijn oogwimpers naar mijn aantekeningen kijk, ziek ik *-sterretjes staan bij alle vier Crozes Hermitage wijnen die we vanavond blind drinken. En omdat die ook voor de liefhebber betaalbaar zijn, is het een boeiende proefervaring. Gerard van Avendonk schenkt 13 wijnen van het huis Jaboulet Ainé, zowel uit Noord Rhône (Condrieu, Cornas, Hermitage, Saint Joseph) als Zuid Rhône (Gigondas, Châteauneuf de Pape). Ik kan niet zeggen dat de wijnen herkenbaar één stijl hebben, maar wel dat ik flessen van dit huis in een restaurant blindelings zou kiezen, want ze zijn uiterst betrouwbaar.
Noord Rhone
Crozes Hermitage 2009 Les Jalets (blanc)
Hartendief van Gerard. Gemaakt van 100% marsanne. Ik vind dat een moeilijke druif om te determineren, met weinig uitgesproken karakteristieken. Ik ruik wat mineralen en licht anijs. Rob benoemt een vleugje vanille, Jan ruikt véél: leisteen, graniet, krijt, vuursteen en viooltjes. Ik vind de wijn lekker: hap sap, je verlangt naar een volgende slok, een tikje frivoler dan de stevige Saint Peray die ernaast staat. Ik proef amandel in de afdronk.
Crozes Hermitage 2009 Les Jalets (rouge)
Wijn van 100% syrah. Paarszweem. Oogt veel jonger dan de jaargenoot die ernaast staat gemaakt van grenache. Fruitige neus met blauwe bes, kruidentoets van tijm. Goed concentraat, wijn met nog potentie, de wijn heeft veel rondeur en een fluweeltoets.
Crozes Hermitage 2007 Domaine de Thalabert
Gemaakt van syrah en duidelijk weer een stap hoger dan de vorige wijn. Claartje benoemt een mooie proefnotitie: kruiden, zwoelheid, pruim en kers in de neus, speculaaskruiden en zoete tannines in de smaak. Mijn aantekeningen: dakpannenbruine rand, kruidige en zwoele neus, met later wat caramel, zich uitwaaierend als een pauwestaart. Stevige aanzet, véél karakter maar ook prettige zuren en charme, medium concentraat, drinkt heel fijn.
Crozes Hermitage 2007, Domaine de Roure
Gemaakt van syrah, handgeplukt op steile graniethellingen. De mooiste wijn van de avond. Fantastisch rijke neus met cederhout, sigarenkistje, vanille, nieuw hout, pruimen en mest. Gemaakt van oude wijnstokken van 100 jaar oud en dat proef je. Héél uitgebalanceerde wijn met veel elegantie en een fluwelen aandronk. Wow! HansL: lekkerder bij iedere slok. Noël: laurier, drop, pruim in de smaak die zich heel slank presenteert.
Condrieu 2009 Les Cassines (blanc)
Gemaakt van viognier. Rijpe tonen, petrol zweem, boenwas, hooi en droogbloemen, zegt HansL. Mineraal, aromatisch en zacht rond, aldus Nello. Licht gouden kleur, vanille en stallucht, wat peer en mineraal. Ik ben onder de indruk van de neus. De smaak van de wijn kenmerkt zich door hoge bitters en tegelijkertijd rondeur. Knap glas.
Saint Joseph 2009, Le Grand Pompé
Gemaakt van syrah. Rijke neus, ik vind die echt mooi., Twan ruikt caramel, ik ruik chocolade, mocca en peper. Kun je fluweel ruiken? Ik denk van niet, maar toch kreeg ik die associatie. De smaak is minder rijk van de neus, behaagt echter toch… elegantie, rondeur en souplesse.
Saint Peray 2011 Les Sauvàgeres (blanc)
Dimph ruikt marsepein (warempel) en denkt meteen aan marsanne (mooi ezelsbruggetje). Dat klopt. Gemaakt van marsanne en rousanne, deels van oude stokken. Ik hoor appeltjes noemen in de neus, witte bes en kruisbes. Zelf ruik ik alleen een neutrale neus, de smaak is sappig met bitters, opvallend veel kracht en voor mij veel meer een eetwijn dan een glas om zo te genieten. Zuivere wijn.

Zuid Rhone

  
Chateauneuf du Pape 2007 Les Cèdres
Bloedmooie wijn van Grenache, Syrah, Mourvedre en Cinsault. Witte peper en jam, zegt Toos. Mooie balans en zwoele aanzet, zegt Noël. Gerijpt en kirsch, zegt HansL. Zwoel, zegt HansH. En Jan brengt het natuurlijk het mooist onder woorden: rood fruit, peper, peper, peper, chilipeper! Ik ruik rood fruit, oneindige tijmvelden: heerlijke rijke neus. Dat zet zich door in de smaak: rijk en volstrekt harmonieus.
Muscat de Beaumes de Venise 2010  Le Chant des Griolles
Gerard benoemt terecht lychees als dominante geur. Wat mij betreft ook enorm geurende oude boerderijrozen. Volstrekt harmonieuze smaak: finesse, rondeur en elegantie. 

2 opmerkingen:

Rob van Ginneken zei

St.-Péray is noord, niet zuid.

Peter van den Besselaar zei

Gecorrigeerd, bedankt Rob