donderdag 28 maart 2013

Redekavelen en genieten van Loire wijnen


Zoete Loirewijnen, absolute top van de wereld
We drinken in lente en zomer met graagte witte Loire wijnen. Altijd en steeds opnieuw discussiëren we oneindig over rode Loire wijnen. We weten ons meestal niet goed raad met Loire rosé wijnen. Maar de zoete Loire wijnen… die horen  onmiskenbaar tot de grootste wijnen ter wereld. Toos Dusee benoemt het immense wijngebied in vier districten, Orléanais, Touraine, Anjou-Saumur en Pays Nantais. En brengt uit alle districten wijn op tafel. Met zorg gekozen én steeds voorzien van deskundig commentaar. Alle wijnen worden blind geproefd.
Domaine de la Paleine 2009, Cabernet de Saumur
HansL is erg enthousiast over de kleur van deze rosé “met een magenta-gloed”, Noël noemt het helder rood en ruikt waterijsjes/grenadine. In mijn aantekenboekje staat: felle kleur, druivige neus en een sappige smaak met goede zuren en een bittertje. Serieus en leuk glas, een rosé die zowaar wat kan rijpen en gastronomisch inzetbaar is bij tal van gerechten. Van hetzelfde domein is de Saumur Brut methode traditionelle de moeite waard: neus met appeltjes en gist, strakdroog en elegant.
De Jessy Rouge, demi-sec, Saumur methode traditionelle
Rode wijn van 100% cabernet franc mét bubbels. Brengt de tongen los, want er zijn voor- en tegenstanders. Deze curieuze wijn heeft echter best wat te bieden, Paul ruikt bosaardbei, kersen, hij noemt de wijn goed van zuren en leuk van smaak met wat aardbei. Het is een mooie wijn om als ongewone dessertwijn te schenken. Prettig, sappig en met wat morel.
Domaine des Genaudières 2009, Muscadet Coteaux de la Loire
Oesterwijn. Ik ben er zelf verbaasd over, maar mijn voorkeur gaat uit naar deze wijn vóór een Clos de la Fontaine 2011 Muscadet de Sevre et Maine vieilles vignes. Blankgele kleur. Druivige neus met licht citrus en prettig groen. Heel karakteristieke passiefruit zuren, mooi en lang nahangend. Trouvaille!
Domaine de Michaud 2011, Touraine Chenonceaux, Eclat de Silex
Hartendiefje van Toos. Oudgouden kleur, kattepis neusje. Berry (‘ik drink dit nooit’) roemt de neus met kruisbes, hooi en de aangename bitters in de smaak. Toos noemt de wijn vooral heel zuiver en zacht. Ik ruik ook citrustonen en veel passiefruit. Erg mooi glas wijn. De wijn steekt een Puilly Fumé die ernaast staat naar de kroon. Dus ook: Trouvaille!
Château de Bréze 2010, Clos David, Saumur Blanc
Deze wijn staat naast een niet houtgerijpte Saumur. De meningen zijn – zoals zo vaak – verdeeld. Henk noemt deze wijn nét iets completer, complexere neus en lekkerder smaak. Kees ruikt banaan en peer, Gerard boenwas en banaan, hij typeert de aanzet als zacht en stevige zuren in het middenrif. Mijn aantekeningen: bleekgeel, volle en kruidige neus, volle aandronk met citruszuren en prachtig lang nahangend. Naar mijn idee absoluut een eetwijn.
Heel veel is in de oogsttijd niet veranderd
Bij de rode wijnen is er de meeste en felle discussie. We proeven twee 100% cabernet franc wijnen, een met een wat kleine neus (een rode Brèze 2009, Saumur), elegantie en fluweligheid naast een zekere stroefheid. Daarnaast staat een St. Nicolas de Bourgueil uit hetzelfde jaar.
Domaine Rochouard 2009, Saint Nicolas de Bourgueil
Paarse kleur. Ik vind dit een prachtige wijn: framboos, lijm en kruiden in de neus, een straffe aandronk waardoor je weet dat de wijn nog veel potentieel heeft. Prachtige mineraliteit! Eetwijn. Twan noemt de neus iets warmer dan de Saumur en benoemt vanilkle, nougat, zoethout en caramel in het bouquet. Rick noemt de wijn elegant en complex. Claartje is het meest poëtisch: dit is een lichte jonge dame.
Botytris druiven, de edele rotting
Domaine du Petit Val 2011, Coteaux du Layon
Kees zegt: de neus is gesloten, maar als je de wijn op de tong krijgt, dan gaat de hemel open. Drink dit zonder er iets bij te eten, de wijn is heerlijk fris. Gerard benoemt abrikoos in de neus. Mijn aantekeningen: bescheiden neus met Turks fruit, perzik en nougat. Op de tong: aaah, nectar. Goede zoet/zuur balans, niet te plakkend, heel elegant.
Bonnezeaux is de top van de Coteaux du Layon
en dat gebied ligt weer in het district Anjou
Domaine de Fesles 2005, Bonnezeaux
Bonnezeaux is met Quarts de Chaume de absolute top in de Layon streek. En de Fesles is binnen Bonnezeaux de meest gereputeerde naam. Noel benoemt acacia, vijgen en honing in de neus. Ik ruik vooral carameltonen. De wijn is goudgeel, duidelijk méér goud van de Petit Val. De neus is Rijk met een hoofdletter, duidelijk ook botytristonen. Om deze wijn te maken zijn de plukkers maar liefst zes keer door de wijngaard gegaan om steeds de meest optimale druiven te plukken. De smaak heeft een perfecte harmonie en is volstrekt in balans. Grote Wijn.

Geen opmerkingen: