zondag 17 maart 2013

“Het is moeilijk, geloof ik.” Blindproeven van 13 druiven. “Is het moeilijk?”

Achaval Ferrer wijndomein in Mendoza Argentinië
 
Met een brede grimlach op het gezicht, zegt Noël Geisen: “Het is moeilijk, geloof ik… Is het moeilijk?” Hij hoefde niet héél erg aan te dringen om feedback. “Als je zó de wedstrijdproeverij opzet, dan maak je echt geen vrienden”, zei Paul met een mooi misprijzende gezichtsuitdrukking. Hij had niet helemaal ongelijk, want ik hoorde Rob zeggen: “Dit geeft een beetje het Grand Prix Saint Hubert gevoel.” We proeven 13 druiven. Daarbij zitten er verschillende die ik zelden proef, zoals de grenache gris, auxerrois en grenache noir. Eerlijk is eerlijk, als ik het nu terugzie op papier (chenin blanc, riesling, sauvignon blanc, pinot noir, syrah, malbec, cabernet sauvignon, etc.), dan moest het te doen zijn.  Maar ja… de realiteit is weerbarstig. En er zitten druiven bij die we goed kennen, maar waar Noël een wat atypische wijn van schenkt, zoals een geconcentreerde chardonnay met restzoet.
Hieronder enkele van de wijnen die bij mij de meeste indruk maakten.
Château de Cheman, Crémant de Loire Brut
Gemaakt van chenin blanc (85%), cabernet franc (10%), pineau d’aunis (5%) door een Nederlandse wijnbouwer. Bleekgeel. Neus heeft wat gist. De smaak is rassé, erg strak en mooi, ook aangename bitters. Ik geef toe: ik dacht aan champagne.
Mas Amiel, Altaïr 2009
Gemaakt van grenache gris (80%), grenache blanc (10%), maccabeu (10%)  in de Côtes de Rousillon. Schitterende kleur en een bloemig, expressief bouquet. Zuivere smaak, hoog in zijn bitters en niet zo complex. Ik hoor ook over de neus: mineraal, groene appel, peer, floraal, citrus en kruiden. Wel erg hoog in zijn alcohol: 14,5.
Viré Clessé "Terroirs du Quintaine" 2010, Michel
Gemaakt van chardonnay (100%). Noël kreeg de witte wijn geadviseerd door een sommelier bij een passend gerecht en was verkocht. Snap ik goed. Goudgele kleur, ik ruik wat kattepis en kruisbes (ja, dus verkeerd ingeschat als sauvignon blanc). Ook vanille en kruidige tonen. Erg geconcentreerde wijn, honing in de smaak, uitermate uitgebalanceerd. Ja, dit kun je dus maken van chardonnay. Volstrekt atypisch.
Kiezels in Chateauneuf du Pape
Clos de l'Oratoire des Papes 2001, Châteauneuf du Pape
Gemaakt van grenache noir (80%), syrah (10%), cinsault (5%), mourvèdre (5%). Tuilé kleur. Geweldig mooie neus met allerlei impressies: zwarte bessen, caramel, vijgen en mocca. Leer en cederhout. Stevig kruidige smaak met een zekere rondeur.
 
 
Achaval Ferrer, Finca Altamira 2001, Mendoza River Valley Argentinië
Gemaakt van malbec (100%). Henk ruikt bramen, zwarte bessen, specerijen in de fraaie neus. Claartje ruikt wat metaligs en inkt. Jan benoemt de geur als oxy met chocolade en koffie. Ik ruik vooral ketjap en ook nog wat fruit, langer in het glas komen duidelijk rozen naar voren. Veel mineralen en een klein rubbertoontje. Uitermate goede balans, eetwijn.
Domaine Mondivin 2001, Villányi Sterntal, Hongarije
Sebastiaan ruikt peren, pruimen en tabak, Paul noemt vanille, leer en proeft zuren van kersen. Mijn aantekeningen: klassieke neus met laurier en een zweem van eucalyptus. De kleur is ontwikkeld. In de neus komt ook grafiet naar voren, pruim en tutti frutti. Kersen in de smaak. De wijn lijkt ontwikkeld maar heeft nog veel potentieel. Een ranke wijn.
La Reserve de Leoville-Barton 2000, Saint Julien
Gemaakt van cabernet sauvignon (70%), merlot (15%), cabernet franc (7%), petit verdot (3%). Sebastian ruikt mint en zwarte bessen en determineert de cabernet sauvignon meteen goed. Ik dacht aan merlot, door een zachte neus met zoethout en drop en de zachte aandronk, rondeur en souplesse.
Le Carillon de l'Angélus 2000, Saint Emilion
Gemaakt van merlot (80%), cabernet franc (10%), cabernet sauvignon (10%). Klassieke neus, klein rubbertje in de neus, Sebastiaan benoemt bramen, bessen, leer en truffel. Aardbei en sigarenkistjes. De wijn heeft heel veel concentraat, een piepklein zoetje en drinkt uiterst prettig en sappig.

Geen opmerkingen: