zaterdag 2 maart 2013

Six of a kind: Saint Emilion blind met piraten

Lentefeest Jurade de Saint Emilion
Een proeverij is – zeker bij blindproeven – al snel leerzaam. Maar proeverijen van één domein in verschillende jaartallen, daar hou ik écht van. Die zijn om de karakteristieken van de jaren te leren kennen reuze leerzaam. Ik vind dat we zulke proeverijen wat vaker zouden moeten houden. Kees van de Wiel zet steeds een andere wijn naast verschillende jaren van Château Le Grand Faurie, Saint Emilion Grand Cru. En dat doet hij verduveld goed, want het is echt niet gemakkelijk om de Saint Emilion eruit te pikken. Toos lukt het deze proeverij vrijwel steeds om de Saint Emilion te duiden. Echt knap.
 
Château Le Grand Faurie is een familiebedrijf onder leiding van Charles Boquey; de wingerd bestaat uit 60% merlot, 35% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon en malbec.
Jaargang 2001, 15/20 punten
Bruinzweem, gerijpte wijn met wat tertiaire tonen, kastanjechampignons in de neus en ook een truffelzweem. Lekker als je daarvan houdt. Soepele smaak met wat pruim, hangt mooi na.
Jaargang 2004, 13/20 punten
Bruine rand, kreupelhout en pruim. Paprika. Zachte aandronk met veel sap en lenigheid.
Jaargang 2005, 15/20 punten
Hartendief van Kees. Gebruinde rand, kreupelhout en hele mooie viooltjes in de neus. Wat dennenbos. Prettige smaak met vulling, hangt lang na.
Jaargang 2006, 13/20 punten
Ontwikkelde rand, in de neus associaties van zoethout, drop, laurier en kruiden. Elegante rondeur, maar wel een slanke wijn.
Jaargang 2008, 10/20 punten
In de reeks is dit een rare score, ik denk dat de wijn ‘dicht zit’ in een lastige fase. Ontwikkelde kleur, gesloten neus. Elegante viefe smaak, met wat cacao, maar ook dun.
Jaargang 2009, 15/20 punten   
Dit is een van de mooiste wijnen uit een rijk jaar. Explosie van framboos, kruidige en mooie neus. Heerlijk harmonieuze smaak, goede balans, heel aangenaam. In de smaak proef ik Mon Cherie kers en chocolade.
De drie mooiste piraten in de proeverij zijn:
Château Le Grace Dieu 2006, Saint Emilion Grand Cru, 15/20 punten
Bruine rand, vuursteen en mineralen. Een Rijke neus met wat laurier en goed doorruikend ook nog wat fruit. Soepele smaak, lenig en op het eind een tikje vluchtig.
Château Marsac Seguineau 2007, Margaux, 15/20 punten
Hartendief van Kees. Bruine rand, tikje waterig. Wat laurier in de neus, vuursteen en duidelijk mineralen. Fruitige aandronk, goede balans, wijn met bite. Deze wijn staat naast de La Grand Faurie 2005. Claartje: dit is een karaktervolle wijn, hij heeft nét iets meer te bieden dan de Saint Emilion en is iets meer verfijnd.
Château Tronquoy-Lalande 2004, Saint-Estephe, 16/20 punten
Paarszweem nog in de kleur, ijzer in de neus, onderliggend fruit. Drop in de neus en tabak. Mooie zuren en vol sap, prima balans.
Zalige proefavond!

Geen opmerkingen: