Ze
staan samen op de catwalk, die Hans bouwt temidden van de proeftafels. Een
enkele is verlegen. Anderen zijn juist betoverend mooi. Er zijn klassieke aantrekkelijken.
Of eigentijdse. Bella Italia, de Italiaanse schonen zijn tot in de puntjes
verzorgd. Er staat ook design. Hans Lodewijkx geeft een reprise
Etikettenproeverij. We praten ineens over aspecten van de wijn waar we normaal
gesproken aan voorbij gaan: glansvernis op het etiket, brailletekens,
typografie en de kwaliteit van de afbeeldingen. Iedereen laat zich leiden door
etiketten en de uitmonstering van de fles. “Vooral vrouwen”, hoor ik. Maar dan
klinkt er uit een mannenmond: “Nee hoor, want ik kijk er ook naar”. Zo’n dertig
flessen staan gerangschikt. We proeven om te
beginnen een Slovenische Fürmint (verrassend prettig) en een Spaanse
Rias Baixas van Albariño (strak en aangenaam).
Pinot
Grigio 2011, Riff, Alto Adige
Karakteristiek:
op het moderne etiket staan stenen afgebeeld. Proefnotitie: licht kruidig met
mooie mineralen in de mond, zoetje. En weer een bittertje in de afdronk. Prima
glas. Paul ruikt abrikoos, kruisbes en roemt de frisse aanzet. Er is hier dus
een duidelijke link tussen het etiket en de smaak.
Pinot
Grigio 2010, Alois Lageder, Alto Adige
Karakteristiek:
Eigentijds. Lageder laat kunstenaars een bijdrage leveren aan de etiketten, op
deze fles staat een afbeelding die is afgeleid van een rooster in de
productieruimte. Proefnotitie: duidelijk mineraal in de neus en een heel zachte
aandronk, sappige wijn met zijdezachte textuur, prima balans. Claartje noemt
deze wijn iets harmonieuzer dan de vorige. Kees prijst de balans, een subtiel
zoetje. Rob proeft licht boter.
Vermentino
2011, La Spinetta, Piemonte
Karakteristiek:
etiket met een neushoorn illustratie. Proefnotitie: Sebastian prijst de balans
en goede zuren, Noël zegt dat de wijn het moet hebben van de opbouw in de mond,
de wijn blíjft maar doorgáán, Henk noemt de wijn mooi, Kees ontdekt kruisbes en
mango, Nello is kritisch want mist wat zuiverheid, Twan ruikt dierlijke tonen
die hem niet aanstaan. Mijn aantekeningen: Citrus in de neus, viefe wijn met
spanning en een prachtige balans. Mooie witte wijn uit Noord-Italië.
Scharzhofberger
2009 Kabinett, Egon Müller, Saar
Karakteristiek:
etiket dat al vele decennia ongewijzigd is, klassieker dan dit bestaat niet.
Met fraaie krullen, gekalligrafeerde letters, illustratie van het domein
omgeven door druivenranken.
Proefnotitie: Volgens mij is dit de eerste keer dat
ik een wijn in het glas heb van deze topproducent en het is een waar genoegen.
Zweem van kastanjechampignons in de neus, mineraal. De smaak heeft een
schitterend zoetje, prachtige balans en pure harmonie. Zeer klassieke wijn, in
deze klasse het allerbeste dat Duitsland (of moeten we zeggen: de hele wereld?)
te bieden heeft. Nello roemt het delicate petrolbouquet. Hartendief van Hans.
Grüner
Veltliner 2008, Smaragd, Weingut Knoll, Ried Loibenberg, Wachau
Karakteristiek:
wie deze wijn één keer heeft gezien/geproefd, vergeet dat nóóit meer. Een
etiket dat mooi is van kitscherigheid, noemt Hans dat. Volstrekt uniek. Het
mooie is dat je bij het zien van dit etiket vrijwel altijd weet: ik ga
genieten. Proefnotitie: Gerard is duidelijk, “dit is de meest complexe Grüner Veltliner die ik ooit heb gedronken”.
Kees ruikt banaan, Paul groene groente. Jan ruikt heideveld, kiezelsteen en
mineraal. Mijn aantekeningen: superneus
met veel boter, hooi en later ook abrikoos en peer. Pittige wijn met een
sappige aandronk, hoge concentratie van zuur/bitter/mineraal. Een absolute
eetwijn, die zal schitteren op tafel.
Chablis
Premier Cru Vaillons 2011, Jean Paul et Benoit Droin
Karakteristiek:
Oer-klassiek Frans. Met (uiteraard) géén achteretiket of toelichting op het
etiket. Proefnotitie: Altijd mooi als een wijn een verhaal heeft… Hans proefde
dit glas bij een camembert in restaurant Cordial in Oss, een goede combinatie,
zegt hij. Kees (ik hou niet van Chablis – maar wél van dit glas) roemt het
stuivend bouquet , het sap in de wijn, de prachtige aanzet en constateert: “Ik
kan alleen maar Hallelujah roepen.” Nello prijst de expressiviteit. Mijn
aantekeningen: strakke mineraliteit in de neus, heel fris in de mond, mooie
appelzuren en lekker vief!
Blandy’s
Madeira 1940 Sercial
Karakteristiek:
op de fles geschilderde letters en cijfers. Proefnotitie: noten zegt
Willem-Jan, koffie, caramel en ijzer. Gerard ruikt rozijn en toffee. Wierrook
hoor ik noemen. Hans noemt de neus heftig. Ik ben ‘verkocht’ bij deze Madeira,
mahoniekleur met lichtgroene rand, met zo’n heerlijk complexe neus, alleen het
ruiken is al een genoegen. Ik ruik hier oude textielfabriek – een zweem daarvan
ruik je nog als je door het Tilburgse museum de Pont loopt. Speculaaskruiden,
amandel en marsepein. De smaak is prachtig droog. Een droom van een
meditatiewijn.
Naast
twee verschillende stijlen Sauternes (Château Romer du Hayot 2003, klassiek,
Château Liot 2003, op fruit gemaakt) proeven we een Gewürztraminer.
Gewürztraminer
2007, Hengst, Zind Humbrecht, Selection de Grains Nobles
Adembenemende
wijn. Maximale score drie *-sterren. Goudkleurig, explosie van een cocktail van
tropisch fruit, perzik en abrikoos. Pure nectar, schitterende harmonie. Gebottelde
Perfectie. Hartendief van Hans.
Blije gezichten na deze proeverij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten