donderdag 1 november 2012

Italiaans plezier: voor ieder moment van de dag, voor ieder wat wils

Italiaanse levenslust
 
Kees van de Wiel zet wijnen op tafel uit Veneto, Umbrië, Puglia en Sicilië. Wijnen voor ieder moment van de dag en voor ieder wat wils, licht en frivool, zwoel en stevig. Voor het terras, de fijne thuiskomwijn en de bijzondere fles voor het diner. Italië, dat in 2010 nog op de eerste plaats stond in het wereldwijde wijnproductieklassement, produceerde in 2011 zeventien procent minder wijn en werd voorbij gestreefd door Frankrijk. Wie in die cijfers duikt, staat soms nog voor verrassingen. Nooit geweten dat Sicilië bijna evenveel wijngaarden kent dan heel Argentinië samen.
Soave 2011 Santi, Veneto
Plezierige witte wijn uit Veneto. Neus met florale tonen: bloemetjes en jasmijnbloesem. Ook appel. Wat amandel in de smaak, die soepel en plezierig is.
Acante Fiano 2011, Castello Monaci, Puglia
Wijn uit de hiel van Italië, Puglia. Gemaakt van de lokale druif Fiano, altijd boeiend om zo’n wijn te proeven. Hier voeren mineralen de boventoon. In de neus ook terroir. Voor mij is dit een steviger wijn, een eetwijn, voller en vetter met een bittertje in de afdronk.
Tamante 2010, Bigi Umbrië
Wat simpeltjes, is het commentaar. Eendimensionaal zelfs. Er zijn mensen die dit een sloeberwijn noemen. Dat doet allemaal geen recht aan het feit dat de wijn een lekkere romige neus heeft (maceration carbonique) met kersen in de neus, licht kruidig. Gemaakt van sangiovese en merlot. De smaak is lichtvoetig – Beaujolais-type, zegt Rob – en heeft een héle hoge doordrinkfactor. Ideale wijn voor op het terras, voor ongecompliceerd drinken bij een feestje. En natuurlijk een goede thuiskomwijn, ik vind dat die gekoeld uit de koelkast het beste tot zijn recht komt.
Sartiano 2010, Bigi Umbrië
Gemaakt van sangiovese en merlot. Deze Rosso dell’Umbria heeft een paarsgloed aan de rand van het glas. Zwoelere neus, die zich doorzet in de aandronk. Ik ruik chocolade en cacao, eaux de vie. De houtrijping ruik je mooi terug, de smaak kenmerkt zich door stevigte, tannines die spelen met de smaakpapillen in de mond. Dit is geen allemansvriendje. Hier valt wat aan te proeven.
Artas 2008, IGT Primitivo Salento, Castello Monaci, Puglia
Hartendief van Kees. Gebruinde rand. Rob ruikt chocolade en mocca. Ik vooral cederhout. De wijn is sappig, heeft souplesse en rondeur met een zoetje – dat zoetje brengt de wijn uit balans voor wie daar geen liefhebber van is; voor anderen maakt het een ideale ‘wildseizoen’ wijn. Gemaakt van de Primitivo druif.
Valpolicella Classico Ripasso 2007, Lena di Mezzo, Veneto
Hartendief van Kees. Deze wijn heeft een fraaie neus, zegt Henk en een smaak met een zoetje. Jan ruikt chilipeper en koffie, Rick noemt kersen, paprika, pruim en tabak. De neus is complex, want ik ruik wéér iets anders: een wierrookassociatie, cederhout en aardbeien. De smaak heeft een hoge zuurgraad, hap sap concentraat en een bittertje.
NuHar 2008, Tenuta Rapitala, Sicilië
Gemaakt van pinot nero en nero d’avola. Ik vind dit de mooiste wijn van de proeverij, vanwege een uitermate complexe neus bij een elegante smaak. Gebruinde rand. Rijke en voorname neus met kardemom en cederhout. Dymph ruikt mint, Frank kersen en chocolade; Paul ruikt espresso en noemt de wijn gespierd. De wijn heeft nog wat straffe tannines en veel zuren bij een  smaak met souplesse en finesse. Erg fraai. 

Geen opmerkingen: