zaterdag 27 oktober 2012

Kènde dè nie?

Wijnaffiche

Iene miene mutte… Deze proeverij denk ik veel aan het uit de 19e eeuw stammende aftelversje. Welke wijn zit in welk glas? Toos Dusee en Claartje Grielis geven het thema Kènde dè nie? (Ken je dat niet?) mee aan een proeverij waarbij de proevers drie glazen wijn voor zich krijgen, maar vier namen van wijnen op papier krijgen. Welke wijn ontbreekt? Wie dat als beste determineert, is de winnaar. Dat blijkt oud proefkampioen Paul Heemskerk te zijn. Het is een fijne proeverij met veel variëteit en dus voor ieder wat wils. Hieronder foto’s van alle wijnen en mijn subjectieve keuze van de mooiste wijnen. Bockstein 2009 Grosses Gewachs Riesling Trocken, von Othegraven, Saar
Florale en expressieve neus met duidelijk tonen van tropisch fruit. Goede vulling en een strakke smaak, bittertje in de afdronk. Deze wijn mag nog langer liggen en zal dan winnen aan rijkdom en charme. 


Deutzerhof 2008 Spätburgunder, Cuvee Melchior C., Ahr
Deze wijn staat naast een tien jaar oudere Bourgogne en ik stink er meteen in – de kleuren van zo’n vijftien jaar oude pinot noir en deze vijf jaar oude Spätburgunder zijn niet uit elkaar te houden. Rob roemt de neus: leer, stal en warme pinot tonen. Die neus is ook heel erg rijk: cederhout en fruit. De smaak is volstrekt evenwichtig en prettig. Opmerkelijk mooi glas.


Doña Bernarda 2007 private collection, Louis Felipe Edwards, Chili
Deze wijn proefden we een jaar terug ook. Mijn enthousiasme is met dat extra flesjaar gegroeid: een explosie van kersen in de neus, heel rijk. Enorme rondeur en uitermate goede extractie. Deze wijn is super lekker. De wijn staat naast twee Spaanse wijnen waarvan de Palaci de Sada 2002 van Garnacha het hartendiefje van Toos is. 

Les Fiefs de Lagrange 2007 Saint Julien
Hartendiefje van Claartje. Ook deze wijn proefden we eerder, twee jaar geleden. Rob noemt vuursteen in de neus bij een elegante smaak. Paul zegt dat de wijn pittig is met zoete tannines. Mijn aantekeningen: griotten in de neus en laurier. Tikje straf in de mond met goede zuren en fraaie bitters. 

Merengö Egri Bikaver 2008 Saint Andrea, Hongarije
We proefden deze wijn tijdens onze studiereis en ook nog diverse keren daarna. Het is en blijft een fantastisch glas: geparfumeerde expressie in de neus, ik determineer ladingen rood zomerfruit: kersen, kersen, kersen, staat in de aantekeningen. Schitterend concentraat met in de smaak allerlei indrukken: paprika, goulash en gekookt pruimensap. Dit is een fantastische wijn voor het wildseizoen. 

Château Vray Croix de Gay 2001, Pomerol
Paul noemt de wijn zondoorstoofd en ruikt tonen van een bosbrand. Een ballerina, met souplesse én kracht, knetterlekker, zegt hij. Rob beschrijft de evolutie van de kleur aan de rand en ruikt hout en vleesjus. Aan de kleur te oordelen is dit duidelijke de oudste wijn. Ik val al helemaal voor de neus: bessen, zoete tabak, cederhout, duidelijk edel en rijk. En dan krijg je de wijn in de mond met een wow-expressie: perfecte harmonie, goed concentraat en fluwelig. Mooi nahangend en dan komen tonen los van  pruimen en tabak. Voor mij is dit een perfect op dronk zijnde wijn, dé wijn van de avond.

Château Guiraud 2003, Premier Cru Classé, Sauternes
Prachtige neus waaraan je blijft ruiken en steeds iets nieuws ontdekt: turks fruit, abrikoos en honing, kruiden, botytris. De smaak is breed met een flink hoge zoetheidsgraad en ingekapselde zuren, veel bitters ook. Snoepje van een wijn. Geschonken uit een half flesje, ik hou van die halve Sauternes flesjes – ik associeer ze met een mooie einde van een goede feestmaaltijd.

Dit is een fijn leerzame wijnavond.

1 opmerking:

Dutch Wine Lover zei

Mooie wijnen en wederom fijne notities, Peter. Is het niet Vray Croix de Gay? ;-)
Groeten, Roel