zaterdag 17 november 2012

Mijn kelderschatten uit een Herenkelder

De wijnen in deze proeverij - ze maken asoociaties los - van engelen tot Doutzen Kroes. Lees maar!
Aaah lekker. Het doorproeven van gerijpte wijnen uit een liefhebberskelder. Dat zijn en blijven unieke  proeverijen. Henk Vermeer zet zijn ‘lievelingen’ op tafel. Henk is een man met heldere klassieke voorkeuren: rood = Bordeaux, wit = Bourgogne. En zijn kelder is er een van een Heer van Stand, heel passend in dit Toonderjaar. Aan het eind van de proeverij proeven we nog een uitzonderlijk avontuurlijke wijn, een witte Vernaccia di Oristano van 41 jaar oud. De lezer snapt: we genieten van ‘Mijn kelderschatten’.
 
Meursault 2009, 1er Cru ‘Les Genevrières’, Domaine Rémi Jobard
Chardonnay-rokerige neus, botertje. Sappige wijn met goede zuren. Later ruik ik ook mineraal en valt de goede rondeur in deze wijn mij op. Kees noemt de wijn voornaam, ruikt hazelnoot en geroosterd brood. Prijst de lange afdronk. Willem Jan mist het vettige botertje dat veel Meursault kenmerkt, misschien is de wijn daarvoor nog te jong? Just prijst de goede zuren.
Montagny 2009, 1er Cru Signé, Caves de vignerons de Buxy
Gewaagde line-up, Henk zet de gereputeerde Meursault vóór een coöperatiewijn ~ verkrijgbaar in de supermarkt. Die Montagny blijft echter vrolijk overeind! Ook gemaakt van chardonnay, maar voor de prijs van twee flessen Meursault koopt de liefhebber zeven van deze flessen Montagny. Die Meursault is voornaam en mineralig, de Montagny is levendig en vief. Expressieve neus met bloemetjes (jasmijn), stevige wijn met een bittertje. Claartje ruikt buxus. Kees prijst de zuren, ziltige smaak en de elegantie van de wijn. Deze wijn op een terras, de vorige aan de dis, is zijn conclusie.
Château Siran 1995, Margaux
Wie wijn écht lang weglegt om te rijpen, kan het beste voor zékere en veilige keuzes gaan. Cru Bourgeois zijn van 0 tot 10 jaar uitstekend drinkbaar, Grand Cru Classés zijn vanaf vijf jaar tot vijftien, twintig jaar of langer houbaar.  Château Plince 1998 uit Pomerol naast Siran heeft betere tijden gekend, dat er meer spanning in de wijn aanwezig was – een droom van een neus (kreupelhout, cederhout, laurier), dat wel! Siran biedt wat kruiden in de neus, die verder belegen overkomt. De wijn is volstrekt op dronk, mist wat spel, blijft wel nahangen. Dymph ruikt caramel, koffie en pruimen. Kees roemt de elegantie van de wijn.
Château d’Armailhac 2004, Pauillac, Grand Cru Classé
Gerard ruikt overheersende cassistonen in de neus, Toos chocolade en veel hout. Sappige, zwoele wijn met concentraat, zegt Toos. Mijn aantekeningen: bruine rand, voorname neus! Cederhout, laurier, kruidentoets. Sappige wijn met hoge zuurgraad, mooi spel.
Château Chauvin 2003, Saint Emilion, Grand Cru Classé
Mijn voorkeur gaat uit naar de rechteroeverwijn. Bruine rand, mooi expressieve neus met kersen en chocolade, later ook impressies van een dennenbos. Veel body, rondeur, bite, een bittertje in de afdronk. Gerard ruikt kersen, roemt de krachtige aanzet. Toos ruikt leder, koffie, hout en straffe tannines.
Château Cos d’Estournel 1998, Saint Estephe, Grand Cru Classé
Jan komt helemaal los bij deze mooie wijn: uitbundige neus met laurier, drop, sigarenas, bosgrond, aarde en paardenstal. Zilt. Oesterassociatie. Tannines in de smaak, maar ook rood fruit, bramen en morel. Claartje ruikt inkt, leer en aardse tonen. Krachtige en spannende wijn, héél erg lekker. Mijn aantekeningen: open en edele neus, fraai hout, caramel ook in de neus. Later sigarenkistjeshout, echt mooi. Perfect op dronk, fraai spel en elegant.
Château Bellevue 1998, Saint Emilion
Nello noemt de wijn fluwelig en elegant. Claartje denkt aan het spreekwoordelijke engeltje over de tong. Just roemt het frisse fruit. Voor mij blijft deze wijn toch wel erg in de schaduw staan van de Cos: ingetogen neus met een klein mufje. Kruidtonen. Sappige wijn met prima smaak, volle rondeur.
Carruades de Lafite 2000, Pauillac
Hartendief van Henk. Twan noemt de wijn in balans, elegant en fluwelig met in de neus een peperassociatie en cassis. Nello ruikt leer en tabak, elegante wijn is zijn conclusie. Mijn aantekeningen: aards en héél voornaam. Caramelpijptabak, fluwelige en zoete aanzet. Ik ruik ook wat pruimedant, lange afdronk, tikje opdrogend nu. Heel charmerende wijn.
Château La Fleur Petrus in Pomerol
Château La Fleur Petrus 2001, Pomerol
 
Voor mij is dit dé wijn van de avond. Drie *-sterren en daarmee maximale score. Kardemom-kruidige neus. zoete aandronk, een Doutzen Kroes-achtige satijnzijde touch. Wow-effect. Schitterend glas. Perfectie. Lang nahangend!!
Château Leoville Barton 1993, Saint Julien, Grand Cru Classé
Voorname neus met prachtige bessen. Heel complexe neus met kreupelhout, sjepdrop en espresso. Rondeur en veel kracht. Pruimen in de neus. Stevige wijn met goede balans en ook een zekere elegantie. Bij deze wijn is het zéér de moeite waard geweest om te wachten tot de wijn op dronk komt. Fantastisch.
Château Leoville Las Cases 1992, Saint Julien, Grand Cru Classé
Hartendief van Henk. Complexe en boeiende neus met tonen van turf (!), iets van rubber, maar vooral rozen. Potloodslijpsel. Lijm. Deze wijn heeft verdorie nog proefbare tannines, twintig jaar oud maar still alive and kicking. Enorm knappe wijn.
Een heerlijke proeverij!

Geen opmerkingen: