zaterdag 8 mei 2010

Studiereis Saar (2): zuivere wijnen van Peter Lauer

Bij weingut Peter Lauer in Ayl combineerden we een lunch met een proeverij. Vader Lauer vertelde dat het domein alleen Riesling produceert van steile zuidhellingen. “Aan de wijnen worden géén predikaten toegekend, maar nummers van de cuvees. De wetgeving is te complex én inde praktijk blijkt dat er soms geen relatie bestaat tussen het oechsle-gehalte en de kwaliteit van de wijn.” Zoon Florian bracht een klassieke lunch van ham met asperges op tafel. Vader Peter toonde zich bezorgd over de jongere generatie wijnmakers in Duitsland, die niet meer de bevlogenheid heeft om ziel en zaligheid in het wijnmaken te leggen. Vaak volgen ze een studie aan een universiteit en doen ervaring op in grote bedrijven. Thuis zijn de wijngaarden op de steile hellingen moeilijk te bewerken en moet de wijnbouwer ook genoeg hectares hebben om bedrijfsmatig te kunnen werken. De wijnen van dit domein zijn ingedeeld in drie kleurcategorieën: grijs voor gutsweine, groen voor wijn uit orginal-lagen en goud voor de spitzenwein aus den besten parzellen.

Ayler Riesling 2008 Fass 25 Trocken
Licht mineralig, citrus in de neus en die komt ook dominant terug in de smaak. Dit is een lichtvoetige, frivole wijn, waarbij je verlangt naar een volgende slok: hap-sap wijn. Prettige lunchwijn.


Ayler Kupp 2008 Fass 6 Riesling Trocken/Feinherb, Senior
Een van de favoriete wijnen van Peter Lauer, afkomstig van de oudste wijngaarden van het domein. Deels tot 100 jaar oude stokken. Nauwelijks bouquet, wijn met een goede spanning tussen zoet en zuur, de wijn is wat ronder en er komen vruchttonen in de neus los.

Ayler Kupp 2008, Fass 12 Riesling Trocken/Feinherb
De beste droge wijn die in 2008 werd geoogst. In de neus wat kruidige tonen en dan een héérlijke rondeur in de mond, de zuren zijn mooi ingekapseld en de wijn is wat krachtiger. Bij de asperges vallen de minieme zoettonen weg en komen de zuurtonen wat beter naar voren. Gastronomische wijn. 90 punten Eichelmann.


Ayler Kupp 2008, Fass 4 Riesling Feinherb
Sommige klanten verwonderen zich erover dat de aantekeningen bij de wijnen na een jaar anders zijn, zei Peter Lauer. Maar de wijn ontwikkelt zich in die tijd. Lauer zei dit met een verontschuldigende blik. Ik vind het een mooi teken, een indicatie dat op dit wijnhuis serieus wordt gewerkt. Deze wijn heeft een impressie van honing, de aandronk is vol en de wijn heeft goed concentraat. Goede balans met een prettig zoetje in de smaak. Wijn die zich fantastisch laat combineren bij de maaltijd.

Ayler Kupp 2008, Fass 9 “Kern” Feinherb
Deze wijn komt uit de beste hellingen van de Kupp en heeft nog een gesloten neus. Prettige wijn met fijne aandronk, wellicht nog niet helemaal in balans, een tikje ‘rauw’ nog. Wel vallen de verfijnde zuren op in dit glas. Veel potentieel.

Ayler Kupp 2007, Fass 10 Auslese
Een frisse neus en ik ruik duidelijke tonen van edele rotting. De wijn is nu heel erg fris en aangenaam, zuren zijn nog duidelijk dominant, de wijn moet nog in balans komen en met de ouderdom zal het zuur minder prominent aanwezig zijn en de honingzoete tonen veel beter naar voren komen.

Geen opmerkingen: