zaterdag 8 mei 2010

Studiereis Ahr (2): Weingut Kreuzberg, wijn is levenskwaliteit

Naar Dernau rijden geeft een mix van gevoelens. In de bocht van enkele steile rotsen drinken we in een hotel een broodnodige kop koffie; als je dan naar de rotsen omhoog kijkt, voel je je ineens heel klein, nietig. Verder rijdend krijg je bij prachtig weer zicht op een feeërieke dal waar de Ahr doorheen stroomt en dorpen waar je met veel gastvrijheid ontvangen wordt. De Ahr is een van de kleinste wijn gebieden met 540 hectare wijngaarden. Die liggen langs akelig steile hellingen langs de rivier. De ligging is in het noordwesten begrensd door het Ahrgebergte en beschut door de Eiffel. Leisteen en vulkanische bodem kenmerkt het middengedeelte van de Ahr; löss in het benedendal. Toegestane druivenrassen zijn Spätburgunder, Portugieser, Dornfelder, Riesling, Müller-Thurgau. Het gebied kent een bijzondere druif die door wijnbouwers met liefde voor het vak in stand wordt gehouden: de Frühburgunder. Kreuzrberg is een wijndomein waar de derde generatie nu de scepter voert: Ludwig en Sandra Kreuzberg. Het domein is betrekkelijk jong, in 1953 ontstaan; sinds 2000 maakt het domein deel uit van VDP Prädikatsweinguter. Het domein omvat 8,5 hectare. Wie hier de wijngaarden inkijkt, snapt dat de wijn kostbaar moet zijn. De hellingen in de wijngaarden zijn steil. In een vlakke wijngaard vergt een hectare bewerken 200 arbeidsuren per jaar. Op de hellingen loopt dit op naar 1.400 arbeidsuren per jaar per hectare. We proeven in de prachtige kelder, die goed geoutilleerd is voor ontvangst van groepen.

Riesling Sekt Brut
Aangenaan glas met bubbels, gemaakt volgens de methode champenoise. Frisse zuren, piepklein zoetje en lichte bitters op de tong.

Pinot Blanc 2009
Nu ik mijn aantekeningen uitwerk vraag ik me af waarom aan deze wijn de Franse naam is gegeven? Lichte vruchten in de neus, Rob ruikt wat anijs. Een heel zuivere en sappige wijn, prettig aanwezige zuren. Voor mijn gevoel wel een tikje eendimensionaal.

Blanc de Noir 2009
Gemaakt van spätburgunder, die wit vruchtvlees heeft, de rode kleur komt uit het schilletje. De neus is gesloten, prettige aandronk, iets meer rondeur en molliger dan de Pinot Blanc. Het jaar 2009 is hier in de Ahr een van de beste wijnen van de laatste tien jaar (met 2003 en 2006).

Kreuzberger Dornfelder 2006
Heel donkere kleur, paarse rand, bramenjam. De wijn heeft tien maanden gerijpt in hout. De neus heeft ook wel wat vegetaals, brandnetel, die langer in het glas zelfs wat meer aanwezig is. Milde aandronk, komt vriendelijk binnen op de tong en die vriendelijkheid zet zich door op de tong. Ik vind – er zijn veel verschillende Dornfelders – dit een type dat zich laat vergelijken met Beaujolais.

Cuvee Noir 2006
Gemaakt van een combinatie van Dornfelder, Regent en Portugieser. 6 maanden rijping in houten vaten en daarna nog flesrijping. Een Duitse Fransman, zeggen mijn aantekeningen. Rood zomerfruit in de neus, die verder geen enorme diepte of complexiteit heeft. Een prettige wijn, niet moeilijk, lichte terroirtoets, frisse zuren, geslaagd glas.

Spätburgunder 2008 Unplugged
Zeer lichte kleur, doorzichtig. Wat mocca in de neus. Gemma noemt vuursteen. De zuren zijn zeer aanwezig, de wijn blijft lang nahangen. Een lichte wijn, wel typisch voor de streek. Hans L. zegt deze wijn weer iets verfijnder te vinden dan de Cuvee Noir. Veel wijnen worden gechaptaliseerd in de Ahr, de wijn heeft dan geen recht meer op een prädikat (Kabinett, Spätlese, etc.) maar krijgt de QbA kwalificatie.

Devonschiefer Spätburgunder 2008, selektion aus Schieffersteillagen, barriqueausbau
Deze wijn is tien maanden opgevoed op houten vaten. Lichte kleur met een (nog) ingetogen neus, best wel moeilijk te leren kennen, een tikje stoffig ook, en een terroirtoets. Hele mooie zuren in de smaak, in de mond iets frivools, goed concentraat en mooie rondeur.

Frühburgunder C 2008
De specialiteit uit de streek. De Frühburgunder rijpt gemiddeld tot drie weken eerder dan de Spätburgunder. In de regel is de wijn net iets eleganter dan de krachtige Spätburgunder.Doorzichtige kleur, expressieve neus met veel vruchten, veel vanille. Goede zuren in de smaak, aangenaam en lekker glas met een goede balans.

Ahrweiler Silberberg 2008 Spätburgunder Grosses Gewachs, barriqueausbau
Niet gechaptaliseerde wijn, beperkte opbrengst van 25 hl./ha, 17 maanden houtrijping. Dit paradepaardje van Kreuzberg is niet helemaal helder (niet gefilterd). Je ruikt aan het glas en weet meteen: Aaah, dit is een serieus glas! Rijke neus met mooi ontwikkelende stallucht, geconcentreerde wijn met goede en duidelijk aanwezige zuren. Heel beloftevol. 89 punten Gault Millau.

Cuvee Ca Sa Nova, Cabernet Sauvignon, barriqueausbau
Cassis in de neus, zeer vegetaal. Later ruik ik ook chocolade. Wijn met duidelijke tannines, strenger dan de Spätburgunders (da’s logisch). Bijzonder glas, hier kun je op proeverijen iedereen mee voor de gek houden. Gedurende de proeverij horen we verschillende spreuken; wijn is levenskwaliteit, dat begrijpen we zonder meer. Goethe, ik las nooit iets van die goede man, maar toch is hij meteen mijn vriend. En dat komt door deze mooie spreuk: “Ein Mädchen und ein Gläschen Wein sinds Retter in Nod, denn wenn man nicht trinkt, ist man tot.”

Geen opmerkingen: