zaterdag 8 mei 2010

Studiereis Saar (1): Van Volxem, wijnen met diepte

Wiltingen in de Saar staat sinds mensenheugenis bekend om zijn topwijngaard Scharzhofberger. De oorsprong van dit domein ligt rond 1700. Roman Niewodniczanski werd in 1999 eigenaar van Van Volxem, een oude kloosterbezitting. Zijn droom is om grote wijnen te maken en zijn handelen is daarmee consistent: gebruik van organische groeimethoden, beperking van opbrengsten (33 hl/ha) en handplukken en strenge selectie. Het is witte wijn die hier domineert aan de Saar, een van de koelste wijngebieden ter wereld. De oogst start hier begin november. Van Volxem wil de specifieke karakteristieken van de wijngaarden in de fles tot uitdrukking laten komen. Álle Van Volxem wijnen zijn uitermate geschikt voor gebruik aan tafel, omdat ze over de karakteristieke Duitse kwaliteit beschikken dat ze Feinherb zijn, niet hélemaal droog maar met een charmant piepklein zoetje. De kwaliteit van het domein komt ook tot uitdrukking in het feit dat de wijn nóóit voor September volgend op de oogst wordt verkocht. Wij krijgen een uitstekende toelichting van keldermeester Dominik Völk. Overal langs de wanden staan de topwijnen uit de hele wereld: Haut Brion, Petrus, Opus One, Chambolle Musigny, La Tache, Margaux, la Romanée, Vega Sicilia. L’Angelus. Het moet gezegd: de entourage van de proefzaal geeft hier een bijzondere dimensie.


Schiefer Riesling 2008
Zuivere neus, mineraalimpressie. Mooie zuren, typische riesling, hap sap. De wijn blijft mooi nahangen.


Saar Riesling 2008
De wijn die het meest wordt verkocht, gemaakt van 20 tot 30 jaar oude stokken. Neus met hooi, geparfumeerd van karakter. De wijn heeft meer vlees op de botten, is wat vetter dan de vorige en hangt ook langer na. Gastronomische wijn.


Wiltinger Braunfels Riesling 2008
Bij deze wijn zie ik verschillende sociëteitsleden opveren. Nello krijgt glinsteringen in de ogen en zegt: hier begin je de échte klasse te proeven. Richard noemt de wijn gelaagd. Hans L. zegt dat zo: deze wijn verveelt niet zo snel. Perzikimpressie in de neus, die sowieso vruchtrijk ruikt, licht kruidig. De wijn zelf is strak in de positieve zin van het woord, verfijnder dan de Saar Riesling.


Goldberg Riesling 2008 Grosses Gewachs
Zuivere neus met een combinatie van fruit én mineralen. De neus is nog gesloten. Zeer geconcentreerde smaak, de bitters zijn in de smaak aanwezig en toch heeft de wijn veel rondeur. Goede balans.


Scharzhofberger Pergentsknopp 2008 Riesling Grosses Gewachs
De neus is naar mijn smaak potdicht. De smaak geeft een perfecte balans, is complex en met mooie zuren, lichte mineralen en fraaie bitters. Verfijnd feinherb zoetje. Lekker en beloftevol! 92 punten Gault Millau.


Weissburgunder 2009
Peer in de neus, heel rijpe peer. Mooi gemaakte wijn met een sappige en aangename rondeur.


Saar Riesling 2009
Fruitrijke neus: meloen en perzik. De wijn heeft nog streng koolzuur en is niet helemaal in balans. Dit is een krachtig jaar, iets geconcentreerder dan 2008. De wijn is nu nog frivool en jong, jasmijn in de neus.


Rotschiefer Riesling 2009

Dit ís een spannende wijn! Fraai spel tussen zoet en zuren, het restzoet is heel harmonieus en dat maakt de wijn tot een welhaast perfecte partner bij Aziatische gerechten.


Scharzhofberger Riesling 2005 Auslese
Wijn met een bescheiden 7,5% alcohol. Dit zijn de typische wijnen waar Duitsland zo fantastisch goed in is: in de neus een combinatie van brooddeeg, vanille en exotisch fruit. In de smaak volstrekt harmonieuze smaak met roomboterbabbelaar. Perfecte wijn bij ganzenlever of desserts met passiefruit.

Geen opmerkingen: