vrijdag 28 mei 2010

Rhône biedt aantrekkelijke diversiteit

Liefhebberswijnen van vaak enigszins onbekende appellations of van bijzondere druiven spreken mij altijd geweldig aan. Immers: wanneer drink je nou mousserende Saint Péray? Of Cassis? Wijn gemaakt van Jacquèredruiven? Een witte zoete Rasteau als uitdrinker? Richard van Oorschot heeft in zijn maidenproeverij die wijnen op tafel gezet. De gebiedsafbakening Rhône heeft hij ruim geïnterpreteerd.Een originele keuze van Richard, die ons Rhône laat proeven van Noord tot Zuid, van Oost tot West.

La Badiane 2007 Cuvee Deux Soeurs, Cassis

Deze witte wijn van 50% clairette, 30% bourboulenc en 20% ugni blanc is meteen een hartediefje van Richard. De wijn kent een opbrengst van 32 hl/ha. De neus geeft een citrus en peerassociatie, de smaak is stevig, vettig zelfs, waardoor ik de wijn al snel als eetwijn kwalificeer. David roemt het chique hout, de neus met marsepein, pijptabak en abrikoos. Opmerkelijk glas.

Domaine des Escaravailles 2009 Cuvee La Galopine, Cotes du Rhone Villages Rasteau
45% marsanne, 45% rousanne en 10% viognier zit in deze witte wijn. Nello zegt dat de witte wijn veel inhoud heeft, heel fris is met notenassociatie en sinaasappel. De wijn heeft een groenzweem, de neus geeft brandnetel, wat zweetlucht (kattepis) en kruisbes. Veel fruit, goede balans, prachtig terroirbittertje in de afdronk. Ook dit vind ik een eetwijn, die goed zou moeten combineren met een lekker visje in botersaus. Geen allemansvriend, wel apart.

Saint Joseph 2007, Cuvée Badel, La Tache
Hartendiefje van Richard. Altijd fijn als een wijn een goed verhaal heeft, dit is zo’n wijn. Vrienden die met elkaar enkele wijngaarden kopen en zich meteen tooien met de naam ‘La Tache’. Lachen! Ik ben ontzettend onder de indruk van de neus: peperig, máchtige morellenkersen. Toch ruik ik ook iets stoffigs, oude kleding, een kloostergang. Paarszweem in de kleur nog. De smaak is hap sap lekker, duidelijke rondeur. Medium concentraat, ouderwets gemaakt, tikje boertige wijn staat in mijn aantekeningen. De wijn heeft nog tannines en een bitter in de afdronk. Richard vertelt daarna dat de druiven niet zijn ontsteeld, mogelijk geeft dat de wijn die boertige impressie (die niet verkeerd is). Heel origineel, authentiek glas van 100% syrah.


Crozes Hermitage 2006, Vieilles Vignes, Robert Rousset
Cuvee Les Picaudieres is de wijn die we proeven. Rood fruit in de neus: bramen en kersen. In de kleur als enige ontwikkeling. In vergelijking met de Saint Joseph (die ik erg kan waarderen) geef ik toch de voorkeur aan deze wijn vanwege zijn frivoliteit en lekkere sap. Een viefe, vlotte jonge juf met fotomodel allure. Zo staat het echt in mijn aantekeningen.


Château Miraval 2006 Cuvee Natouchka, Côtes de Provence
Dit is nou zo´n wijn die ik graag eens zou volgen en ieder jaar uit de kelder een opentrekken. De neus was nu nog gesloten, iets van wierrook en een lichte rubbertoets. 90% syrah en 10% cabernet sauvignon. Duidelijk geen allemansvriend, een wijn met veel kracht, eetwijn. Goede balans en toch ook rondeur als je de wijn in het glas wat tijd gunt. Mon cherie kersen in chocolade. Kees noemt kruidigheid, leer en gestoofde pruimen. En Wil werd geïnspireerd door de fotomodel-metafoor en noemde deze wijn “dan Moeder Overste”. Een serieus glas, zoveel is duidelijk.


Château la Nerthe 1999 Châteauneuf du Pape
Een heerlijk glas waarbij de 14,5 procent alcohol niet stoort. De opbrengst is maar 25 hl/ha. Gemaakt van 53% grenache noir, 27% syrah, 15% mourverdre, 4% cinsault en 1% andere druiven. Kees noemt deze wijn “een vitale opa”. Nello zegt dat de zuren de wijn spanning geven. Gerard roemt de complexe neus, krachtige zuren en milde bitters van de elegante wijn. De neus is uitgerijpt met leer, tabak en stalimpressie. Verfijnde zuren, goede balans en mooie rondeur. Deze gerijpte wijn doet ogen glinsteren.


Domaine de la Janasse 2000, Châteauneuf du Pape
Sigarenkistjeshout, framboosimpressie. Rondeur en verfijning in de smaak, heel harmonieus is deze wijn van 100% grenache. Lage opbrengst 25à 30 hl/ha. En mooie oude druivenstokken van 70 tot 95 jaar oud. Kruidigheid met pit, noemt Gerard deze wijn. De wijn combineert elegantie en kracht.

1 opmerking:

Rhone Value Wines zei

De kwaliteit en diversiteit van de Rhone vallei is niet algemeen bekend en wordt m.i. te weinig erkend. Ik ben dan ook bijzonder verheugd met jullie positieve proefervaringen.

Overigens alle genoemde wijnen zijn via www.rhonevaluewines.eu te verkrijgen.

Check it out!