zaterdag 22 mei 2010

Piraten steken Franse wijnen de loef af

Kees van de Wiel brengt dertien wijnen op tafel tijdens de blindproeverij met het thema Frankrijk met piraten. Als ik naar mijn aantekeningen kijk, zie ik dat de sterren meestal bij de piraten staan. Alleen de Côtes de Nuits Villages ‘wint’ met gemak van de Nieuwzeelandse pinot noir. Kees heeft enkele duidelijke verrassingen voor ons in petto. Zo charmeert de Bardolino. Een naam met zo’n twijfelachtige reputatie dat ik die nooit koop, maar zie: ik kan gerust mijn mening herzien. Zo wint de Hongaarse Pinot Gris van eenzelfde wijn uit de Elzas. En wint een Bordeaux blend uit Zuid Afrika het van een beste burger van de rechteroever. Zo manifesteert op de proeftafel het karakter van Kees zich heel duidelijk in de glazen: Kees is niet alleen in het dagelijks leven een wereldreiziger, maar bereist de hele wereld óók in het glas. Met een neus voor mooie vondsten. Na afloop constateerde Wil terecht dat het een leerzame proeverij was waarin we prettig veel aandacht gaven aan de wijnen. Chapeau.

The Ned 2009, sauvignon blanc, Marlborough, Nieuw ZeelandEen wijn waar je voor valt of niet. Waterige kleur met een heel stuivende neus waarin de goede verstaander onmiddellijk sauvignon blanc herkent: de geur van perzik en abrikoos, maar vóóral kruisbes. In de mond is deze wijn heel fris en fruitig. Een bijzonder vrolijk glas.

Pinot Gris 2008, Huba Szeremley, Hongarije
Prachtige commentaren krijgt deze wijn, die wordt gemaakt in Badacsony, aan de noordzijde van het Balatonmeer. Soms wel een tikje tegenstrijdig qua bewoordingen. Noël roemt de zwoele aanzet en zegt: dit is een ‘deftige’ wijn. Wil zegt de neus is nog gesloten. Hij ruikt en proeft terroir. Toos ruikt mint, proeft een klein zoetje, zachte zuren en noemt de wijn krachtig en ‘verfijnd’. Peer ruik ik zelf in de neus, goede zuren in de smaak met amandelbitters, mijn conclusie is een mooi ‘streng’ glas.

Bardolino 2008, Masi, Veneto Italië
Deze naam associeer ik met grote twee literflessen die de grote winstpakkers zijn van pizzeria’s en italiaanse restaurants die de huiswijn aanbieden tegen een prijs waarbij de inkoopprijs zes keer over de kop gaat. Imago’s van wijngebieden komen te voet en gaan te paard. De wijn is paars en donkerkleurig. Ook hier weer wat tegenstrijdige beoordelingen, want zoveel mensen als er zijn, zoveel meningen. Hans noemt de neus ‘warm’. Berry heeft het over een fijne aanzet en een ‘koude’ wijn. Nou kunnen die twee best samengaan, want ik denk dat Berry met koude wijn bedoelt dat de wijn Europees is. Mooi fruit in de neus, evident veel bessen. De wijn is veel vriendelijker en evenwichtiger dan de Brouilly waar de Bardolino naast staat. Een mooi bittertje in de smaak van deze wijn die is gemaakt van corvina veronese. Toch van de zomer maar eens gaan schenken.

Domaine Desertaux Ferrand 2006, Cuvee Creux de Sorbon, Côtes de Nuits Villages
Duidelijke pinot kleur, nogal doorzichtig. Een bakje rood zomerfruit, cederhout en een prima balans. Mooie zuren, het fruit uit de neus zet zich door in de smaak, framboos op de tong, da’s lekker! Zeer aangenaam glas wijn dat lang nahangt. Mooie Bourgogne.

Boschendal Lanoy 2008, Zuid Afrika
Wijn gemaakt van Bordeaux blend cabernet sauvignon en merlot. De wijn stond naast Château Puygerand, een beste Côtes de Francs, maar wel uit 2002 en dat maakt de vergelijking natuurlijk niet helemaal fair. De op dronk zijnde Bordeaux was een boertige wijn die schreeuwt om een lekker stoofpotje. De Zuid Afrikaanse wijn was zó los, prima te genieten. Lijm in de neus, een neus waarbij je meteen wéét: hé, dit is een serieus glas wijn. Berry ruikt rubber en mint en plaatst de wijn onmiddellijk in Zuid Afrika. Lekker sap en rondeur in de wijn, frivool fruit ook, de smaak is nog beter dan de neus.

Zondernaam 2008, Tokara, Shiraz, Zuid Afrika
Voorname neus met tabak, diepdonkere kleur. Complexe neus is dit, fijn om te ruiken en te ontdekken, kreupelhout. Sappige smaak met rondeur, rijp fruit en kersjes. Roos ruikt het pepertje dat karakteristiek is voor syrah, waarom ruik ik dat nou nooit? Wijn met prachtige balans, voor mij met de Bourgogne (toch Frans, ha) dé ster van de avond.

Geen opmerkingen: