De gemakkelijkste reis naar de andere kant van de wereld…
maak je in het glas. We overbruggen vlot 13.500 kilometer als we een Zuid
Afrikaanse wijn ontkurken. Interessant is dat zo’n 350 jaar geleden wijnstokken
de reis daadwerkelijk maakten. Franse druivenrassen werden door de Franse
Hugenoten meegenomen naar de West Kaap, waar de wijnbouw zo rond 1680 een grote
groei doormaakte. In het begin van de vorige eeuw (1925) werd uit Cinsault en
Pinot Noir de Pinotage ontwikkeld. Tegenwoordig komt er veel bulkwijn uit Zuid
Afrika – de consumentengids hekelt deze maand de omstandigheden en beloning van
de werkers in de wingerd. Maarten Drop verhaalt ontspannen over de
kwaliteitswijnen die hij in zijn maidenproeverij op tafel brengt. Conceptueel
zit de blindproeverij spannend in elkaar, met in iedere serie een Franse wijn. Herkennen
we die? En overstijgt de Zuid Afrikaanse wijn van een Franse druif wijn uit het
moederland?
We starten met een mousserende De Morgenzon Méthode Cap Classique.
Chenin Blanc uit Stellenbosch. Vergisting deels in RVS vaten, deels in kleine
Frans eikenhouten vaten. Tweede gisting en rijping 18 maanden op fles. Mooie
bubbel, met duidelijk appeltjes in de geur, Elstar en niet de voor Champagne
vaak typerende Granny Smith, citrus, goede zuren, sappige wijn. Lekker. Just
benoemt sinaasappelzest in geur en smaak.
In de eerste serie staan drie witte wijnen van chenin blanc.
Na afloop kent Maarten een hartendiefje toe aan Domaine Champalou ‘Le Portail’
2017 uit Vouvray. Inderdaad prachtig: verfijnde geur met citrus, bloemetjes.
Heel levendige wijn met veel spel. Práchtige mineraal toets. Eric benoemt
fudge, boter en munt. Bosman Family Vineyards Optenhorst Chenin Blanc 2017 uit
Wellington doet het ook goed. Gemaakt van oude ‘bush vine’ stokken uit 1952 (de
op drie na oudste wijngaard van Zuid-Afrika en bijna in 2008 gerooid) van
single vineyard Optenhorst, op een terroir van zachte leisteen in Paarl (bij
Wellington). Goudkleurig, ik ruik mineralen en ananas, stevige wijn met veel
bitters die een karakteristiek filmend laagje in de mond brengt.
De tweede serie blijkt na onthullen te bestaan uit wijnen
van chardonnay. Maartens huis-Bourgogne Remoissenet Père & Fils Renommée
Blanc 2016, is aangenaam, maar hier ‘wint’ voor mij de wijn uit Stellenboch. Renommée’
betekent ‘hernoemd’, in dit geval: gedeclasseerd. Druiven van percelen Chablis,
Côte de Beaune en Mâconnais worden als AOC Bourgogne op de markt gebracht.De
wijn wordt grotendeels vergist is oudere eiken vaten van 342 liter, en beperkt
(30%) in nieuwe. Willem Jan ruikt subtiel mandarijn in de witte wijn. Een wat
expressief tropische geur vind ik een grote kwaliteit, terwijl de smaak aardse
tonen kent. Jordan Barrel Fermented Chardonnay 2018 uit Stellenbosch is gemaakt
van 14-30 jaar oude stokken (op een bodem van gravel, zand en graniet op een
laag van klei), vergist op Frans eikenhouten vaten van 228 liter (ongeveer ¼
nieuw, restant vaten van opeenvolgende oudere jaren) met 9 maanden ‘sur-lie’
rijping met omrollen van de vaten. Mijn aantekening: natte aarde, turf en boter
in de geur, heel uitgebalanceerde wijn met vlotte hap sap smaak, je wilt snel een
nieuwe slok, een nieuw glas. RobK benoemt vanille, jasmijn en abrikoos. Hij
roemt de balans.
In de derde serie brengt Maarten wijnen die zijn gemaakt van
cinsault en pinot noir, de ‘moeder’druiven van pinotage, waar ook twee wijnen
van op tafel staan.
Bosman
Family Vineyards Cinsaut Twyfeling 2017, Wellington
“Cinsault is een jonge broer in de gevangenis – je hebt hem lief,
maar praat nooit over hem”, heeft wijnmaker
Eben Sadie gezegd over cinsault. De wijn is vrij licht, doorzichtig. Een
aanvankelijk prachtige geur met mocca, maar erg snel weg, vluchtig. Just
benoemt anijs en braam. Gerard proeft ronde bitters en kersen. Mijn
aantekeningen over de smaak: frivool, speels en sappig.
Remoissenet
Père & Fils Renommée Rouge 2017 Bourgogne
Doorzichtige kleur, aardbei in de geur, karaktervolle smaak.
Bosman Family Vineyards Pinotage 2015 Wellington
Hartendief van Maarten. De wijn vergist in Frans (60%) en
Amerikaans (40%) eiken vaten van 225 liter en 500 liter, met ‘push down’ en
‘pump over’ voor extra extractie van kleur en smaak. Warm, gebrande kruiden,
kers, zwoele aanzet, sappige wijn, mooi nahangend.
Lemberg Spencer Pinotage 2014 Tulbaugh
Voornamelijk op fruit gemaakte stijl van wijn maken: ’s
ochtends vroeg geoogst, druiven gekoeld bij sorteren en ontstelen en vóór
vergisting 48 uur koude inweking. Houtrijping 12 maanden in deels nieuwe en
deel gebruikte Frans eiken vaten van 225 liter en 300 liter.
Ongeklaard en ongefilterd gebotteld. Voor mij de mooiste
wijn uit deze serie: morelkers, forse smaak met tannines en veel potentieel,
prachtwijn. Karaktervol, boers.
In de vierde serie kan de Pauillac niet tippen aan The
Legend Left Wing 2016 Windmeul, Paarl. 70% Cabernet Sauvignon, 20% Petit Verdot en 10% Merlot. Heeft 18
maanden houtrijping gehad in nieuwe Frans eiken vaten. De wijn is vernoemd naar
een voormalige directeur van Windmeul, Theun Briers, die als ‘left wing’ in het
Zuid-Afrikaanse rugbyteam de Springboks heeft gespeeld. Bruine rand. Toos
benoemt de wijn als warm, zwoel, peperig, hoog in zuren. Mijn aantekeningen:
bospaddestoelen in de geur, zoetje in de aandronk, vrij belegen overkomende
smaak, mooi.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten