Op Bordeaux
raak je nooit uitgekeken. En niet uitgeleerd. Er zijn daar veel mores die moeilijk
te doorgronden zijn. Zo kan je met enorm veel passie gericht op kwaliteit een
hemelse wijn maken in een herkomstgebied met een bescheiden reputatie. Jouw
kwaliteitsstreven raakt bekneld in de realiteit, zoveel is zeker. Dat heeft te
maken met de macht van de negociants. Decanter columnist Jane Anson schrijft
over een lunch waar allemaal jonge wijnmakers (tot 30 jaar) van familiedomeinen
uit Blaye, Entre Deux Mers, Bordeaux aanzaten. Drie van hen kondigen aan te
stoppen en te kiezen voor beter betaalde banen. Omdat ze niet door het
prijsplafond kunnen breken van de kleine appellaties, prijzen die worden
bepaald door negociants. Lees hier haar kritische column. Bordeaux is een
gebied met rangen en standen. Waar de Grand Seigneur zijn neus optrekt voor het
Bourgeois, laat staan voor de Crus Paysans en Crus Artisans. Iedere streek
heeft echter vernieuwers nodig. Wijnmakers die eigenzinnig gericht zijn op
kwaliteit en die daar ook naar gehonoreerd worden. Je hebt pure pech als je zo’n
vernieuwer bent op de verkeerde plek. Terwijl de liefhebber júist op zoek is
naar de wijnmakers die boven het maaiveld uitsteken.
Eric Hoepelman
brengt Bordeaux uit het topjaar 2000 op tafel. Een geweldig mooie line up. Met twee
witte indrinkers, vier Bourgeois, een geklasseerde wijn, zes Grand Crus Classes
en één top dessertwijn als uitdrinker.
Château Latour
Martillac 2000 Pessac Leognan
In de eerste
serie staat voor mij meteen van een van dé wijnen van de proeverij, deze Grand
Cru Classé uit Pessac Leognan, gemaakt van semillon, sauvignon blanc en een
pietsie muscadelle. Spannende wijn met goede balans, zegt Maarten. Veel
concentraat, aldus Toos. Ik zie een goudgele kleur, met een complexe geur:
vanille, een boers stinkertje, ook wat tropisch fruit zoals ananas. Rondeur in
smaak. Vitaal met mooie zuren. Hap sap! En werkelijk minutenlang nahangend. Een
fantastische wijn, waardoor ik – toch best ervaren – nu besef: er móeten witte
Pessac Leognan en Graves wijnen in de kelder worden gelegd. Want zo’n belevenis
wil ik vaker meemaken.
De vier Cru
Bourgeois geven veel plezier, maar wekken ook de indruk op één na dat ze eerder
nog lekkerder waren. Château d’Agassac 2000 Haut Medoc charmeert Valerie enorm,
die ‘steeds andere geuren ruikt, geweldig, bouillon, medicinaal, pruimen,
seringenbloesem, menthol en aardbeien’. Goed op dronk, zegt Maarten. Château
Citran 2000 Haut Medoc zou Maarten nog laten liggen. Heeft inderdaad nog
duidelijk tannine, met een iets vriendelijker geur dan d’Agassac, mocca en
herfstbos. Ik constateer echter ook een opdrogende afdronk, de neus boeit mij
meer dan de smaak. Château Poujeaux 2000 Moulis beroert ons. Ik vond de geur
mooi met herstbos en champignons, erg mooie goede zuren en fijne
doordrinkbaarheid. Toos is kritisch vanwege harde tannines, bitters en geen
fijne smaak. Martijn prijst de prachtige geur daarentegen met koffie en
menthol. Kees benoemt eucalyptus en potloodgrafiet. Château Meyney 2000 Saint
Estephe heeft een fantastisch geparfumeerde rijke geur, vriendelijk en
uitgebalanceerd. De aardse smaak hangt lang na. Toos is meer tevreden, Kees
noemt de wijn fruitiger, hij ruikt drop. Martijn is gelukkig met mooi verweven
houttonen. Ik vind Meyney het mooiste van de Cru Bourgeois.
Uitzonderingen bevestigen de regel
Uitzonderingen bevestigen de regel
Jean Gautreau, dochter die nu in charge is en kleinzoon |
Sociando Mallet
2000 Haut Medoc is vrijwel ondoorzichtig. Louter positieve commentaren: Hans ruikt
vlierbes, Claartje benoemt de kracht van de wijn, Leila noemt de wijn strelend
en delicaat. Gerard prijst de rijke neus met rijp zwart fruit, kruidigheid en
mild bittertje. Mijn bevindingen: heerlijke geur met paprikatonen,
geparfumeerd, prachtige balans, goede zuren, heel mooi en ook minutenlang
nahangend.
Grand Cru
Classés
Château Croizet Bages 2000, Pauillac
Dit domein
presteerde niet altijd op Cru Classé niveau, maar presenteert zich nu mooi. Enorm
rijk, koffie, laurier en grafiet, strenge smaak met duidelijk nog tannines,
bittertje in afdronk. Goede zuren maar matige balans. Rob benoemt pruimen,
kruiden, sappige aanzet met mooi zoetje. Mooie krachtige wijn, over 5 jaar
misschien nog mooier. Annemiek ruikt kruiden, rood en zwart fruit in de neus,
dat doorzet in de mond, zij zegt juist: heel mooi in balans. Willem Jan benoemt
rood en zwart fruit, bes, chocolade en laurier,
Château Haut Bages Liberal 2000, Pauillac
Ondoorzichtige
kleur, bruine rand, bloemrijk en vriendelijkere geur met mocca en herfstbos associaties/
Verfijnd, Erg mooi, kracht en elegantie, uitstekende balans. Voor Rob zit de
wijn op slot, Martijn valt de langere afdronk op.
Château Grand Puy Lacoste 2000, Pauillac
Château Grand Puy Lacoste 2000, Pauillac
Hartendiefje van
Eric. Een van de mooiste wijnen van de avond. Mocca, super verfijnd, espresso,
supermooie balans, lang nahangend, dennengeur en later ook cassis. Berry benoemt
kersen, laurier, bosgeur, oud hout, turf, fruit en kersen in de smaak. Mooi op
dronk. Paul noemt de wijn rokerig, fruit, bessen en kersen, frisse wijn, fraaie
balans, pakkende tannines, conclusie zalige wijn. Kees roemt de deftige neus,
mocca, zacht bittertje, framboos, potlood. Lange afdronk.
Château Grand Puy Ducasse 2000, Pauillac
Berry ruikt chocolade,
koffie, pruimen. Dit is de eerste wijn die niet op dronk is, aldus Berry. Paul
stelt dat de geur zachter is dan Grand Puy Lacoste. Bramen, pruimen. Kees noemt
de geur wat gematigder. Hij ruikt eucalyptus. Deze wijn is complexer, stelt Maarten.
Mijn bevindingen: driekwart doorzichtige kleur, laurier, tabak en eucalyptus.
Gewéldige verfijning en rondeur. Ik merk dat ik doorslik in plaats van uitspuw,
doorslikfactor is hoog. Mooi nahangend.
Château Cantenac Brown 2000 Margaux
Hartendiefje van Eric. Martijn benoemt chocolade en hout. Maarten wil de wijn nú drinken en niet verder opleggen. Heel fris is zijn oordeel. Toos is heel enthousiast: zó moet een wijn zijn! Drop, laurier, bospaddestoelen, cacao, echt in balans, mooi complex, veel zachter en eleganter.Fijne zuren. Mijn aantekeningen zeggen verfijnd parfum, kreupelhout, tabak, rondeur in smaak, heel sappig, lang nahangend, prachtig kersenpit bitter, hap sap!
Château Rauzan
Gassies 2000, Margaux
Château Rieussec 2001 Sauternes
Een klein
uitstapje, want 2001 was een geweldig Sauternes jaar – en 2000 niet. Enorm
geconcentreerde geur, kruidnagel en abrikoos, een bedwelmend stinkertje
(botrytis), siroopachtige structuur met ook
nog zuren. Willem Jan noemt het glas verrukkelijk, goudkleurig,
gecarameliseerde tonen in de smaak met honing. Levendig glas wijn, niet extreem
zoet, deze 100-punter. Belevenis.
Een prachtige en
memorabele proeverij met goede documentatie.
Chateaux Bordeaux, strips om te leren over Bordeaux
Na de dood van haar vader is Alexandra Baudricourt vastbesloten leiding te geven aan “Le Chêne Courbe”, het uitgestrekte wijnlandgoed dat haar familie in het hart van het Medoc gebied bezit. De mooie erfgename is zich maar al te goed bewust dat ze zich als wijnmaker in de dop bescheiden moet opstellen, want het is geen sinecure om een Grand Cru te produceren. Ze had niet verwacht dat haar domein het doelwit zou worden van hebzucht, intriges en bedrog. Corbeyran is de scenarist van de stripboekenreek Chateaux Bordeaux, getekend door Espé. Arend Jan van Oudheusden is verantwoordelijk voor de vertaling. De stripreeks is goed gedocumenteerd en zodoende krijgt de striplezer veel informatie, zowel over techniek, oenologen, negociants, etc.Aanrader.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten