Oenoloog Pierre Ardoin is
verbonden aan de universiteit van Bordeaux. Château Cap Saint Martin in Blaye
is het familiedomein. Als Ardoin over de rivier de Gironde kijkt, ziet hij de
wijngaarden en kastelen van Pauillac. Hij bottelde een cuvee met 100% cabernet
sauvignon en noemde die met een knipoog: Cabernet d’en face. De cabernet van de
overkant. Zó kwam ik op het idee om Côte de Blaye centraal te stellen in een proeverij.
De Gironde met links boven Pauillac en rechtsonder Blaye |
Luttele dagen daarna zag ik een prachtige foto van Damien Barton gemaakt vanuit
een vliegtuig, precies daar waar je een mooi zicht hebt op Pauillac en Blaye. De
verschillen tussen de wijnen van Pauillac en Blaye zijn levensgroot. Dat ligt
vooral aan de grond. in de Medoc bieden kiezelbanken de wijnstok een warme en
goed gedraineerde bodem. Premier Crus hebben een kiezellaag van drie meter of
meer. De Côte de Blaye heeft klei en kalksteen. Het levert middelmatige en op
zijn best goede wijnen op.
Ik heb iets met de wijnen van de Côtes de Bourg en Blaye.
Dat komt zo. Mijn eerste boek over wijn bewaren is het wijnkelderboek van Wina
Born uit 1975. Zij schrijft met veel warmte over deze wijnen: “ideaal om weg te
leggen omdat ze door enige jaren rijping véél kunnen winnen.” De bescheiden
prijs speelde ook mee, een student kan geen zich geen Grand Crus veroorloven.
Van oudsher is Nederland onder de rivieren Bourgogne gericht; de calvinisten in
Groningen en Friesland kozen voor Bordeaux om weg te leggen. In Avenue schreef
Wina Born over ‘vergeten’ flessen geouderde Blaye die ze aantrof bij goede
regionale restaurants en herbergen.
Wijngaarden van Château du Grand Barrail |
Op zoek naar consistentie
Als we wijn verwoorden zien we grote verschillen in
waardering. De een proeft zus en de ander zo in de wijn. We geven in deze
proeverij ook punten. Zijn we daarin consistenter? Welnee. In de eerste serie
Château du Grand Barrail met de jaargangen 2009, 2005 en 2003 kiezen zes
proevers voor 2009, twee proevers voor 2005 en elf proevers voor 2003 als beste
wijn. De wijnen zijn Nederlandse Berger bottelingen. De puntenwaardering is het
gemiddelde van alle proevers.
Château du Grand
Barrail 2005 Kleine neus, dof, turf en
champignons – 11,6 punten
Château du Grand Barrail 2009 Geur met veel mooie lagen : koffie,
anijs, chocolade en mocca, sappige wijn – 13,2 punten
Château du Grand Barrail 2003 Geur met tonen van herfstbos, sappige wijn met goede zuren,
16 jaar oud maar nog lang niet vermoeid – 13,5 punten
In de tweede serie staan van hetzelfde domein cuvees met
geselecteerde druiven en deels nieuw houtrijping, allen château bottelingen.
Cuvee Roel 2001 kreeg 100% houtrijping, Révelation 2001 en 2005 voor een deel
nieuw hout. Acht proevers geven de voorkeur aan Cuvee Roel 2001, de andere
bottelingen worden door steeds vijf proevers als hoogste gewaardeerd.
Château du Grand Barrail 2001 Cuvee Roel, gemaakt van 80%
merlot en 20% cabernet sauvignon, 100% nieuw hout. Indrukwekkende geur met veel
complexiteit, ik ruik truffels, anderen zwart fruit, chocolade en tabak. Ik
dronk deze wijn eerder en vond dat het hout te dominant, maar dat is nu
helemaal geïntegreerd, evenwichtige en fijne wijn – 13,6 punten
Château du Grand Barrail 2001 Revelation, interessant naast
de Cuvee Roel, 90% merlot, 10% cabernet sauvignon, van 40 tot 80 jaar oude
stokken. Ik vind dat deze Revelation vooral mineraal gedomineerd is. Mooie
smaak. – 13,7 punten
Château du Grand Barrail 2005 Revelation De wijn heeft een klein stinkertje, maar ook
weer koffie en chocolade, wat natte wol. Sappige smaak met nog veel tannines. –
13,3 punten
Welke wijnen wegleggen?
In de derde serie proeven we drie prestige cuvees naast
elkaar van wijndomeinen die dicht bij elkaar liggen. Ieder van deze flessen is
de moeite waard om weg te leggen en daarna te volgen.
In Blaye moet hard worden
gewerkt om de wijn te verkopen. De wijnbouwers hebben enkele jaren de handen in
elkaar geslagen en een collectieve campagne gemaakt, met ook steeds filmpjes
over het domein. Dat is reuze informatief. In dit verslag zijn links opgenomen naar deze filmpjes.
We zijn in deze serie opnieuw
inconsistent in waardering: acht proevers geven de voorkeur aan Du Grand
Barrail, in de gemiddelde waardering scoren de wijn dicht bij elkaar.
Château Cap Saint
Martin 2015 Cuvee Prestige Côtes de Blaye
Wijn is merendeels van merlot, 12 maanden houtrijping,
opbrengst 40 hl/ha. De wijn presenteert zich nu jong verrassend lekker:
kersenfruit in de geur, rozen, vanille, mooie voluptueuze rondeur. Elegantie ook. – 14,4 punten
Château du Grand
Barrail 2015 Revelation Côtes de Blaye. Het lijkt een kenmerk van du
Grand Barrail, ook in deze wijn ruiken we wat chocolade, lijm. Mon Cherie
kersen. Veel smaak, hap sap. – 14,3 punten
Château Gigault 2015 Cuvee Viva, Côtes de Blaye. Gemaakt
van 100% merlot. Iets vegetaals in de geur, naast framboos en mocca. Veel
rondeur. Mooie wijn – 14,5 punten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten