zondag 3 maart 2019

Côte de Blaye: Liefhebbers-Bordeaux ‘van de overkant’

Oenoloog Pierre Ardoin is verbonden aan de universiteit van Bordeaux. Château Cap Saint Martin in Blaye is het familiedomein. Als Ardoin over de rivier de Gironde kijkt, ziet hij de wijngaarden en kastelen van Pauillac. Hij bottelde een cuvee met 100% cabernet sauvignon en noemde die met een knipoog: Cabernet d’en face. De cabernet van de overkant. Zó kwam ik op het idee om Côte de Blaye centraal te stellen in een proeverij. 

De Gironde met links boven Pauillac en rechtsonder Blaye
Luttele dagen daarna zag ik een prachtige foto van Damien Barton gemaakt vanuit een vliegtuig, precies daar waar je een mooi zicht hebt op Pauillac en Blaye. De verschillen tussen de wijnen van Pauillac en Blaye zijn levensgroot. Dat ligt vooral aan de grond. in de Medoc bieden kiezelbanken de wijnstok een warme en goed gedraineerde bodem. Premier Crus hebben een kiezellaag van drie meter of meer. De Côte de Blaye heeft klei en kalksteen. Het levert middelmatige en op zijn best goede wijnen op. 

Ik heb iets met de wijnen van de Côtes de Bourg en Blaye. Dat komt zo. Mijn eerste boek over wijn bewaren is het wijnkelderboek van Wina Born uit 1975. Zij schrijft met veel warmte over deze wijnen: “ideaal om weg te leggen omdat ze door enige jaren rijping véél kunnen winnen.” De bescheiden prijs speelde ook mee, een student kan geen zich geen Grand Crus veroorloven. Van oudsher is Nederland onder de rivieren Bourgogne gericht; de calvinisten in Groningen en Friesland kozen voor Bordeaux om weg te leggen. In Avenue schreef Wina Born over ‘vergeten’ flessen geouderde Blaye die ze aantrof bij goede regionale restaurants en herbergen. 


Wijngaarden van Château du Grand Barrail
Op zoek naar consistentie
Als we wijn verwoorden zien we grote verschillen in waardering. De een proeft zus en de ander zo in de wijn. We geven in deze proeverij ook punten. Zijn we daarin consistenter? Welnee. In de eerste serie Château du Grand Barrail met de jaargangen 2009, 2005 en 2003 kiezen zes proevers voor 2009, twee proevers voor 2005 en elf proevers voor 2003 als beste wijn. De wijnen zijn Nederlandse Berger bottelingen. De puntenwaardering is het gemiddelde van alle proevers. 

Château du Grand Barrail 2005  Kleine neus, dof, turf en champignons – 11,6 punten 

Château du Grand Barrail 2009  Geur met veel mooie lagen : koffie, anijs, chocolade en mocca, sappige wijn – 13,2 punten 


Château du Grand Barrail 2003  Geur met tonen  van herfstbos, sappige wijn met goede zuren, 16 jaar oud maar nog lang niet vermoeid – 13,5 punten 

In de tweede serie staan van hetzelfde domein cuvees met geselecteerde druiven en deels nieuw houtrijping, allen château bottelingen. Cuvee Roel 2001 kreeg 100% houtrijping, Révelation 2001 en 2005 voor een deel nieuw hout. Acht proevers geven de voorkeur aan Cuvee Roel 2001, de andere bottelingen worden door steeds vijf proevers als hoogste gewaardeerd. 

Château du Grand Barrail 2001 Cuvee Roel, gemaakt van 80% merlot en 20% cabernet sauvignon, 100% nieuw hout. Indrukwekkende geur met veel complexiteit, ik ruik truffels, anderen zwart fruit, chocolade en tabak. Ik dronk deze wijn eerder en vond dat het hout te dominant, maar dat is nu helemaal geïntegreerd, evenwichtige en fijne wijn – 13,6 punten 

Château du Grand Barrail 2001 Revelation, interessant naast de Cuvee Roel, 90% merlot, 10% cabernet sauvignon, van 40 tot 80 jaar oude stokken. Ik vind dat deze Revelation vooral mineraal gedomineerd is. Mooie smaak.  – 13,7 punten 


Château du Grand Barrail 2005 Revelation  De wijn heeft een klein stinkertje, maar ook weer koffie en chocolade, wat natte wol. Sappige smaak met nog veel tannines. – 13,3 punten 

Welke wijnen wegleggen?
In de derde serie proeven we drie prestige cuvees naast elkaar van wijndomeinen die dicht bij elkaar liggen. Ieder van deze flessen is de moeite waard om weg te leggen en daarna te volgen. 

In Blaye moet hard worden gewerkt om de wijn te verkopen. De wijnbouwers hebben enkele jaren de handen in elkaar geslagen en een collectieve campagne gemaakt, met ook steeds filmpjes over het domein. Dat is reuze informatief. In dit verslag zijn links opgenomen naar deze filmpjes. 

We zijn in deze serie opnieuw inconsistent in waardering: acht proevers geven de voorkeur aan Du Grand Barrail, in de gemiddelde waardering scoren de wijn dicht bij elkaar. 






Château Cap Saint Martin 2015 Cuvee Prestige Côtes de Blaye
Wijn is merendeels van merlot, 12 maanden houtrijping, opbrengst 40 hl/ha. De wijn presenteert zich nu jong verrassend lekker: kersenfruit in de geur, rozen, vanille, mooie voluptueuze rondeur. Elegantie ook.  – 14,4 punten 




Château du Grand Barrail 2015 Revelation Côtes de Blaye. Het lijkt een kenmerk van du Grand Barrail, ook in deze wijn ruiken we wat chocolade, lijm. Mon Cherie kersen. Veel smaak, hap sap. – 14,3 punten 



Château Gigault 2015 Cuvee Viva, Côtes de Blaye. Gemaakt van 100% merlot. Iets vegetaals in de geur, naast framboos en mocca. Veel rondeur. Mooie wijn – 14,5 punten. 


Geen opmerkingen: