woensdag 20 februari 2019

Verticaal van de Magiër van Madiran

Laurence en Alain Brumont
Madiran = Alain Brumont. Is niet zo, natuurlijk - er zijn meer wijnmaker die de Tannat kunnen temmen - maar je zou ’t soms wel denken afgaande op de wijnen die bij de BWS op tafel komen. Nou is dat niet erg, want meneer Brumont maakt mooie wijnen, zowel van het familiechateau Bouscasse als van het later overgenomen Montus. Voor een bredere verkenning van de appellatie is het nu wachten op Berry (je wilde namen, Berry? Hier heb je namen: Domaines Mouréou en Capmartin, Chateaux d’Aydie en Laffitte-Teston). Vanavond gaan de de diepte in en proeven we jongere en oudere wijnen van Brumont.

De eerste serie is wit. Daar had ik al op gehoopt, want een hele avond alleen maar tannat is lastig. Twee droge Pacherenc du Vic Bilhs (de naam is oud-Gascons en verwijst naar het Oude Land, Vic Bilh; Pacherenc is het opbindsysteem van de wijnstokken), een van Bouscasse en een van Montus. De meningen lopen wat uiteen over welke nu de meest volle dan wel de meest volle is, en of ze nu wel of geen hout hebben gehad. Wel hout, maar wel groot (600 liter), met batonnage van de gistsporen. En de wijnen hebben zeker vulling. Zelf vind ik de Montus de meest frisse – iets wat ik later ook proef bij de Montus Prestige, trouwens. Liefhebbers- en zeker geen receptiewijnen zijn dit allebei, met een stinkertje in de Montus, en een bittertje op het einde; de Bouscasse heeft iets rokerigs, rijk fruit en een wat warme afdronk.


Drie series rood volgen, van de Bouscasse Vieilles Vignes, de Cuvee Prestige van Montus, en in de laatste serie staan zijn nog prestigieuzere wijnen. De BVV is een hele interessante mini-verticaal. Wat achteraf de jongste wijn blijkt te zijn, de 2010, heeft mooi frambozenfruit, een naar paars neigende kleur, en lekker sap. De oudste (2000) is een mooie seigneur, stal, vlezig, donker fruit, met goede zuren en goed in balans. Daartussen staat de 2007, op dit moment duidelijk de minder wijn, met veel structuur (zuren, tannines) maar weinig fruit en wat natte hond. Heeft deze wijn tijd nodig? 

De (Cuvee) Prestige zou volgens de bron van Noel in een internationale stijl gemaakt zijn, in ieder geval ten opzichte van Bouscassewijnen. Toch vallen me vooral de zuren op, die de wijnen fris houden. De meeste discussie levert de 2002 op: veel proevers vinden dit een prachtige wijn, en van Wine Spectator krijgt de wijn ook 91 punten; zelf heb ik na de spannende neus (chocolade, noten, vanille) veel moeite met de wel erg stevige tannines. De drie jaar jongere 1999 heeft ook veel, maar rijpere tannines, leer en stal, en is mooi in balans. Deze wijn krijgt van Bob Parker 93 punten, net als de derde wijn, de 1996, die wat gesloten is vanavond, met een thee-impressie en de nogal aanwezige eerder genoemde zuren. Dit ‘afbraakzuren’ noemen zoals bepaalde leden wel eens doen (niet vanavond) gaat veel te ver, maar nadert deze wijn wellicht ondanks de mythische reputatie van Madiran, Tannat en Brumont, toch het einde van zijn drinkperiode? Het zou mij niet verbazen.

De laatste serie alweer. Hier staat de XL, wat niet staat voor extra large maar voor 40 maanden in nieuw groot hout (600 liter). Deze cuvee wordt terwijl de wijn in het vat rijpt niet bijgevuld met wijn maar met kiezels om de zuurstof niet te veel kans te geven. Deze wijn heeft de voorkeur van Noel en scribent; veel andere proevers prefereren de andere twee jaargangen van single-vineyard ‘La Tyre’. De XL 1995 is de klassiekere wijn, met rozebottelachtig fruit, rijpe tannines, krachtig, en met een lange afdronk; doet mij wat denken aan de 1999 Prestige. Les Tyres sont quelque chose de différent. Erg zoet in de aanzet, vooral de 2001, da’s even schrikken. Maar ja voor 100 eurootjes wil je natuurlijk wel wat krijgen. De 2010 is, vind ik, wat beter in balans: hier komt een mooi sinaasappeltje om de hoek kijken, de wijn is ook wat fruitiger dan zijn oudere zusje, veel van alles en als je daarvan houdt, of in de stemming bent, een hele mooie wijn.

We drinken uit met een zoete Pacherenc, van druiven geoogst in december. Mooie fruit (perzik, abrikoos), krentjes, caramel, niet te zoet, een mooi bruggetje naar en wijn bij de kaasplank, waar een Baskische Brebis de hoofdrol vertolkt.

Proefnotities en verslag Rob van Ginneken

Geen opmerkingen: