Gerard van Avendonk opent het voorjaarsseizoen
2019 van de Brabantse Wijnsociëteit. Onder bezielende begeleiding van Bernard,
trakteert hij ons op zijn “Mijn Favorieten”! Daartoe zet hij ons, na de
indrinkers, steeds twee geblindeerde wijnen voor van hetzelfde druivenras. Aan
ons de schone taak de druif te herkennen en zo mogelijk de verschillen te
duiden. Heerlijk, zo’n duidelijke opdracht. Voor bijna iedereen….
De mousserende Pulpo albarino, 2017, Rias Baixas heeft een klein stinkertje in de
neus. Op de tong volgt tropisch fruit zoals mango en ananas, met ook wat
friszure groene appel.
De tweede mousserende indrinker is Pagos de Galir, godello, Valdeorras
Galicië, 2017. Witgeel met een roze gloed. Claartje proeft groentonen - en
ik maar denken dat je die alleen kunt zien - in een harmonieuze wijn. Peertjes,
zegt Paul. En wat voller dan de andere indrinker, meent Kees.
Al snel hierna doet zich een uitdaging voor.
Bij het doorgeven van de wijnfles, ‘struikelt’ de fles over het niveauverschil
tussen de twee tafels en schenkt gul de wijn over het toetsenbord. Snel
ingrijpen voorkomt erger, maar de toetsen d en f hebben toch een slokje te veel
genomen. Deze geven zich gewonnen en doen niet meer mee.
Twee keer grüner
veltliner, beide van Domaine Wachau.
Volgens Just is de Smaragd 2016 zwoeler
en zoetiger dan de Federspiel 2017.
Ook Annemiek vindt Smaragd filmend
met vanille en sinaasappel; Federspiel heeft
een mooi parfum van mineraliteit en ananas, met een bittertje op de tong.
Als derde komt nu de tweede serie… Logisch
toch?
Riesling. Het eerste glas komt uit de Alsace en is Trimbach riesling reserve, 2016. Bloemen en licht petrol. Het
tweede glas is Dr. Loosen, Wehlener
Sonnenuhr, 2017. Volgens het etiket is deze riesling niet ‘trocken’, maar
‘dry’. Is de internationalisering aan de Mosel doorgedrongen of doorgeslagen?
De wijn heeft houtlagering gehad en prikkelt -toch - nog wat op de tong.
Serie 4 bestaat uit twee keer nebiollo. Beide zijn, zoals
gebruikelijk, behoorlijk transparant. Renato
Rabbi Ochetti, Langhe, 2016 is helder rood. Kees: kersen, staal, elegant en
veel fruit. Diederick voegt daar bonbons en yoghurt aan toe. De tweede, Asheri, Barolo, 2014, lijkt wel een
gespleten persoonlijkheid! Paul vindt ‘m tanninerijk met bitters (en kersen en
rozebottels). Kees vindt ‘m dan weer zacht (en ook rode kers, vol stevig en
concentraat). Een mooie nebiollo, volgens Noël.
We schalen op naar tempranillo met respectievelijk 15 en 24 maanden opvoeding op vat. Vina Mayor Rebera del Duero, reserva, 2013
is roodpaars, ruikt naar bouillon, jam en anijs. Cune Rioja, gran reserva, 2012 is roodbruin, voller en ‘dieper’,
zwart fruit en was.
Gestoofde wangetjes in rode Madiran wijn |
We eindigen met tannat. Garzon tannat
reserve, 2015 komt uit Uruguay.
Een dichte donkere wijn met was, zwavel, en veel zwart fruit zoals bramen. Chateau Montus prestige, Madiran, 2000
is een ‘rijke’ wijn als een herfstbos met umani, laurier en jodium. Een lokaal gerecht hierbij zijn wangetjes gestoofd in rode Madiran wijn (klik hier voor het recept).
Als ik tenslotte aan Gerard en Bernard vraag
wat de lievelingen van deze avond zijn, blijken beider voorkeuren
complementair. Bernard kiest voor de Smaragd van Domaine Wachau en voor Dr.
Loosen. Gerard geeft zijn twaalf punten aan de indrinker van Godello en aan
Montus uit Madiran.
Gerard, dank voor jouw rondleiding langs jouw
Favorieten!
Proefnotities en verslag Eric Hoepelman
Geen opmerkingen:
Een reactie posten