Corgoloin vroeger |
Wijnen uit de
liefhebberskelder van Noël Geisen, met prachtige documentatie over de
jaargangen. We proefden twee witte Côtes de Nuits Villages, twee Meursault,
drie Pommard, vier rode Côtes de Nuits Villages en twee Beaune Premier Cru. Het
gaat om kleine verschillen proeven, zei Noël.
Corgoloin nu |
De proevers waren prima in staat
om die verschillen te duiden. In mijn verslag zoals altijd een selectie. Alle
wijnen zijn van Domaine Desertaux Ferrand in Corgoilon.
Côte de Nuits Villages Blanc 2014
Gemaakt van
chardonnay (70%) en pinot blanc (30%). De 2000 uit magnum staat hiernaast, die
heeft al wat oxydatieve tonen. Mede daardoor komt de 2014 met witgele kleur
goed tot zijn recht. Rokerige tonen in de geur, een zweem van viooltjes, fijne
zuren met veel spel, een wijn met goede vulling en frivoliteit.
Meursault
"Les Bouchéres" 2015
Gemaakt van
100% chardonnay. Staat naast 2012. Meursault drinken is altijd een feest. De
2012 mist wat vulling. Deze wijn heeft een geelgroene kleur, bescheiden geur die
echt los moet komen en dan ruik je een viooltjes impressie. Vettige wijn, echt
een eetwijn vanwege veel bitters, heeft duidelijk nog potentieel. Kees prijst
het fijne houtgebruik, Annemieke benoemt lychees, tropische fruit en in de
smaak wat tijm.
Pommard 2012
De jongste
Pommard brengt een heldere kleur, speelse neus met lekker fruit, in de mond
bessen, hoge zuurgraad en weinig tannines. Ik denk bij Pommard aan wat stoere
wijnen, maar deze is zelfs frivool – precies de reden dat ik ervan houdt, zegt
Noël die een voorkeur heeft voor elegante wijnen. Eric noemt de wijn lekker,
benoemt een zeepimressie en eucalyptus, getoast hout. Meursault liefhebber
Willem Jan benoemt potlood en kruiden, hints van lavas en tijm, duidelijk nog
tandplak, moderne stijl.
Côte de Nuits Villages "Les Perrières"
De moeilijkste
serie. Concentreer je op kleine verschillen, zegt Noël. En verdorie, het is
moeilijk, vind ik. In de serie van vier wijnen zit een interessant ‘zuurstof’
experiment, nl. 2005 uit gewone fles en uit magnum. De laatste heeft minder
lucht gekregen voor de ontwikkeling.
1999 is
halftransparant en wat somber. In de geur kruiden, bouillon en turf. Goede
zuurgraad, turf komt terug in de smaak.
2002 is
halftransparant en somber. De geur komt moeilijk los, aardbei en met veel
lucht… daar is de truffel! Strakke smaak met vrij prominente bitters.
2005 is
halftransparant en somber uit de fles, maar helder uit de magnum (!). Ik vind
de 2005 uit de fles een niet positief stinkertje hebben dat mij tegenstaat.
Echter andere proevers zijn juichend positief. Paul: knetterlekker, snoepjes.
Toos: veel verfijning. Just: prachtige zachte zuren, toast en caramel. Ik geef
de wijn uit magnum bijna een half punt hogere score: na die heldere kleur een
geur van aardbei, mooie pinot noir geur, goede vulling en mooie zuren. Een heel
prettige wijn.
Beaune 1e Cru "Les Sceaux" 2013
Ik vind het
opmerkelijk dat ik in de proeverij steeds de jongste wijnen het lekkerste vond;
Rob zegt het zelfde. Twee Premier Crus uit Beaune sluiten de proeverij af. 2011
biedt mineralen, kruidigheid en een hap sap smaak met goede zuren. 2013 vind ik
mooier, want frivoler en speelser. Veel meer fruit, hap sap smaak en goede zuren. HansH is ook onder de
indruk van de goede body en mooie afdronk.
Heerlijke proeverij!
Wijncritici
vergeleken
Er zijn heel
uurtjes werk gaan zitten in het fraaie excel overzicht dat we kregen van
Bourgogne jaren van 1999 tot 2015. Geen wonder dat Noël in proeverijen vaak uit
het blote hoofd jaren kan karakteriseren. Ik moet eerlijk zeggen: een fraaie
Bourgogne geeft mij altijd wel plezier, ook van mindere jaren. Maar ja... als
je nuances bekijkt, proeft, dan zijn jaartabellen erg nuttig. En je wilt
natuurlijk van de mooiste jaargangen iets (of méér) in je kelder leggen.
Wine Spectator is
een Amerikaanse uitgave, gestart in 1976, drie jaar later kocht de huidige
uitgever het blad. Kantoren liggen in Napa Valley Californië. Het tijdschrift
hanteert een 100 punten schaal. Er zijn jaarlijks vijftien uitgaves, met steeds
tussen de 400 en 1.000 wijnen beschreven. De oplage van het magazine bedraagt
395.000. www.winespectator.com
Decanter is een
Britse uitgave, gestart in 1975. Sinds 1999 ook op het web, wordt gezien als een
van de beste online uitgaves. Decanter is overgegaan van een 20 naar een 100
puntenschaal. Sinds 2004 organiseert het tijdschrift een World Wine Awards
competitie met jaarlijks meer dan 15.000 inzendingen. De gedrukte oplage
bedraagt 40.000 en het blad wordt naar 90 landen verspreid. www.decanter.com
Jancis Robinson
is een toonaangevende wijnschrijver, 69 jaar oud, Master of Wine uit het
Verenigd Koninkrijk. Ze schrijft voor de Financial Times, klik hier voor haar
artikelen. Haar eigen website www.jancisrobinson.com
wordt op dagbasis bijgewerkt. Ze studeerde wiskunde en filosofie aan de
universiteit van Oxford. Encyclopedieën als Oxford Companion of Wine en Wine
Grapes zijn van haar hand.
Aan de
rechterkant van de website van de Brabantse Wijnsociëteit staan handige links
naar nuttige websites. In het Maison du Vin in Tilburg is een adembenemende
wijnbibiotheek waar bezoekers de genoemde bladen kunnen bestuderen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten