zaterdag 2 februari 2019

Tien jaargangen Bourgogne uit de liefhebberskelder

Corgoloin vroeger
Wijnen uit de liefhebberskelder van Noël Geisen, met prachtige documentatie over de jaargangen. We proefden twee witte Côtes de Nuits Villages, twee Meursault, drie Pommard, vier rode Côtes de Nuits Villages en twee Beaune Premier Cru. Het gaat om kleine verschillen proeven, zei Noël. 






Corgoloin nu
De proevers waren prima in staat om die verschillen te duiden. In mijn verslag zoals altijd een selectie. Alle wijnen zijn van Domaine Desertaux Ferrand in Corgoilon. 

Côte de Nuits Villages Blanc 2014
Gemaakt van chardonnay (70%) en pinot blanc (30%). De 2000 uit magnum staat hiernaast, die heeft al wat oxydatieve tonen. Mede daardoor komt de 2014 met witgele kleur goed tot zijn recht. Rokerige tonen in de geur, een zweem van viooltjes, fijne zuren met veel spel, een wijn met goede vulling en frivoliteit. 

Meursault "Les Bouchéres" 2015
Gemaakt van 100% chardonnay. Staat naast 2012. Meursault drinken is altijd een feest. De 2012 mist wat vulling. Deze wijn heeft een geelgroene kleur, bescheiden geur die echt los moet komen en dan ruik je een viooltjes impressie. Vettige wijn, echt een eetwijn vanwege veel bitters, heeft duidelijk nog potentieel. Kees prijst het fijne houtgebruik, Annemieke benoemt lychees, tropische fruit en in de smaak wat tijm. 

Pommard 2012
De jongste Pommard brengt een heldere kleur, speelse neus met lekker fruit, in de mond bessen, hoge zuurgraad en weinig tannines. Ik denk bij Pommard aan wat stoere wijnen, maar deze is zelfs frivool – precies de reden dat ik ervan houdt, zegt Noël die een voorkeur heeft voor elegante wijnen. Eric noemt de wijn lekker, benoemt een zeepimressie en eucalyptus, getoast hout. Meursault liefhebber Willem Jan benoemt potlood en kruiden, hints van lavas en tijm, duidelijk nog tandplak, moderne stijl. 

Côte de Nuits Villages "Les Perrières"
De moeilijkste serie. Concentreer je op kleine verschillen, zegt Noël. En verdorie, het is moeilijk, vind ik. In de serie van vier wijnen zit een interessant ‘zuurstof’ experiment, nl. 2005 uit gewone fles en uit magnum. De laatste heeft minder lucht gekregen voor de ontwikkeling.
1999 is halftransparant en wat somber. In de geur kruiden, bouillon en turf. Goede zuurgraad, turf komt terug in de smaak.
2002 is halftransparant en somber. De geur komt moeilijk los, aardbei en met veel lucht… daar is de truffel! Strakke smaak met vrij prominente bitters.
2005 is halftransparant en somber uit de fles, maar helder uit de magnum (!). Ik vind de 2005 uit de fles een niet positief stinkertje hebben dat mij tegenstaat. Echter andere proevers zijn juichend positief. Paul: knetterlekker, snoepjes. Toos: veel verfijning. Just: prachtige zachte zuren, toast en caramel. Ik geef de wijn uit magnum bijna een half punt hogere score: na die heldere kleur een geur van aardbei, mooie pinot noir geur, goede vulling en mooie zuren. Een heel prettige wijn. 

Beaune 1e Cru "Les Sceaux" 2013
Ik vind het opmerkelijk dat ik in de proeverij steeds de jongste wijnen het lekkerste vond; Rob zegt het zelfde. Twee Premier Crus uit Beaune sluiten de proeverij af. 2011 biedt mineralen, kruidigheid en een hap sap smaak met goede zuren. 2013 vind ik mooier, want frivoler en speelser. Veel meer fruit, hap sap  smaak en goede zuren. HansH is ook onder de indruk van de goede body en mooie afdronk. 

Heerlijke proeverij!


Wijncritici vergeleken
Er zijn heel uurtjes werk gaan zitten in het fraaie excel overzicht dat we kregen van Bourgogne jaren van 1999 tot 2015. Geen wonder dat Noël in proeverijen vaak uit het blote hoofd jaren kan karakteriseren. Ik moet eerlijk zeggen: een fraaie Bourgogne geeft mij altijd wel plezier, ook van mindere jaren. Maar ja... als je nuances bekijkt, proeft, dan zijn jaartabellen erg nuttig. En je wilt natuurlijk van de mooiste jaargangen iets (of méér) in je kelder leggen. 

Wine Spectator is een Amerikaanse uitgave, gestart in 1976, drie jaar later kocht de huidige uitgever het blad. Kantoren liggen in Napa Valley Californië. Het tijdschrift hanteert een 100 punten schaal. Er zijn jaarlijks vijftien uitgaves, met steeds tussen de 400 en 1.000 wijnen beschreven. De oplage van het magazine bedraagt 395.000. www.winespectator.com
 





Decanter is een Britse uitgave, gestart in 1975. Sinds 1999 ook op het web, wordt gezien als een van de beste online uitgaves. Decanter is overgegaan van een 20 naar een 100 puntenschaal. Sinds 2004 organiseert het tijdschrift een World Wine Awards competitie met jaarlijks meer dan 15.000 inzendingen. De gedrukte oplage bedraagt 40.000 en het blad wordt naar 90 landen verspreid. www.decanter.com
 




Jancis Robinson is een toonaangevende wijnschrijver, 69 jaar oud, Master of Wine uit het Verenigd Koninkrijk. Ze schrijft voor de Financial Times, klik hier voor haar artikelen. Haar eigen website www.jancisrobinson.com wordt op dagbasis bijgewerkt. Ze studeerde wiskunde en filosofie aan de universiteit van Oxford. Encyclopedieën als Oxford Companion of Wine en Wine Grapes zijn van haar hand. 






Aan de rechterkant van de website van de Brabantse Wijnsociëteit staan handige links naar nuttige websites. In het Maison du Vin in Tilburg is een adembenemende wijnbibiotheek waar bezoekers de genoemde bladen kunnen bestuderen.



Geen opmerkingen: