Bij blindproeven
staat de waardering los van de reputatie. Consumentenorganisaties houden ervan.
Huismerk X scoort beter dan het A-merk. Dat huismerk kan je dus net zo goed
kopen. Bijna ieder jaar is er wel een Cremant de Bourgogne die beter scoort dan
de ‘Real Thing’: Champagne. Vervelend is dat je bij blindproeven flessen waar
je een prachtig herinnering aan hebt iets van hun glans ziet verliezen.
Verdorie. Deze proeverij – heel leerzaam, geweldig samengesteld door Martijn de
Groot – bewijst dat het moment van drinken héél veel bijdraagt aan de waardering voor een wijn. Ik proef twee wijnen die ik beduidend lager scoor dan voorheen.
Zeeduivel in champagnesaus |
Ruinart Blanc
de Blancs Brut dronk ik als aperitief bij een lunch voordat we de Jeroen Bosch
tentoonstelling bezochten. In een mooi restaurant bij een heerlijke lunch. Mijn
waardering was 91 op een schaal van 100. Een fraai glas dat extra kleur gaf aan
een gelukkig moment. In deze proeverij staat dezelfde fles op tafel, ingepakt.
En mijn aantekeningen zijn als volgt: eilandjes van bubbels in het glas, citrus, gist en appel in de geur, groffe
mousse in mond, wat kortaf, is snel weg. Mijn waardering ligt nu lager. Bij een
tweede impressie: heel veel mineralen, elstar appeltjes. Eric is louter lovend:
lekker. Noel noemt de smaak lastig, Claartje ruikt een putjeslucht en zegt de
wijn is snel weg.
Martijn zet
naast de Ruinart een top wijn uit Italië: VILLA 2009 Saten Franciacorta brut,
die 36 maanden sur lattes lag. Claartje
ruikt appels en citroen, benoemt boenwas en broodsmaak. Eric ruikt lychee en
verse appel. Aan deze Franciacorte geef ik de voorkeur: iets geler, mousse over
hele glas, kleine neus, nauwelijks geur, langer in het glas: viooltjes, fijnere
mousse, gistige smaak, licht appel, granny smith, en dan staat er écht in mijn
aantekenboekje: meer champagne. Een trouvaille, een vondst, deze Franciacorta.
Kripta 2008
Gran Reserva Brut Nature van Agusti Torello Mata gemaakt van Macabeo, Xarel·lo
en Parellada maakt acht weken geleden diepe indruk op mij. Vanwege de
excellente balans. De wijn lag vijf jaar sur lattes. Ik scoorde de wijn 95 op
een schaal van 100. Nu scoort de wijn naast twee champagnes 89 punten. Mijn
aantekeningen: gebutste appelmoes, heel harmonieuze neus, snoepjes achtig, toch
wat minder concentraat en rijkdom, in tweede instantie cacao. Rob benoemt minder
mousse, anijs en honing. Paul noemt de wijn mollig, niet echt fris, goed om bij
te eten. Bij zo’n bijzondere fles en bij deze prijs is dit echt een wijn om op
een bijzonder moment met vrienden te openen. Ook al vanwege die bijzondere
amforafles.
Thierry Grandin
Champagne Premier Cru Marcel Jardin
Gemaakt van chardonnay,
pinot noir en pinot meunier. True to type champagne, geur met appels, gist,
mineralen, amandel en granny smith. Sappig, goed concentraat, fraai bittertje,
mooi geheel. Berry: rijpe appels, toast, typisch champagne, hele fijne zuren,
volle smaak. Valerie noemt bastogne koekjes. Dé wijn met de beste
prijs/kwaliteit verhouding. We bezochten het domein op een zondagmorgen. Daar
kochten we echt te weinig, verzucht Martijn. Grandin zal zeker nog meer bezocht
worden.
Champagne Collet
vintage 2008 8 j sur lattes
Há een wijn die we een jaar geleden ter plekke proefden en waar ik enorm van onder de indruk was, toen 92 uit 100 punten. En nu? Wéér. Dus een consistente waardering. Rob prijst de balans in deze wijn van begin tot eind, broodkorst in de neus, goede afdronk. Valerie noemt dit ook haar favoriet van drie 2008 wijnen. Mijn aantekeningen: verfijnd, gist, appels, heel elegante neus, fraai! Fraaie zuren, erg true to type champagne.
Há een wijn die we een jaar geleden ter plekke proefden en waar ik enorm van onder de indruk was, toen 92 uit 100 punten. En nu? Wéér. Dus een consistente waardering. Rob prijst de balans in deze wijn van begin tot eind, broodkorst in de neus, goede afdronk. Valerie noemt dit ook haar favoriet van drie 2008 wijnen. Mijn aantekeningen: verfijnd, gist, appels, heel elegante neus, fraai! Fraaie zuren, erg true to type champagne.
Moet et Chandon
Vintage 2008
Valerie ruikt broodrooster. Rob benoemt een stinkertje dat langer in het glas weggaat, sappig. Ik ruik mineralen, stinkertje, erg uitgesproken smaak, goede zuren, blijft ook hangen, granny smith appels, maar toch iets vlakker dan de Collet.
Champagne Jerome Prevost 2010 La Closerie Les Beguines Blancs de noir meunier
Valerie ruikt broodrooster. Rob benoemt een stinkertje dat langer in het glas weggaat, sappig. Ik ruik mineralen, stinkertje, erg uitgesproken smaak, goede zuren, blijft ook hangen, granny smith appels, maar toch iets vlakker dan de Collet.
Champagne Jerome Prevost 2010 La Closerie Les Beguines Blancs de noir meunier
Hartendiefje van Martijn. Duidelijk oudere wijn blijkt uit de kleur, mooie geur, true to type, prachtige zuren, heel verfijnd, alles klopt aan de wijn, frivool! Voor mij dé wijn van de proeverij. Just benoemt hazelnoot, citrus, stevige bitters, sinaasappel, een mooi compleet palet. Angelique benoemt toast en een bittertje in de afdronk. Willem Jan ruikt fruitige framboossnoepjes, gist, noten, amandelbitters, een lekker zuurtje in een fris glas.
Champagne In Floresence Jean Pierre Bouchard Blancs de noir pinot noir
Hartendiefje van Martijn. Duidelijk oudere wijn blijkt uit de kleur, stinkertje, blind geproefd uit een zwart glas zou ik aan Meursault denken, erg mooie smaak, volledig in balans. Langer in het glas vuursteen en dominantere zuren. Just ruikt marsepein, een associatie met gras en ui, taai taai kruiden. Angelique benoemt bieslook en steen fruit. Willem Jan noemt de wijn gelaagd ne ruikt/proeft rooibos, butterscotch en caramel.
Bollinger Grand Annee 2004 / 66 pinot noir 34 chardonnay / 5 j sur lattes
Klein mufje,
komt wat chardonnay doorheen, vrij dominante zuren, abrikoos. Gerard benoemt
prettige zuren. Noel zegt: je moet hier wel van houden, leuk om te drinken. Dit
is echt Just zijn favoriet, hij valt voor de oxy tonen en vindt deze wijn in
complexiteit prachtig! Hij benoemt dennen, appelmoes, in de smaak anijstonen,
levendige zuren.
Voortreffelijke
proeverij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten