zondag 16 december 2018

Zeer leerzame proeverij: herken de Duitser

Thomas Seeger maakte een fantastische Blaufränkisch
Er zijn pittige autorijders, Er zijn hele trage, voorzichtige, rustige en snelheidsduivels. Er zijn koks die secuur met het kookboek ernaast hun grammen wegen en koks die uit de losse pols en met flair hun gerechten maken. Wijnproevers? Die zijn er ook in alle soorten en maten. De stille genieters. De studieuze die liefst vóór een proeverij studeren en achteraf ook wijndruiven napluizen. Er zijn wedstrijdproevers die net als Formule 1 rijders dansend en springend hun victorie bezingen na winst. Er zijn proevers die eindeloos dubben en twijfelen en proevers die feilloos druiven determineren. Er zijn proevers die koppig zijn en hun gelijk willen halen. En er zijn proevers die vooral willen leren. Berry Marinussen maakt een uiterst leerzame proeverij. Precies zoals we dat op de sociëteit het liefste zien. 

Baden met glooiende wijngaarden
We proeven gerijpte jaren. Ook al zo mooi. 2009 is jongste wijn Ik betrap mezelf erop bij de pinot/spätburgunder serie te denken “Wijn 2 is de mooiste, dan moet wijn 1 de Duitser zijn”. Maar allengs denk ik ook “Dit is de allermooiste wijn, dat móet de Duitser zijn.” Devil. Da’s inconsistent. Maar beide keren blijkt het juist. Determineren is prima. Het blijft ook een gevoelskwestie. Of zo je wilt: een kwestie van geluk. Deze proeverij is een herhaling van een thema. Met hele slimme keuzes van Berry, die veel in de loop der jaren opgebouwde kennis heeft toegepast. Ik hoop dat er over enkele jaren weer een komt.

1991 Riesling Reserve, Peter Lauer, Mosel
De sekt van Riesling (slechts twee proevers vinden deze wijn Duits) heeft een goudgele kleur, mineralen, vuursteen en een hoge zuurgraad. De wijn is in 2018 pas op fles gegaan. Tikje acquired taste, Toos noemt het een moeilijke wijn. Kees benoemt amandel, meloen en aromatisch. Curieus en mooi glas, vind ik. Fijn dat we dit proeven. 

In de tweede serie staan oude bekenden met wie het goed weerzien is. 

2005 Knoll Ried Loibenberg Riesling Smaragd, Wachau
De Oostenrijkse riesling van Knoll. Wereldklasse zegt Hugh Johnson. We zijn er volgens Berry geen vrienden mee op de sociëteit. Een eetwijn vind ik, met mahonietint en amandel-achtige smaak. Duidelijk aanwezige bitters. Toos benoemt meloen, peer, abrikoos, vettig, peperig, behoorlijk zuur en Eric ervaart sherrytonen en oude boter. Dunner qua smaak is zijn oordeel. 

2007 Robert Weil Rheingau Kiedrich Grafenberg, 1er Gewachs Rheingau (Hartendief van Berry)
We bezochten dit domein op een wijnreis. Oud goudgeel, zelfde geur van amandel, noten, iets scherps, tikje onaangenaam en niet helemaal in balans lijkt het. Maar dan bij doorsklikken heeft de wijn ineens alles: fraaier en beter in  balans dan de Knoll. Toos prijst ananas, peperigheid, mooiere zuren in balans met bitters. Elegante wijn. Eric ziet een witgroen zweem, ruikt brandnetel, witte bloemen, grapefruit, rijker van smaak. 

In de serie met Spätburgunder en Pinot Noir doet het Berry zichtbaar deugd dat er proevers zijn die 2008 Weingut Koch *** Baden Spätburgunder beter beoordelen dan 2009 Domaine Lecheneaut Nuits Saint Georges. 

Lekker bij Blaufränkisch, Lamsrack
In een verrassende serie komt Blaufränkisch (Lemberger) centraal te staan. 

2008 Prieler Blaufränkisch
Een instituut in Oostenrijk voor Blaufränkisch. Hele mooie neus, breed uitwaaierend fruit, kruidigheid, er zit veel leven in deze wijn, spanning, elegantie, kruidkoek. Annemieke benoemt donkerrood rood fruit, mineralen, foelie, tijm, veel zuren, licht tannine, mooie bitters  en een zachte afdronk. Claartje noemt de wijn een tikje stoffig, herkent drop en tannine in een wat verbrande smaak. Noël benoemt yoghurt in de aanzet, jodium, koffie, bramen, cacao en drop. 

2008 Weingut Seeger – R -  Lemberger, Baden (Hartendief van Berry)
Annemiek benoemt zwart fruit, anijs, veel hout, potloodslijpsel, kruiden en veel zuren. Claartje ruikt iets verbrands, noemt de wijn warm, ruikt zeep, bos en proeft behoorlijk tannine. Mijn aantekeningen: kersen en kruiden, mon cherie chocolade, morellen, nieuw hout. De wijnen in deze serie zijn levendiger dan de pinots en hebben duidelijk spanning. Seeger behoort tot de wijnelite van Duitsland. Weingut Seeger won in 2017 de Deutsche Rotweinpreis met Lemberger. Wat een mooie feestwijn. 

2004 Dönnhoff Oberhäuser Leistenberg Riesling Kabinett
Geluksmomentje deze Nahe wijn. Hóe krijgen we het voor elkaar om een Kabinett-wijn veertien jaar te laten rijpen voor we die drinken? Jong hebben ze zoveel charme dat 99% deze leeftijd gewoon nooit haalt. Just ruikt perzik, honing, bloesem, zoete appel, nectarine appelstroop en krentjes. Als je dat zo op een rij hoort of leest, is meteen duidelijk: best complex.  

Wehlener Sonnenuhr Dr F Weins-Prüm 2003 Auslese (Hartendief van Berry)
Zeer levendig, prachtbalans! Veel zuren en true to type Moezel. Diederick benoemt perzik, Annemiek prijst de frisheid en mooie mondvulling. 

Aan het eind van de proeverij blijken we ‘collectief’ 4-1 te hebben gescoord, de Duitsers zijn herkend. Fijn opgezet Berry.


Geen opmerkingen: