Black Pearl, Cremant de Bordeaux
Gemaak van cabernet
franc en semillon. In de neus een irritant karton mufje, gaat gelukkig weg, wat
groffe constitutie. Mooie jasmijn impressie. Annemiek benoemt drop en anijs, zacht
in aanzet en aparte bitters. Kees noemt de neus wat weeïg. Noël noemt de bubbel
‘niet van het vrolijke type’. Willen Jan is volstrekt content: een cremant
zonder gist/toast, maar wel marsepein, amandelen, groene appels, citrus en een
rijke smaak.
Château Latour Martillac 2015 Pessac Leognan Blanc
Een dikke wijn met grapefruit, zegt Eric. Gras en groene appels in de geur, aldus Leila. Noël benoemt een zwoele aanzet. Mijn aantekeningen: prettige geur met jasmijn en citrus, daarna ook duidelijke buxus (veel sauvignon) en een levendige smaak met veel prima zuren.
Château Latour Martillac 2015 Pessac Leognan Blanc
Een dikke wijn met grapefruit, zegt Eric. Gras en groene appels in de geur, aldus Leila. Noël benoemt een zwoele aanzet. Mijn aantekeningen: prettige geur met jasmijn en citrus, daarna ook duidelijke buxus (veel sauvignon) en een levendige smaak met veel prima zuren.
Fieuzal roept op tot poëtische vergelijkingen |
Château Fieuzal 2015 Pessac Leognan Blanc
Vanille en getoast hout, met een duidelijke bittertje, zegt Eric. Natte wol, vanille en peer, aldus Noël. Mijn aantekeningen: cederhout, stinkertje, prettige rondeur in aandronk, meer body dan de vorige wijn, prachtige belofte. Langer in het glas ook veel kracht, mooie bittertje in de afdronk. Elegantie in deze wijn met een fikse doorslikfactor. De mooiste omschrijving van deze wijn heeft Willem Jan: een kruidige Breugheliaanse Freule.
Ons bekende Cru Bourgeois met altijd de mogelijkheid om lang te rijpen. Ruwweg een mix van cabernet sauvignon en merlot. Rob noemt de wijn mooi en elegant, hij mist wat complexiteit. Berry prijst de aangename zuren, kersen, laurier en oud hout. Ik ruik een klassieke geur die nog gesloten is maar waarin cassis en eucalyptus zich doen gelden. Een heel straffe smaak, heel beloftevol, zou ik zeker nog 5 jaar laten liggen.
Valerie Labadie schreef een boek over Cantemerle |
In deze Grand Cru Classé domineert cabertnet sauvignon met 60%, merlot doet 30%. 14 maanden opvoeding op 40% nieuw houten vaten. Deze is wat meer op de toekomst gebouwd dan de Poujeaux, zegt Rob, die rijpe kersen en cacao benoemt. Mijn aantekeningen: mocca, cacao, ceder en vanille, een rijke geur! De smaak is op dit moment nog straf, iets hoekiger dan Poujeaux. Langer in het glas komen tonen van bramen, zwart fruit en chocolade. Deze wijn heeft écht veel te bieden, mooie zuren en elegantie.
Château Boyd Cantenac 2015 Margaux
Een deftige neus, zegt Kees, een wijn die ‘alles heeft’. Zwarte kers en rijpe tannines. Paul benoemt de vanilletoets, chocolade en lange afdronk. Mijn aantekeningen: dikke zwarte kleur met paarse rand, sigarenkistjeshout, lichte stalimpressie, een heel rijke geur. Gevolgd door een bekvol fruit, veel stevigte, rondeur en heel veel beloftes.
Château Langoa Barton 2015 Saint Julien
Stoffig en gesloten geur, enorme kracht, absoluut kindermoord, zeker nog 5 jaar afblijven, want nu wat straf en hoekig. Enorme mooie kersen en wat chocolade als je doorslikt. Paul benoemt vérse kersen, nieuw hout, espresso en chocolade. Ook Kees noemt de wijn veel te jong.
Le Saint Estephe de Montrose 2015
Klassiek, potloodslijpsel, cassis, mineraal, heel rijke sappige smaak, al heel toegankelijk, veel zuren, weinig bitters. Als de wijn wat lucht heeft gekregen in het glas toont zich de elegantie. Wijn met hoge doorslikfactor. Just benoemt ceder, peperkoekaccenten, kruidig, pure chocolade en kers. Aardbei in de smaak, met meer lucht droppig en heel complex.
Les Griffons de
Pichon Baron 2015 Pauillac
Dé wijn van de proeverij wat mij betreft. Donkerdere kleur met kardinaalrode rand, morellenkersen en kruidige tonen, cederhout, 'zachte' geur, wow wat een verleidelijke wijn, fluwelig en helemaal in balans. Just benoemt mooi zacht hout, zoete kers, pruim, braam, bosfruitbak, ceder en cacao, goed geïntegreerd. Hansh roemt de prachtige balans en Berry zegt dat de wijn meer plakt dan de Margaux.
Dé wijn van de proeverij wat mij betreft. Donkerdere kleur met kardinaalrode rand, morellenkersen en kruidige tonen, cederhout, 'zachte' geur, wow wat een verleidelijke wijn, fluwelig en helemaal in balans. Just benoemt mooi zacht hout, zoete kers, pruim, braam, bosfruitbak, ceder en cacao, goed geïntegreerd. Hansh roemt de prachtige balans en Berry zegt dat de wijn meer plakt dan de Margaux.
Mooie nieuwbouw bij Villemaurine Saint Emilion |
Pomerol bij een entrecote met rode wijnsaus, yummie! |
Gemaakt van 80% merlot en 20% cabernet franc. Gastproever Maarten noemt de wijn goed in balans met leergeur, zwarte kersen, rijpe tannines en een lange afdronk met vanille. Annemiek ruikt zoethout, kers, toffee en Kees bramen, pruimen en zwarte kers. Fruitige rijpe tannines. Mijn aantekeningen: rode rand, donkere kleur, kersen, ceder, geparfumeerd. In de mond wow wat een kracht, veel concentraat, nu veel te jong maar met hoog potentieel, in het glas ontwikkelt zich ook een toffeegeur en veel rondeur in de smaak.
Le Petit Eglise 2015 Pomerol Denis Durantou
Opgevoed in 45% nieuwe houten vaten. Donkere kleur, gesloten neus, veel kracht en hoge doorslikfacto. Deze wijn heeft eigenlijk alles maar moet nog helemaal loskomen. Langer in het glas krijgt de wijn kruidigheid. Wijn met goede balans. Maarten ouder hout, licht eiken, boslucht en paddestoelen. Annemiek zegt dat de Pomerol veel fruitiger is dan de Saint Emilion. Kees zegt: stroop, drop, eucalyptus en een pepertje.
Carmes de Rieussec 2015 Sauternes
Perzik, een heel intense geur met gebakken ananas, honingachtige smaak, mist wat zuren. Noel benoemt de helder goudgele kleur, weinig zuur, weinig spel, veel jam en honing. Mollige wijn.
Memorabele
proeverij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten