zaterdag 8 december 2018

Is de wijngaard bepalend voor onze topwijnen? Neuh, we zagen aan de tafelpoten van onze zekerheden.

Topwijnen komen van top terroir. We geloven het. We bezoeken wijngaarden, om de ligging te ervaren. Wat grond te voelen, te ruiken. Als je ín de wijngaard bent geweest, geeft het drinken van zo’n wijn daarna extra genoegen. Zoveel is zeker. Rob van Ginneken maakt proeverijen met een studieus karakter. Hij krijgt inspiratie van wijnliteratuur. En zie: wijnauteurs als Kees van Leeuwen en Lars Daniëls zaaien twijfel over onze zekerheden. 

Itata vallei in Chili, herkomst van de Martino

Grondsoort is helemaal niet zo’n belangrijke terroir-factor. De temperatuur is dat wel. En het vermogen van de bodem om water vast te houden (en afwatering) idem. Bovendien is de beschikbaarheid van mineralen als stikstof en kalium important. Beperkte beschikbaarheid van stikstof is betekenisvol voor kleine rijpe druiven (lekker voor rood), teveel kan leiden tot grote druiven en groene aroma’s (slecht voor rood, goed voor aromatisch wit zoals sauvignon blanc). Moleculair bioloog Benjamin Lewin stelt dat de ‘topsoil’ verantwoordelijk is voor mineraliteit, niet het gesteente waarin de wijnstokken ten diepste wortelen. Heerlijke vraagstukken voor echte wijn-nerds. Inspiratie voor deze proeverij, van mij mogen er nog veel over dit thema volgen.

RODE LEISTEEN / ROTLIEGENDES

We proeven drie Grosses Gewächs wijnen van Staatliche Weinbaudomäne Oppenheim. Vraag aan een wijnbouwer naar verschillen tussen wijngaarden en je krijgt explicatie. Vraag waar zijn hart ligt en je krijgt vaak een ontwijkend antwoord: je hebt ál je kinderen lief en trekt niemand voor. Ieder van deze wijnen is een traktatie over een jaar of zes, zeven. Ze zijn nu veel te jong, uiterst interessant om zo jong te proeven. Ze komen van wijngaardenn met rode leisteen.

Rothenberg Nackenheim 2016 GG

Abrikoos, peer en granny smith in de geur. Sappige wijn met veel zuren, duidelijk bittertje,  lijkt prettig maar is wat autonoom ontoegeeflijk. Valerie prijst de lange zachte afdronk en benoemt passievrucht, mango, citrus. HansL prijst de zuren die horen bij jonge riesling, noemt de wijn rijk en vet. Hij ruikt tropisch fruit en ananas. HansH merkt op dat deze wijn de meeste petrol heeft.

Oelberg Nierstein 2016 GG


Ik ruik peer, roomboterbabbelaar en heeeel licht limoen. Pittige smaak met bitters, wat ontoegeeflijk. De smaak wint aan charme met beluchten. Valerie benoemt limoen, citroen en grapefruit, hoger in zuren. Kees noemt de wijn strakdroog en benoemt appels.

Pettenthal Nierstein 2016 GG

Mijn voorkeurwijn: rijker, vriendelijker, abrikoos, peer en banaan. Stevige wijn die iets  vriendelijker lijkt dan Rothenberg en Oelberg. Ook wat citrus. Valerie noemt dit de meest frisse wijn met impressie van groene zure appeltjes. Deze wijn heeft nét iets meer te bieden zegt Toos. Van de drie riesling de meest levendige, aldus HansL.


KALKBODEMS

Thörle Weissburgunder 2016


Lichte kleur, mooie neus met combinatie van room en fruit, banaan, mineraliteit. De wijn mist wat stevigte in het midden, is heel licht en geurig, wel balans. Elegante wijn met in de geur een zoutige impressie. Eric ruikt gerookte boter, zoetje, ananas.  


Blanchots is de meest rechts gelegen Grand Cru
Chablis Grand Cru Blanchots 2014 Brocard (hartendief van Rob)


Eric typeert de kleur als goudgeel, hij ruikt verbrand turf wat weg gaat na beluchting en plaats maakt voor stro. Claartje benoemt geroosterd brood, een prachtige neus met geroosterde brioche en smaak met mooi ingekapselde bitters. 


Mijn aantekeningen: ontwikkelde kleur, mineralig, stinkertje zelfs dat indicatie is voor chardonnay, turks fruit ind e geur, mooi in de mond met een hoge doorslikfactor. Feitelijk al mooi in balans, heel veelbelovende wijn met mooi botertje. De wijn brengt mij terug naar Chablis, waar het zó mooi is om de zeven Grand Crus zelf te ervaren. Ik herinnerde mij dat de weg tussen Les Clos en Blanchots een fraaie naam had en heb het even nagezocht. La Voie Meurtrière. Het pad van de dood. 

Gougères, kaassoesjes gaan goed bij Chablis én Barbaresco
Barbaresco 2014 Produttori del Barbaresco

Toos benoemt een hele intense geur met chocolade en truffel, komt enorm binnen, droge smaak met stevige zuren bitters en tannines. Ik kan úúúren hieraan blijven ruiken: geurig, mocca, toffee, boerderijrozen, Buijsman gebrande suiker. De smaak heeft een hoge bittergraad en heeft nu (kindermoord) iets ontoegeeflijks. 

VULKANISCH GESTEENTEN / GRANIET & PORPHYR

De Martino Gallardia del Itata Cinsault 2014 CHILI (hartendief van Rob)

De meningen lopen uiteen. Modern en vlak, droppig, aldus Noël. Stevig rood met kers en tabak, zegt Angelique, die de wijn ‘een beetje muffig’ noemt. Ik voel helemaal mee met Rob die dit één van zijn hartendiefjes noemt. Mijn aantekeningen: liefelijke wijn met een elegante geur waarin granaatappels en kers zijn te herkennen. Zweem van zoethout. Hele soepele smaak, aantrekkelijke wijn die me een beetje aan gamay doet denken. 

Cantina Terlan Alto Adige Lagrein Riserva Porphyr 2012

Deze wijn is te hout gedomineerd, zegt Rob. Angelique benoemt de kleur als aubergine, cassis, cacao en koffie in de geur, smaak met nog tannine. Noël zegt dat dit een wijn is die ideaal is voor het publiek dat aan intense wijn de voorkeur geeft. Mijn aantekeningen: bloedmooie en intense neus met morellenkersen, ceder en vanille, zachte aandronk, heeeel intense smaak. 

Fijne proeverij. Wie pakt de handschoen op en verzorgt dit thema volgend seizoen?

Geen opmerkingen: