donderdag 25 januari 2018

Zuid Portugese wijnen én het leermoment


Torre do Frade
Hans van der Horst laat ons midden en zuid Portugal proeven. Na al flink wat witte en rode wijn, niet ingepakt, komen er drie ingepakte flessen op tafel. “Dit is een serie met leermoment”, zegt Hans schalks. We proeven twee wijnen van wat misschien wel dé druif van Portugal is, de Touriga National. Met één piraat. Ik hoor bij het bespreken van de wijnen dat de proevers zoeken naar “een geur die aan port doet denken”. Veel proevers denken dat wijn twee de piraat is, anderen denken dat wijn drie de piraat is. Ik zag niemand die wijn een als piraat koos. Hans grimlacht mild bij het onthullen van die eerste wijn. Dat blijkt een 100% cabernet sauvignon uit Languedoc te zijn. 

Portugese stoofschotel met rundvlees
Hóe proeft Touriga National? Ik raadpleeg Oz Clarke: “jonge Touriga National bezit een diep en inens aroma dat doet denken aan… Cabernet Sauvignon, zelfs in de combinatie van donkere zoete vruchten met een bladachtige frisheid en een nuance van viooltjes. Tijdens de rijping tot port onwikkelt de wijn prachtige rijke smaken van moerbei en braam, zonder de zwarte peperachtige scherpte en het verleidelijk aroma van bloemen te verliezen. Als tafelwijn heeft de wijn nogal wat tijd nodig om zijn tannine te verliezen, tenzij hij wordt gemengd met andere soorten, maar de fruitsmaken worden zoeter en rijker door rijping.” Slimme line up dus van Hans, dit zorgvuldig georkestreerd leermoment.  

Wijn 1 - 2012 ASTELIA,  PAUL MAS,  CABERNET SAUVIGNON
Ik weet niet of er flesvariatie is bij deze wijn, maar in een eerdere proeverij scoorde de wijn van Paul Mas beter. HansL ruikt mest en iets zurigs dat hij niet kan thuisbrengen, Bramen ook. Claartje benoemt karton, chocolade, noten en specerijen. Haar conclusie: wel lekker. Mijn aantekeningen: bescheiden geur, licht framboos, stevige smaak, wat bitters, lastige wijn. Bij doorproeven en iets meer lucht geeft de geur iets meer prijs, de smaak is zalvend. 

Wijn 2 - 2013 CASA DO CONEGO, LISBOA, TOURIGA NATIONAL
HansL benoemt een kelderluchtje,  kersen,  zoete aanzet,  droppig, hele mooie zure laag die door alles heen snijdt en het levendig houdt. Claartje ruikt boenwas en veel specerijen, Eric benoemt petrol. Mijn aantekeningen: bescheiden geur, licht kruidig, ook wat hout in de . Ik vind de wijn wat ontoegeeflijk. Duidelijk een wijn met karakter, spannend. Bij het doorproeven wat mocca, veel spel, goede zuren, en later ook kandijsuiker, droppig. Wijn  met beste prijs/kwaliteit van de hele proeverij in mijn ogen.

Wijn 3 - 2012 FONTE MOURO, ALTENTEJANO, TOURIGA NATIONAL
HansL ruikt hars en (te veel) hout, veel toast, associatie van bosbrand, klein cassisbodempje. Mijn aantekeningen: bescheiden geur met wat rozen en kreupelhout,  stevige smaak, wat bitters, lastige wijn. Bij het doorproeven wat likeurachtige smaak, een licht rubbertje, zalvende smaak.

TORRE DO FRADE 2007 ALENTEJANO
De mooiste wijn van de proeverij. Mooie geur, cederhout, rijk, herfstbos. Rijke smaak, goede balans en heel karaktervol. Diederick ziet een paarsbruine kleur, ruikt koffie, leer, pruimen en  tabak. Zijn conclusie: mooi glas! Annemiek roemt de balans in deze wijn. De wijn is gemaakt van de druiven Alicante Bouchet, Trincandeira en Aragones.

We starten deze proeverij met de Vertice 2010, een fraaie mousserende wijn die 40 maanden ‘sur lattes’ rijping kreeg. En we sluiten af met Moscatel de Setubal van Bacalhoa. Hans zorgt ook hier voor een leermoment door 2001 en 2014 naast elkaar te laten proeven. De gerijpte Moscatel geniet de voorkeur van de proevers.

Geen opmerkingen: