Just Krijn laat
ons Italiaanse bubbels proeven. Wit, rosé en zelfs rood. Dat biedt mij de
gelegenheid om mijn verwondering uit te spreken over de wijze waarop we
proeven. Want we gaan eigenlijk meteen vergelijken. Glas 1 is zus, glas 2 zo en
ik prefereer glas 3 want… Maar in de bijzinnen van de wijnomschrijvingen zit de
waarheid gevangen. “Dit is lekker op een terras.” “Dit is echt een wijn voor
bij het eten.” Wat een onzin om steeds het lekkerste of mooiste te zoeken en te
benoemen. Ik zou met ieder van de wijnen die op tafel staan blij zijn. Op
andere momenten, soms in een ander seizoen, en ja… de gelegenheid én met wie je
proeft zijn ook belangrijk.
We starten met
een mooie stille wijn.
COSSETI ROERO
ARNEIS 2016
Expressief peer
banaan erg mooie en verfijnde neus, smaak is krachtig, vrij hoog in alcohol,
bittertje in afdronk, neus beter dan smaak. Paul ruikt hazelnoot en Willem Jan
is intens gelukkig want hij herkent de Arneis uit Piemonte meteen: extreme
kruidigheid, lychee, citrus, caramel met afdronk van butterscotch.
PROSECCO
In een serie
van drie Prosecco’s van één prodcuent typeert ILCOLLE 46" PARALELLO EXTRA
DRY zich door een kleine neus, enorme
mousse, bescheiden appeltjes, klein bittertje. ILCOLLE CONEGLIANO VALDOBBIADENE
EXTRA DRY heeft bescheiden peer, elstar appeltjes, biedt net iets dan de vorige
wijn. ILCOLLE CONEGLIANO VALDOBBIADENE MILLESIMO 2015 is een hartendief van
Just. Begrijpelijk, want zacht citrus, enige verfijning, enorme mousse,
appeltjes, het appeltjes en de zuren van een mooie champagne. Gerard noemt de
wijn bijterig en complex. Ik vind het een klassewijn.
FRANCIACORTA
De overleden Guilberto naar wie de prestige cuvee is genoemd |
RICCI CURBASTRO GUILBERTO FRANCIACORTA LOMBARDIJE 2005
PINOT NOIR CHARDONNAY ZERO DOSAGE
Dit is een heel
serieus glas wijn. Hartendief van Just. 60 maanden sur lattes. Geel gouden
kleur, evident bittertje. Duidelijk een eetwijn. Verfijnde gistneus, appeltjes
in de smaak. Wat mij betreft de mooiste wijn van de proeverij. Noël ruikt iets
stal in de geur, vanille, belegen tonen, strakke smaak. Toos benoemt mineraliteit,
de strakke zuren vindt ze storend. Claartje ziet weinig mousse, ruikt
brooddeeg, proeft véél mousse in de mond en mooie citrus. Willem Jan benoemt
romigheid en runderbouillon. HansL zegt de wijn is oud maar fris en daarmee
heel verrassend.
Het tweede
gedeelte van de proeverij spreekt mij minder aan. Ik was liever nog meer de
diepte ingegaan met Franciacorta. De rosé wijnen zijn de moeite waard, maar
gewoon wat minder interessant. Rood en Lambrusco idem dito.
BRACHETTO
D'ACQUI MALGRA
De Brachetto
d’Acqui is een wijn die – we raadplegen de wijngids van Hugh Johnson – zijn
DOCG status meestal niet waarmaakt. Maar ik val als een blok voor deze rode
variant van de Asti: frisse geur, aardbei en verrassend prettige smaak. Een
charmeur pur sang.
Het is lang
geleden dat we alleen mousserende wijnen hadden in een proeverij. Veel
waardering dat Just dit oppakte. Het vraagt om herhaling. Wellicht met mixen
van cremant, prosecco en champagne. En dan graag commentaren op de wijnen met
nadruk op het ideale drinkmoment. De bijzinnen mogen hoofdzinnen worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten