vrijdag 19 januari 2018

Effervescente! Italiaanse bubbels ~ Let op de bijzinnen

Just Krijn laat ons Italiaanse bubbels proeven. Wit, rosé en zelfs rood. Dat biedt mij de gelegenheid om mijn verwondering uit te spreken over de wijze waarop we proeven. Want we gaan eigenlijk meteen vergelijken. Glas 1 is zus, glas 2 zo en ik prefereer glas 3 want… Maar in de bijzinnen van de wijnomschrijvingen zit de waarheid gevangen. “Dit is lekker op een terras.” “Dit is echt een wijn voor bij het eten.” Wat een onzin om steeds het lekkerste of mooiste te zoeken en te benoemen. Ik zou met ieder van de wijnen die op tafel staan blij zijn. Op andere momenten, soms in een ander seizoen, en ja… de gelegenheid én met wie je proeft zijn ook belangrijk. 

We starten met een mooie stille wijn.

COSSETI ROERO ARNEIS 2016
Expressief peer banaan erg mooie en verfijnde neus, smaak is krachtig, vrij hoog in alcohol, bittertje in afdronk, neus beter dan smaak. Paul ruikt hazelnoot en Willem Jan is intens gelukkig want hij herkent de Arneis uit Piemonte meteen: extreme kruidigheid, lychee, citrus, caramel met afdronk van butterscotch.

PROSECCO
In een serie van drie Prosecco’s van één prodcuent typeert ILCOLLE 46" PARALELLO EXTRA DRY zich door een kleine  neus, enorme mousse, bescheiden appeltjes, klein bittertje. ILCOLLE CONEGLIANO VALDOBBIADENE EXTRA DRY heeft bescheiden peer, elstar appeltjes, biedt net iets dan de vorige wijn. ILCOLLE CONEGLIANO VALDOBBIADENE MILLESIMO 2015 is een hartendief van Just. Begrijpelijk, want zacht citrus, enige verfijning, enorme mousse, appeltjes, het appeltjes en de zuren van een mooie champagne. Gerard noemt de wijn bijterig en complex. Ik vind het een klassewijn. 

FRANCIACORTA

De overleden Guilberto naar wie de prestige cuvee is genoemd
RICCI CURBASTRO GUILBERTO FRANCIACORTA LOMBARDIJE 2005 PINOT NOIR CHARDONNAY ZERO DOSAGE
Dit is een heel serieus glas wijn. Hartendief van Just. 60 maanden sur lattes. Geel gouden kleur, evident bittertje. Duidelijk een eetwijn. Verfijnde gistneus, appeltjes in de smaak. Wat mij betreft de mooiste wijn van de proeverij. Noël ruikt iets stal in de geur, vanille, belegen tonen, strakke smaak. Toos benoemt mineraliteit, de strakke zuren vindt ze storend. Claartje ziet weinig mousse, ruikt brooddeeg, proeft véél mousse in de mond en mooie citrus. Willem Jan benoemt romigheid en runderbouillon. HansL zegt de wijn is oud maar fris en daarmee heel verrassend. 

Het tweede gedeelte van de proeverij spreekt mij minder aan. Ik was liever nog meer de diepte ingegaan met Franciacorta. De rosé wijnen zijn de moeite waard, maar gewoon wat minder interessant. Rood en Lambrusco idem dito. 

BRACHETTO D'ACQUI MALGRA
De Brachetto d’Acqui is een wijn die – we raadplegen de wijngids van Hugh Johnson – zijn DOCG status meestal niet waarmaakt. Maar ik val als een blok voor deze rode variant van de Asti: frisse geur, aardbei en verrassend prettige smaak. Een charmeur pur sang.

Het is lang geleden dat we alleen mousserende wijnen hadden in een proeverij. Veel waardering dat Just dit oppakte. Het vraagt om herhaling. Wellicht met mixen van cremant, prosecco en champagne. En dan graag commentaren op de wijnen met nadruk op het ideale drinkmoment. De bijzinnen mogen hoofdzinnen worden.

Geen opmerkingen: