vrijdag 1 december 2017

Terroir en wijnproductie, betalen we de prijs?Aconcagua valei met wijngaarden van Errazuriz
Diederick Swagemakers baseert zijn proeverij op de actualiteit. Door ongunstige weeromstandigheden  gaat de wijnproductie naar een historisch dieptepunt. Italië, Frankrijk en Spanje, de top drie wijnlanden is zwaar getroffen met dalingen van 15 tot 23%. Dat kan effect hebben op de prijs in de winkel. Diederick heeft van de meest gangbare druiven (sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir en Bordeaux blends) oude en nieuwe wereld naast elkaar gezet.

Terroir staat voor de combinatie van omstandigheden die invloed hebben op de wijnstok. Klimaat, ligging en bodem, Een wijn van bijvoorbeeld pinot noir uit Bourgogne of Californië zal anders smaken. Wijnstokken in een warm klimaat groeien bovendien sneller. De cyclus in Californië is korter dan die in Bourgogne; om een complexe structuur te ontwikkelen met veel smaak- en geurstoffen is die langere periode feitelijk beter. Wijnen uit een gebied waar de druif snel kan groeien kunnen heel krachtig zijn, maar missen het raffinement van wijn uit koelere gebieden.

Indrinker       Champagne Drappier, Quattuor Blanc de Quatre Blancs extra brut, prachtige Champagne van twee gangbare en twee curieuze druiven : 25% Arbanne, 25% Petit Meslier, 25% Blanc Vrai, 25% Chardonnay. Zéér true to type met appeltjes in de geur en gistende appeltjes in de smaak. 

In de serie Sauvignon Blanc staat een Astrolabe, Marlborough/ Nieuw-Zeeland, sauvignon blanc 2016 naast de klassieke Domaine des Berthiers, Jean-Claude Dagueneau, Poully Fume 2015. Voor mij wint de Pouilly Fumé die frivool en elegant is, brandnetels en mineralen in de geur. Heel sappig. Dat nieuwe wereld wijnen óók kunnen rijpen bewijst de Pride & Glory, sauvignon blanc 2011 uit Marlborough die een fantastische geur heeft met kiwi en passiefruit, grapefruit en abrikoos. 

In de serie Chardonnay verkies ik Joseph Drouhin, Meursault/ Bourgogne, chardonnay 2012 boven de wijn uit Oregon Californië van… Domaine Drouhin. Deze Chardonnay 2012 is eenvoudiger dan de Meursault, die zich kenmerkt door een botertje in de complexe geur. Heel rijke smaak met weer dat boterige. Een krachtige en vette jongen, deze Bourgogne. 

Wijngaarden van Hahn in CaliforniëDe serie Pinot Noir bestaat uit Domaine Philippe Charlopin-Parizot, Fixin/ Bourgogne, pinot noir 2009 (kruidig, kreupelhout en herfstbos met een voor mij te bittere smaak) en een adembenemend mooie Californische pinot poir, hartendief van Diederick: Hahn  Lucienne2013, Santa Lucia Highlands. Ik ruik framboos en wat kruiden, deze wijn exceleert door een uitstekende balans met rijpe tannines. Berry noemt de wijn warm, ruikt cederhout, mineralen en kersen en roemt de zachte aanzet. 

De twee geblindeerde Bordeaux blends komen uit Aconcagua Valley en Saint Julien. Errazuriz Don Maximiano is de tweede hartendief van Diederick en dat is volkomen begrijpelijk. De wijn is voor 93% gemaakt van cabernet sauvignon, aangevuld met cabernet franc en petit verdot. De wijn plakt aan het gehemelte, zegt Eric. Hij proeft rood fruit en chocolade, ruikt zwarte bes en leer in de stevige wijn. Mijn aantekeningen: ceder in de geur, laurier, heel klassiek. Sappige wijn met een aanlokkelijke bessensmaak. Uitgebalanceerd en harmonieus. Chateau Lagrange 1998 is krachtig en vind ik wat moeilijk te proeven naast de prachtige Chileense wijn. Ik ruik ergens ver weg ook een lichte oxytoon. 

           Twee uitdrinkers hebben we. Deze Dessert wijnen zijn allebei mooi en evengoed onvergelijkbaar. Astrolabe, Marlborough/ Nieuw-Zeeland, chenin blanc late harvest 2013 heeft mooie citrus tonen en een excellente balans. Disznoko, Tokaji Aszu 5 puttonyos, Hongarije heeft óók een geweldige balans, de wijn is levendig met in de geur abrikoos en kruidkoek.                                       Fijne proeverij. 
       
ij.

Geen opmerkingen: