Berry
Marinussen en Eric Hoepelman slaan de handen ineen om ons wijn en spijs
combinaties te laten proeven. Hulde! Want tsjonge jonge, daar is véél
voorbereiding en zelfs wat stress bij komen kijken. Voor de proeverij zijn we
te gast in het maison du vin. En laten we meteen vaststellen: het is een
voortreffelijke avond. Wie dacht kleine hapjes te krijgen, komt bedrogen uit.
De porties zijn gróót (als er dan toch van enige kritiek sprake mag zijn, is
het deze). De kwaliteit is hoog. Berry en Eric hebben het koken in de vingers.
Montaudon Chamapagne
Brut
Gemaakt van Pinot noir (50%), Pinot meunier (20%), Chardonnay (30%) met heel licht brioche in de geur, friszure aanzet met appeltjes, fijne afdronk met granny smith, true to type. Fijn begin.
VITELLO TONATO voorgerecht van kalfsmuis met tonijnsaus en kappertjes
Gemaakt van Pinot noir (50%), Pinot meunier (20%), Chardonnay (30%) met heel licht brioche in de geur, friszure aanzet met appeltjes, fijne afdronk met granny smith, true to type. Fijn begin.
VITELLO TONATO voorgerecht van kalfsmuis met tonijnsaus en kappertjes
We proeven wit én rood blind bij het gerecht dat vlees en vis combineert. De Grüner
Veltliner Prechtl 2015 Leitstall Reserve heeft licht vanille, een milde
aandronk en zelfs wat zalvends. De combinatie met wit is harmonieus. Rood
blijkt een Domaine du Pasquier 2014 Gamay uit Savoie. De wijn is licht kruidig,
milde aandronk, heel lichte wijn, heel fruitig, prettig. Ik geef de voorkeur
aan deze spannende combinatie met rood. Op advies van sommelier Wouter de Bakker,
aldus Eric.
RISOTTO
TARTUFFO een risotto met truffel
Ja, je voelt hier op je klompen aan dat daar Italiaanse wijnen bij staan. Ik
vond ze verdorie allebei een beetje moeilijk als je ze zó proeft. De eerste
wijn een wat moeilijke neus en de tweede streng met veel bitters. Dan proef ik
de wijn bij het verrukkelijk rijstgerecht en zie… een wondertje, mijn
waardering schiet omhoog. Wijn 1 is Brunello di Montalcino 2010 van Banfi en
die combineert fraai, maakt de wijn mild en heel rond. Wijn 2 is Barolo 2010
van Fontanafredda. De geur wordt mooier en elegant met meer lucht, verfijnd ook,
de wijn geeft iets meer spel bij het gerecht, dat vind ik de interessantste
combinatie.
We proeven een vierenveertigjaaroude Barbaresco 1973 Luigi Bosca zomaar als tussendoortje.
Claartje benoemt drop, rozijnen en een putjessmaak. Just benoemt bosvruchten,
bramen en een zoetje in combinatie met
zuren die de wijn erg goed in balans houden.
GECONFIJT EENDEBOUTJE IN RODE WIJNSAUS MET
CHIPS EN PUREE VAN PASTINAAK
Twee rode wijnen die elkaar in combinatie met het gerecht niet zoveel ontlopen.
Wijn 1 Confidences de Prieure de Lichine 2009 Margaux heeft een klassieke neus
en prettig rood fruit in de smaak, Toos is lyrisch over de wijn: vol fruit,
kruiden, mooi zoetje met goede balans van zuren en bitters. Wijn 2 Gigondas 2010
Domaine Santa Duc heeft een heel geurige en brede neus en een pittige smaak.
Dit is een wijn met veel spel.
KUNG PAO KIP, een klassiek Sichuan gerecht van kip met nootjes
Wijn 2 Gewurztraminer 2009 Hugel Vendanges Tardives is een prachtige wijn die ik dolgraag
drink en zeer waardeer, máár… de combinatie met het Chinese gerecht werkt niet
goed. Wijn 1 Riesling 2003 Auslese Dr. Pauly-Bergweiler, Bernkasteler alte
Badstube am Doctorberg komt van een van de mooiste wijngaarden aan de Moezel.
Nu veertien jaar oud en daardoor heel mooi petrol tonen in een geur waar je aan
kan blijven ruiken. Roomboter babbelaar én mineralen, heel mooi, de combinatie
met het pittige gerecht is prachtig.
TOAST EENDELEVERMOUSSE MET UIENCONFIT
Ook hier een ontregelende combinatie. Op papier is Château Guiraud 1997 Sauternes Premier Cru een ideale combinatie. De
wijn is harmonieus, Kees ruikt sinaasappel, hazelnoot en drop. Annemiek noemt de wijn mooi
om te drinken met sinaasappel en citrus. Annemiek benoemt dat de wijn bitter gaat
proeven met de mousse. Wijn 2 is bij toeval in de proeverij gekomen, zegt
Berry, omdat Eric en Berry verrast zijn door het samenspel.
Rivesaltes Ambré 2007 van Vignerons des Alberes is een vin doux naturel die
ineens véél meer geeft bij de mousse. Ik ruik mocca en chocolade, een heel
brede smaak met wat rozen. Een frisse geur. Waanzinnig mooi in combinatie.
Dít is een
eetwijn, horen we geregeld tijdens proeverijen. Tijdens deze proeverij proeven
we enkele wijnen die duidelijk winnen aan kwaliteit bij het eten. De meningen
lopen - zoals altijd - uiteen. De ene proever waardeert de harmonieuze
combinatie, als wijn en gerecht in balans zijn. Andere proevers geven er de
voorkeur aan als de combinatie spannend is, interessant blijft bij het
proeven/eten. Beste lezers, dat is de charme van onze sociëteit. Alles mag.
Voortreffelijke
en memorabele proeverij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten