zondag 8 oktober 2017

Chardonnay van klassiek tot nieuwe wereld doorgeproefd


Jaap Cuijpers brengt een serie van 10 wijnen van de chardonnay druif op tafel. Na de voortreffelijke champagne als indrinker nog vier Franse wijnen, maar ook wijn  uit Italië, Australië, Chili, Zuid Afrika, Verenigde Staten en Spanje. Ik zie een mengeling van plezier en ongeloof op het gezicht als Nieuwe Wereld wijnen in Frankrijk worden geplaatst. Zo zie je maar, een proeverij van wijnen van één druif ‘all over the world’ is in opzet eenvoudig, in uitwerking verrassend. Een beschrijving van opmerkelijke wijnen.

Wijngaarden van Pol Roger
Pol Roger champagne 2004 Blanc de Blancs
Deze millisimé champagne is duidelijk al wat gekleurd, met mooie tonen van gist en appels, vitaal bittertje in afdronk, veel inhoud, concentraat. Niet iedere proever waardeert de wijn hoog, want ja we drinken immers niet wekelijks jaargang chamapgnes en er zijn ook geluiden over ‘te oud’. De gôut anglaise is een acquired taste. 

Bruna Rocca 2013 Cadet Chardonnay
Deze wijn uit Langhe Piëmonte is het meest goudgeel en biedt een pauwenstaart  van geurimpressies, boter en bloemen, de smaak is krachtig en rijk

Beaune Blanc 2012 Louis Jadot
Een wijn met veel mineralen en boter in de smaak, rokerig, vol en veel karakter. In de geur ook wat tropisch fruit. Een wijn met veel smaakintensiteit.

Enate 2016 Chardonnay uit Somontano
Jaap noemt de wijn ‘wat gemaakt', de meeste proevers kunnen deze stijl met vergisting op barrique, 8 mnd op lie gerijpt, enorm waarderen. Ik ruik een bloemrijke lentetuin en proef een zachte aandronk met een zekere verfijning. Als ik ergens in moet verdrinken dan graag in deze, zegt Martijn. Paul benoemt de kruisbessen en waardeert hoe het fruit en hout verweven zijn.

Les Caillerets ligt nagenoeg tegen het beroemde Montrachet
Chassagne Montrachet 2007 Vincent Morey Les caillerets 1er Cru
Veel aanhangers voor deze klassieke Franse wijn die mooi is gerijpt. Ik vind de neus niet zijn grootste kwaliteit want enigszins klein, maar dat compenseert een goede balans, veel bitters, veel kracht en mooie afdronk.

Geen opmerkingen: