Een sprookjeskasteel in China met goede wijn |
Een even
eenvoudig als doeltreffend thema voor een proeverij : steeds dezelfde
druif. We proeven cabernet sauvignon. Gerard van Avendonk heeft negen wijnen
van 100% cabernet sauvignon en vier blends waarin cabernet sauvignon domineert.
Gerard geeft goede documentatie. We proeven de wijnen geblindeerd uit
respectievelijk China, Australië, Chili Zuid Afrika, Argentinië, Californië,
Spanje en Frankrijk. In dit verslag de meest opmerkelijke wijnen uit een
intrigerende, leerzame proeverij.
Cabernet
sauvignon is te herkennen aan zwarte bessen. In Europese wijnen is die geur
vaak subtiel aanwezig, in wijnen uit Chili, Californië en Australië is de geur
overduidelijk, te herkennen als cassis limonade of bessenjenever. De druif laat
zich verder kennen door kruidige aroma’s, laurier, cederhout, munt en
eucalyptus. Is de druif opgevoed op nieuwe eikenhouten vaten dan wint de geur
aan complexiteit en proef je meer: toast, koffie, chocolade en specerijen. De
wijn van de druif is goed houdbaar door mooie zuren en stevige tannines. In
mooi geouderde wijnen komen prachtige tertiaire geuren los zoals truffel.
R collection 2014 cabernet sauvignon Californie
Hartendief van
Gerard. Minerale neus, licht cassis en veel rood zomerfruit, ook wat bramen. Best
wel lekkere smaak, geen zwaargewicht, een hap sap wijn, snel zin in een
volgende slok. Eric benoemt paprika, rood fruit en verse pruim. Diederick noemt
de wijn prettig drinkbaar, Angelique prijst de aardse geur.
Catena Alta 2013 cabernet sauvignons historic rows
Argentinie
Hartendief van
Gerard. Een wijn met veel spel, slanker dan de Zuid Afrikaanse Kanonkop 2012
die ernaast staat. Toos prijst de
verfijnde smaak, HansH verbaast zichzelf met de associatie rozenparfum, een lekkere
geur maar moeilijk te omschrijven. Willem Jan benoemt honing en krenten, Noel zwarte
peper, Paul sigaren.
Mas de la Plana
2011 Torres
Diep zwarte
kleur, cassis en kruiden, true to type cabernet sauvignon. Een heel rijk
bouquet door nieuw hout, heel veel kracht in de smaak met hele mooie bitters.
Later ook melkchocolade, munt en
dennenbos. Een heel viefe en speelse wijn. Paul benoemt mon cherie chocolade, mooi
concentraat, mooie zuren en de conclusie: heeeel lekker.
Changyu Moser
XV 2013 China
De wijnstokken
zijn hier nog maar vijftien jaar oud, dus dat belooft wat als de wijnstokken
ouder worden. Diep zwarte kleur, frivole geur met rauwe groene paprika, wijn
met tannine, toch heel mooie balans, verfijnde wijn. Noel wijn met een zwart
hart, wat evolutie, koffie en chocolade, droppige aanzet en veel bitters.
Chateau du
Tertre Margaux 2013
Open geur,
zwarte bessen, sappige smaak, lijkt al op dronk, elegante wijn. Toos bevestigt
die elegantie, wijn vol concentraat. Paul benoemt paprika, eucalyptus, espresso.
Eric ruikt karnemelk, zachte aanzet,
zoet, bitters, geen fruit, cederhout en tabak. Chocolade, koffie, lange frisse
zuren en cassis.
Kanonkop Paul
Sauer 2013 Zuidf Afrika
Rijke neus, nu
nog wat enkelvoudig, want jong, wijn met veel smaak, chocolade en kersen, prachtige
zuren, wint aan complexiteit in de toekomst. Toos noemt de wijn heel elegant
met klein zoetje, Paul prijst de pruimen en vijgen in een supergeconcentreerde
wijn met mooie zuren. Eric ruikt stalmest én benzine. De wijn smaakt naar
caramel, haard, hout, blijft lang hangen.
Leerzame
proeverij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten