zaterdag 14 oktober 2017

Priorat: een panorama van prima wijnen

 
Priorat is een wijnproducerende regio, zo’n 100 km ten zuidoosten van Barcelona. De wijngaarden liggen op hellingen en terrassen  tussen 100 en 700 meter boven zeeniveau. De bodem bestaat - in de betere wijngaarden - uit ‘Llicorella’, een mix van zwarte leisteen en mica (kwarts). Priorat is een kleine, ruige bergachtige regio. Onder invloed van de Mediterrane zon worden hier rijpe, rijke rode wijnen gemaakt. 

Martijn de Groot start zijn Priorat proeverij onder het genot van een bubbel. Deze cava komt niet uit Priorat en is dan ook wat dat betreft de uitzondering voor wat zal volgen. De Segura Viudas, gran reserva, 2012, heeft een fijne mousse en een frisse nasmaak. Tussendoor zijn daar appel, perzik, amandel en brioche. Een mooi glas.

 

Druiven en kwalificaties
Priorat is één van de twee Spaanse regio’s met de hoogste kwalificatie: DOC (‘Denominación de Origen Calificada’). In Priorat wordt veelal de Catalaanse term DOQ (Denominacio d'Origen Qualificada) gebruikt. Belangrijkste gebruikte blauwe druivenrassen zijn de lokale Garnacha (Grenache) en Cariñena (Carignan) en de van oorsprong Franse Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. Belangrijkste witte druiven zijn: Garnacha blanca, Macabeo, Pedro Ximénez en Chenin.

Ook in Priorat worden wijnclassificaties van de wijn (rijpingsproces) gebruikt:
  • Criança: 2 jaar gerijpt, waarvan ten minste 6 maanden in eiken vaten.
  • Reserva: 3 jaar, waarvan ten minste 12 maanden in eiken vaten.
  • Gran Reserva: 5 jaar, waarvan ten minste 24 maanden (i.p.v. de in Spanje gebruikelijke 18 maanden) in eiken vaten.
Naast deze traditionele typen bestaat een commerciëlere variant: vino de guarda, welke ten minste 12 maanden rijpt in eiken vaten. 

Witte wijnen
Na de indrinker gaan we verder met de stille wijnen. We starten met twee witte wijnen. De eerste is gemaakt van 50% Macabeo en 50% witte Garnacha van 40 jaar oude stokken: Lo Coster Blanc, 2015 van Sangenís | Vaqué. 14% alcohol, vier maanden opvoeding in nieuw Frans eiken. De wijn wordt gemaakt op het bedrijf, maar door de dochter van de eigenaar, met druiven van de wijngaarden van de familie van haar vriend. Van deze jaargang zijn 1186 flessen gemaakt. Het is een goudgele wijn met vanille, frisse zuren, wat ananas en een lange finale. Een heerlijke wijn!

De tweede is Aigua de Llum de Vall Llach, 2014, gemaakt van 80% Viognier, 15% witte Garnache en nog wat lokale druiven. 15,5% alcohol. De helft van de Viognier is in nieuw Frans eiken opgevoed, de andere helft in RVS. 986 flessen zijn ervan geproduceerd. 92 PP. Een bescheiden neus met in de verte grapefruit en boter. De smaak is veel dikker: peer, meloen, peper, hooi, en een bittertje. Het is een erg volle zwoele dikke witte wijn en valt prima in de smaak.

Rode wijnen
Hoe oudert Priorat? 
We hebben drie wijnen in het glas. Na het blindproeven wordt onthuld dat het drie maal De Muller, Lo Cabaló, reserva is. Dit is een Garnacha gedomineerde blend (75% Garnacha, 10% Merlot, 10% Syrah en 5% Carignan). De wijnen rijpen 15 maanden op nieuw Frans eiken. We drinken 2011, 2002 en 1997. De wijnen zijn zó verschillend dat we ze niet herkennen als dezelfde wijn, maar dan uit een ander jaar. De eerste: pruim, bouillon, laurier, brandewijn, chocolade, zuren, caramel, karnemelk, hout, mos en ‘afbouwzuren’. De tweede: balsamico, geouderd, leer, tabak, chocolade, roestig en kruidig. De derde: lichtbruin, truffel, natte krant, mineralen, stroop, rozen, krentjes, leeftijd, leer en zacht. Superlatieven komen tekort!

De volgende serie ‘rood’ is van het huis van de grondleggers van de regio Scala Dei. Cartoixa d’Scala Dei. Tegenwoordig eigendom van Codorníu en dat is te merken aan de marketing aldaar. De Cartoixa is een blend van Garnacha en Carignan. We proeven 2014 en 1998. Gemaakt van 60 jaar oude stokken. De wijn krijgt 18 maanden nieuw Frans eiken opvoeding. De jongste is donkerrood, paars van kleur. Sappig, pruim, roos, kruidig, bramen, veel fruit, wat bitters en rook. De oudere is donkerbruin, rood. Het is een forse, stevige wijn! Met veel kruiden bij elkaar. Heerlijk complex!
 
Wijnen van de grondleggers 
De volgende serie rode wijnen komt uit Gratallops. De wijnen zijn van enkele van de vijf grondleggers van Priorat. Het is de moeite waard om de film even te bekijken.KLIK OP DE PAARSE ZIN.

Clos Mogador 2011, René Barbier
49% Garnacha, 25% Carignan, 10% Cab. S., 16% Syrah. 20 maanden op nieuw Europees eiken. Gebotteld in juni 2014. 15,5% alcohol. Barbier begon deze wijngaard in de jaren ‘70 te bewerken. Druiven worden geperst met een olijfpers waardoor de druiven nog geconcentreerder zijn. Hier wordt biodynamisch gewerkt. De wijngaard ligt op 800 meter hoogte met stenen terrassen. Sommige stokken zijn 80-100 jaar oud.

De wijn is stevig en ‘inktig’, ruim voorzien van rood fruit zoals kersen, chocolade, bouillon, gedroogde kruiden, stoffige tannines en alcohol.

Els Escurçons 2010, Josep Lluis Pérez (Mas Martinet)
100% Garnacha. 15% alcohol. De wijn wordt gemaakt door Josep Lluis en zijn dochter Sara. De naam van deze wijn: de schorpioenen. De wijngaard ligt op 600 meter hoogte. Druiven worden met de hand geplukt en in de kelder in houten kuipen, betonnen vaten en open vaten gedaan. Hij krijgt daarna 12 maanden in 300 liter vaten uit Bourgogne (1/3 nieuw) en vlak voor botteling gaat de wijn nog in een groot houten vat. De bodemsamenstelling is hier net iets anders. Zo zit er bijvoorbeeld ook veel ijzer in de grond. Is dat te proeven?

De wijn is rond, met veel kracht, eucalyptus, kruidigheid, Mon Cheri, kersen, chocolade
en ‘van alles meer’!

Finca Dofí 2011, Alvaro Palacios
95% Garnacha, 5% Syrah. 14,8% alcohol. Wijngaarden die op het noorden liggen waardoor de wijn aan frisheid wint. Rood fruit en bloedsinaasappel. Alvaro (familie van Rioja eigenaren Palacios Remondo) genoot zijn opleiding bij Petrus. Dofí was de eerste wijngaard die hij kocht in 1989. In 1993 kocht hij l’Ermita. In 2015 door Decanter uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar.

Deze wijn is lichter gebouwd en laat zich omschrijven met termen als yoghurt, bramen, kersen, krenten, hout, complex bouquet, tandplak, leer, mooie bitters en flinke zuren. Deze wijn is elegant en kan nog jaren liggen. 

Uitdrinker 
We sluiten de avond af met Nectar de los Angeles van Alvarez Duran. Het is een rode wijn gemaakt van 55% Garnacha en 45% Cariñena, uit 2009, 2011 en 2015 en is gebotteld in 2016. De wijn is gemaakt in een samenwerking tussen een Duitse importeur van Spaanse wijnen en Salus Alvarez. De druiven worden laat geoogst en daarna nog te drogen gelegd. Omdat de wijn in het vat zoveel alcohol kreeg heeft men besloten om, net als bij Solera wordt gedaan, jaargangen te blenden. De wijn is rijk en voluptueus, gevuld met bramen en cassis, wat hooi, chocolade en een vleugje chilipeper.

Wij danken Martijn voor zijn uitstekend verzorgde proeverij. Hij geeft een gedegen en mooi inkijk in Priorat. En niet onbelangrijk, het was genieten!

Proefnotities en verslag Eric Hoepelman


Geen opmerkingen: