donderdag 1 december 2016

Noord Italiaanse wijnen uit Friuli, Lombardije en Toscane


Just Krijn neemt ons mee op zijn avontuur. Hij wijkt af van het door hem gebaande Spaanse pad en is terecht gekomen in Italië. Hij gunt ons het genoegen knappe series voor te zetten, welke we niet-geblindeerd mogen keuren.

We starten met Franciacorta Satèn Brut, Ricci Curbastro, 2010 (Chardonnay) als indrinker. In mijn glas geeft deze een zeer mooie, fijne mousse. De neus geeft karton, brioche, ananas en broodkruim. We proeven een klein zoetje, appel(moes), een bittertje achterin en harde zuren. Ik vind het een erg mooi glas! 

We vervolgen met het echte werk. De eerste serie komt uit Friuli. Het zijn drie witte wijnen, gemaakt van lokale druiven. Na het proeven benoemt Hans L. dat ‘geen van de wijnen zich opdringt; ze blijven mooi op de achtergrond’. De eerste van de serie, Gradis’Ciutta, Collio, 2014 (Ribolla Gialla), is witgeel, ruikt naar bloemen en heeft een citrushintje. De tweede, Toros, Collio, 2014 (Friulano), is iets geler. In de mond is hij rijker met ietwat perzik. De derde is duidelijk ouder en ‘dikker’. La Due Terre, Sacrisassi, 2008 (Friulano, Ribolla Gialla) is goudgeel. We proeven gebakken ananas, hooi en romig. Wat mij betreft is de laatste de mooiste van de serie.

De tweede serie is van het huis Fratelli Bettini. De wijnen zijn gemaakt van (vrijwel alleen) Nebbiolo van ranken in de Valtellina-regio. De Bettini, Inferno, 2012 (Nebbiolo, Pinot Nero) is helder en rood. Claartje bemerkt een ‘putje’ en ook hout, rokerig en cassis. Martin neemt specerijen en leer waar. Met Noël vindt hij het een licht gebouwde wijn.De tweede, Bettini, Sassella Reale, 2007 (Nebbiolo, Pinot Nero), is ook transparant en iets meer roodbruin. Toos vindt het een prettige wijn. Noël merkt een frisse neus en bes op. De derde, Bettini, Sforzato, 2006 (Nebbiolo), is - hoe kan het ook anders - ook helder/transparant. De kleur is meer bruinrood. Ik neem pruimenjam waar. Paul ervaart ‘veel bitters, veel tannines, veel alcohol’. Martin roemt de lange afdronk en vindt het een prachtig glas.

Mooiste wijn uit de proeverij
Gemeenschappelijke deler in de derde serie is de druif: Sangiovese. De drie wijnen hebben een stevig karakter. De meningen zijn evenwichtig verdeeld over wat de mooiste van de serie is, de eerste of de tweede... De eerste is Terenzi, Morellino di Scansano Riserva “Madrechiesa”, 2012 (Sangiovese). Deze krijgt mijn voorkeur. Ik proef truffel en rood fruit. Peter benoemt mokka, pijptabak en een bittertje. Martijn vindt ‘m ‘mooi warm’. Berry acht deze nú een mooie wijn, terwijl de tweede nog mooier moet worden. De tweede is Piancornello, Brunello di Montalcino, 2011 (Sangiovese). Toos zegt: ‘mijn wijn’. Peter neemt leer, chocolade, rijke voorname neus en turf waar. De wijn heeft een mooie lange afdronk. Ook de derde van de serie is een prima wijn. Nittardi, Chianti Classico Riserva, 2008 (Sangiovese) heeft een verfijnde geur met kersen en zwart fruit. Niet veel langer laten liggen.
Als uitdrinker genieten we van Signano, Vin Santo, 2006 (Malvasia del Chianti, Trebbiano, San Colombano). Deze is hoog in alcohol. De wijn heeft hints van caramel, noten en sherry.

We danken Just voor zijn gewaagde en geslaagde uitstap naar Italië!

Verslag en proefnotities Eric Hoepelman


Geen opmerkingen: