zondag 18 december 2016

Montalcino: befaamd op eigen kracht

Brunello di Montalcino is befaamd als een van de mooiste wijnen van Italië. Soms zijn wijnen in één keer beroemd geworden door in een enkele proeverij gereputeerde namen te verslaan. Mas de la Plana 1970 van Torres is zo’n wijn, die Premier Crus achter zich liet. En de Californische wijn kreeg een enorme impuls na de beroemde proeverij uit 1976, het Oordeel van Parijs. Brunello’s hebben zo’n impuls nooit gehad, maar ook helemaal niet nodig gehad. Het is een kennerswijn, een wijn die befaamd is geraakt op eigen kracht. De wijnen uit Montalcino zijn elegant. Ze zijn klassiek. Als er een Brunello in onze blindproeverijen staat, dan valt die altijd positief commentaar ten deel. 
“Ik heb nog nooit zoveel tijd in een proeverij gestoken”, zegt Berry Marinussen. Dat horen we graag, want dan staat er meestal een fraaie line up met prima documentatie. Berry bezocht Montalcino, een plaats met iets meer dan 5.000 inwoners, hij liet zich verrassen in een lokaal restaurant met de Rosso. Studeerde op Brunello. Proeft al maandenlang Montalcino. Tikte in Italië, Duitsland en Nederland fraaie flessen op de kop. En dat levert een proeverij op die in de herinnering blijft. 
Rosso di Montalcino zijn koopwaardige wijnen, die al na een of twee jaar op de markt komt, waar Brunello pas na vier jaar op de markt mag komen, een Riserva zelfs pas na vijf jaar (waarvan twee jaar verplicht hourijping). 

Rosso di Montalcino 2010 Colombini
Tuile kleur, expressieve geur, mooi zomerfruit, kandij en koekkruiden geuren, licht, elegant, fraaie zuren. Gerard benoemt: vaal donkerrood, bruine rand, zachte aanzet, warme wijn, rijp rood fruit, houttoets, milde zuren, krachtige bitter, rijpe en rijke wijn. Noël ziet een bruine geur, noemt de wijn zwoel, in aanzet rond, drop en tannines. Al met al: een vrolijke wijn.

Rosso di Montalcino 2013 Il Poggione
Roodbruine kleur, hap sap iets steviger, geurende zomertuin, wat roos, aardser, in het glas komen kruiden los. Gerard proeft een iets scherpere aanzet, dikkere wijn, kruidig, hoekig. Noël noemt de neus klein, en proeft frisser, meer zuren, smaller van palet, meer kersen. 



Berry zet ook twee IGT Montalcino’s neer. 

Unus Solus 2007 Domus Vitae                                                                                          Gemaakt van 50% sangiovese, een kwart merlot en een kwart cabernet sauvignon. Claartje ruikt kersen, leer, drop,  zachte aanzet en drop komt terug in de smaak, bouillon, zachte zuren. Kees ruikt cassis, tabak, koffie, aromatisch, mooie frisse zuren. Noël benoemt pruimen en chocolade, Paul koffie espresso bramen mon cherie. Mijn aantekeningen: tuilé. kleur, half transparant, belegen geur, al tertiaire tonen, herfstbos, bospaddestoelen, sappige smaak, superlekker, goede balans.

Banfi  Belnero 2012 sangiovese

De rosso die Berry in Toscane ontdekte. Paarse rand en kleur, ondoorzichtig, kruidig, chocolade, lichte leertoon, wat steviger, tandplak, geeft nog niet mee, moet nog liggen, nu al erg lekker bij biefstukje. Toch ook zijden structuur qua smaak.

Maar liefst zeven Brunello’s staan op tafel, een selectie. 

Banfi Brunello di Montalcino 2010
Tuilé rand, half transparant, breed, vaag laurier, wat kers, zachte aanzet, rijk jaar want licht zoetje, lichtvoetige wijn, bij doorslikken toch ook veel kracht en veel elegantie. Eric noemt de wijn zacht, rijk in de neus,  zacht en stevige smaak met vanille. Diederick waardeert de aangename neus. Paul benoemt cassis met aardbei, leder, zoetje, ronde zuren. Een complexe wijn met nadruk op rondeur. 




Brunello di Montalcino 2010 Val di Suga
Tuilé, half transparant, bonbon, melkchocolade, vaag vuursteen, sappig met pittige zuren, iets tandplak nog, iets aardser dan Banfi, zijden structuur maar dan kracht in fluwelen handschoen. Eric vindt de wijn , krachtig, pure chocolade spannender dan Banfi. Diederick benoemt tannines, tabak, pruimen, rood fruit. Noël waardeert de Val di Suga als een wijn met  meer spel. 


Brunello di Montalcino Solaria 2005
Tuilé, half transparant, rijke en zwaardere geur, leer, tuinaarde, zelfs licht rubbertje, iets minder lichtvoetig dan de Predella 2009. Zwaardere houttoets, aardser, meer type Saint Estephe, mineralen ook in afdronk met een bittertje. Martijn zegt dat cacao de neus binnendendert, bouillon, erg zwoel. Had iets meer zuren mogen hebben om voor hem een dikke tien te krijgen, lange afdronk. Boele oordeelt deze wijn te intens. 
Poggio di Castellare Brunello di Montalcino 2004
Dertien jaar oude wijn. Tuilé, half transparant, belegen neus, duidelijke oxy toon, herfstbos, tertiair, vrij scherp in aanzet dan toch ook rondeur. Fraai. 



Caste Giocondo Brunello di Montalcino 2004 Frescobaldi

De jaargang 2004 is een absolute topjaargang en dat is hier goed te proeven. Tuilé, dieper qua kleur, herfstbos, lijkt kleinere neus maar dan wel een met meer finesse en verfijning. Rondeur in smaak, duidelijk ook wat chocolade, veel kracht, zeer complete wijn. Ron noemt veel nieuw hout, complexiteit en een structuur om over na te denken (en dat waardeert hij enorm is een wijn). Verfijnde wijn. Knappe prestatie. 


Brunello di Montalcino 2000 Riserva Colombini

Pfieuw!! Rijke en complexe geur, kruiden, hap sap, veel concentraat, verfijning, zeer complete wijn, zo een waar je nauwelijks iets te wensen hebt. Voor mij dé wijn van de avond. Just benoemt elegantie, ceder, kreupelhout, zwart fruit, intense smaak, espresso, pure chocolade en een lange afdronk. 

Héérlijke proeverij. Montalcino is een thema dat jaarlijks terug mag komen! Goed gedaan Berry.


Geen opmerkingen: