vrijdag 9 december 2016

Kampioen wijnen

Het hoort bij de wijnwereld: competities en bekroningen. De spreuk goede wijn behoeft geen krans, die wordt door de wijnbouwers zelf met voeten getreden. Overal zijn wedstrijden waar wijnen gelauwerd worden. Goed voor de trots van de wijnboer. Én goed voor de verkoop, want de consument wil wel een wijntje dat kampioen is geworden. Hans van der Horst zet ons twaalf bekroonde wijnen voor. Dat moet een fantastische proeverij opleveren. Zijn de wijnen óók kampioenen in onze ogen? 

Alle proevers hebben de blind geserveerde wijnen gewaardeerd met een kwalificatie: matig, voldoende, ruim voldoende, goed of zeer goed. En ja, al deze kwalificaties zijn gegeven. Drie wijnen scoorden ‘matig’ bij de proevers. Negentien keer (uit 144 scores) geven de proevers ‘zeer goed’.  Zijn wij nou zo kritisch en verwend? Of moeten we kampioen wijnen met een korreltje zout nemen? Ik heb de scores vertaald naar een rapportcijfer. En zie, dan komen maar twee wijnen boven het rapportcijfer acht. 

De beste wijnen van de proeverij zijn:
1 Vinas de Vero Secastilla 2011 Somontano met rapportcijfer 8,8
2 Le Clos de Caillou 2014 Côtes du Rhone met rapportcijfer 8,0
3 Bruno Rocca Rabajolo 2013 Langhe rosso met rapportcijfer 7,9

Fijn is dat Hans altijd wil objectiveren. De proevers hebben de wijnen dus ook beoordeeld naar prijs, met de kwalificaties zeer goed, goed of te duur. Slechts vijf wijnen kregen de kwalificatie zeer goed van de proevers, terwijl álle twaalf wijnen van een of meer proevers het ‘te duur’ etiket kregen. De volgende wijnen scoorden op de beste prijs/kwaliteit verhouding.
Domaine Clavel de Mas 2015 Coteaux de Languedoc
Moulin a Vent 2015 Nadia & Thierry Janin
Tenuta Olim Bauda 2015 Barbera d’Asti 

De duurste wijn van de proeverij is erg mooi en scoorde in rapportcijfer op de vierde plaats. Ventisquero CS Enclave 2011, een cabernet sauvignon uit de Maipo Valley in Chili. Maar liefst driekwart van de proevers oordeelde deze wijn (euro 57) te duur. 

Genoeg over de cijfers, laten we naar de proefnotities gaan. 

Domaine Clavel de Mas 2015 Coteaux de Languedoc
Biedt veel voor de prijs van 8,40 euro, het rapportcijfer van alle proevers komt op 7,2. Paarse kleur, duidelijk jong en expressieve geur, ongecompliceerde wijn. Willem Jan benoemt kers, witte peper en drop. De wijn gemaakt van grenache en carignan roept bij Claartje kers, hout en wat droge tannines op. Just benoemt koffie en ‘gemakkelijk’. 

Moulin a Vent 2015 Nadia & Thierry Janin
De prijs is 14,95, het rapportcijfer van iedereen 7,6. Deze wijn van gamay heeft een heel goed concentraat, heet een expressieve neus met véél kersen, lekker! De geur is rijk met morellen en tabak. Eric noemt de wijn zacht, hij ruikt yoghurt en benoemt een korte afdronk. Type Argentijnse Malbec zegt Rob, die in een hoek van proevers zat die in opperste verwondering naar de fles keken toen die werd onthuld. Erg mooie wijn.

Tenuta Olim Bauda 2015 Barbera d’Asti
De Barbera kost 11,50 euro en scoort het rapportcijfer 7,8. Paarse kleur nog, gesloten neus, ik ruik niets. Wel wat nieuw hout, beloftevolle wijn met hoge zuurgraad. Rob benoemt een schrale neus, fruitsnoepjes en de smaak krijgt als oordeel: smak, smak! Ook Eric benoemt de neus als gesloten, de smaak als aards.

En dan de beste wijnen. 

Vinas de Vero Secastilla 2011 Somontano met rapportcijfer 8,8
Deze wijn kost 25,95 en is gemaakt van garnacha. Mooi cederhout, kersen op sap, goede balans en mooie zuren. Verleidelijke en machtige wijn, heel dik gemaakt met fraaie balans tussen zuren en bitters. Toos benoemt drop en chocolade. 

Le Clos de Caillou 2014 Côtes du Rhone met rapportcijfer 8,0
Deze wijn kost 15,95 en is gemaakt van 85% grenache, 10% syrah en 5% carignan/mourvedre. Rob benoemt de wijn als elegant, met mooie bitters maar een storend zoetje. Eric noemt de wijn rijk, hij ruikt framboos, tabak en leer. Mijn aantekeningen: lichtrode kleur, fruitig en expressief. Vrolijke geur, ongecompliceerd leuke wijn. 

Bruno Rocca Rabajolo 2013 Langhe rosso met rapportcijfer 7,9
De wijn kost 29 euro en is gemaakt van 40% cabernet sauvignon, 30% barbera en 30% nebbiolo. Toos noemt de wijn te jong. Na een stroef bittertje heeft de wijn met hoge zuren een sappige smaak, kruidig ook. 

Een hele leuke proeverij, waarin twee wijnen een magere 6,3 rapportcijfer scoorden. Een van die wijnen was de goedkoopste uit de proeverij (een supermarktwijn), maar de andere kost 12,60 euro. Ai, ai. Kampioen wijnen zijn nooit echt beroerd, maar dat je medailles en bekroningen met een korreltje zout mag nemen, tja, dat is wel bewezen.

Geen opmerkingen: