vrijdag 29 april 2016

Studiesreis 2016 (2) Bezoek en proeverij Schloss Lieser Thomas Haag

“Ich darf es nicht zu kompliciert machen”, zegt Thomas Haag aan het begin van onze proeverij. We zijn écht wel geïnteresseerd in oechsle gehaltes en restsuiker (de die hards in onze sociëteit zeker), maar eerlijk is eerlijk, de proef op de tond bevalt iedereen goed. Thomas Haag heeft zo’n 20 hectares wijngaarden en de opbrengst wordt geëxporteerd naar maar liefst 45 landen. De oogst 2015 is in vier weken binnengehaald, in andere jaren duurt dit soms aanmerkelijk langer. 2015 is een topjaar. Schloss Lieser zal volgend jaar een hotel en restaurant gaan huisvesten met top gastronomie. Dat past dan zeker bij de wijnen van Schloss Lieser/Thomas Haag die allemaal enorm true to type en messcherp zijn. Ik ben geen tovenaar in de kelder, zegt Thomas Haag, de wijnen weerspiegelen vooral hun herkomst en de karakteristieken van de wingerd. 

Schloss Lieser 2015 Trocken
Een pleziergevende wijn met wat kruidigheid en heel mineraal getypeerd.

Schloss Lieser 2015 Kabinett Trocken
Iets rijper, complexer, toets van vanille. In dit jaar kon ik relaxt oogsten, zegt Thomas Haag, ik hoef niet te ‘spelen’ welke druiven geoogst moeten worden. Deze wijn is een blend uit verschillende wijngaarden. 

Schloss Lieser 2015 Spätlese Trocken
Méér mineralen getypeerd en meer concentraat. Verfijnder, zegt Claartje. Prettige bitters, aldus Nello. Heel gastronomische wijn, breed inzetbaar. 

Schloss Lieser 2015 SL Feinberb
Gradueel verschil, iets gemakkelijker te drinken nu. Opener geur, heel aantrekkelijke wijn voor het terras. Een wijn die je in het restaurant blind kunt bestellen om daarna heel gelukkig te worden.
Schloss Lieser 2015 Juffer Kabinett
Wijngaard met veel ‘blaues schieffer’ levert een wijn met messcherpe geur en heel veel elegantie. Héé verfijnde bitters, mooie spel met de zuren. 

Schloss Lieser 2015 Wehlener Sonnenuhr Kabinett
Sprekende zuren, iets boerser, iets minder verfijnd. Presenteert zich nu wat uitgesprokener, ik ruik ook iets van turf. 

Schloss Lieser 2015 Niederberg Helden Spätlese
Deze wijn heeft meer tijd nodig om zich te openen, is nu piepjong. Prominent stinkertje, bijzonder spel tussen zoet en zuur, goede balans, impressie van abrikoos. 

Schloss Lieser 2015 Juffer Sonnenuhr Spätlese
Heel interessant om deze naast de Niederberg te proeven. Juffer is volstrekt anders, met impressies van rijpe peer, meloen. Gemaakt van druiven van 80 jarige stokken, héél verfijnd met schitterende zuren. 

Schloss Lieser 2015 Niederberg Helden Auslese Goldkapsel
Gesloten neus, veel potentieel maar moet zich nog helemaal ontwikkelen, dit is echt een fles om tien jaar vanaf te blijven, floraal, heel veel concentraat. Dit gaat een grote wijn worden, dat is nu al te merken aan een heel lange afdronk. 

Schloss Lieser 1999 Niederberg Helden Spätlese
Heel vrolijke wijn! Crême-impressie in zowel geur als smaak. Roomboterbabbelaar. 

Schloss Lieser 2006 Niederberg Helden Beerenauslese
Zeer verfijnde wijn, we zijn enorme bofferds dat we deze wijn proeven. Tropisch fruit, perzik en ananas. Enorme complexiteit en zeer aanwezige zuren. De smaak is ook enorm rijk en oneindig aanhoudend, minutenlang. Dit is een Grote Wijn.


Geen opmerkingen: