zaterdag 16 april 2016

Rechter en linkeroever Bordeaux


Château Clos des Lunes 2013 Bordeaux
Smaak met perzik, citrus, stro en hooi. Smaak voortzetting van perzik, bittertje, prettige zuren, prima glas wijn. 70% semillion en 30% sauvignon.

Château de Belcier 2006 Côtes de Castillon
Oude bekende. Brede smaak met herfstbos, pruimen, ceder, laurier, kers en zwarte bes. Smaak lijkt ondanks tien jaar nog steeds jong, met sappige zuren en kers. Dit is al langere tijd een van de meest koopwaardige AC’s in Bordeaux, heel knap ontwikkeld deze tien jaar oude rechteroeverwijn.

Château Hermitage Mazeryes 2012 Pomerol
Hartendief van Kees. Gerard benoemt cassis, ceder en een bittertje. Neus met kruiden, kers, framboos en chocolademelk. Smaak erg mooi met nog wel tannines en een combinatie van zoet en zwart fruit.

Château Haut Beychevelle- Gloria 2009, Saint Julien
Een piepklein domein,  5 hectares. Hier ligt de oorsprong van de wijnpassie van Henri Martin, de man die Château Gloria bekend maakte. De stokken in de wingerd zijn 30 jaar oud, 65% cabernet sauvignon, 25% merlot en 10% cabernet franc. Harde tannines nog, maar wel een mooie wijn. Aanvankelijk een wat kleine neus met kers en laurier, later ceder en pruimen. Smaak lat een combinatie zien van zwart en zoet fruit. 

Le Pauillac 2012 van Grand Puy Ducasse
In alle opzichten interessant. Dit domein grens aan zowel Mouton als Lafite Rothschild. Denis Dubourdieu adviseert. En dat is te proeven: deze wijn geurt naar zwarte bessen, drop en laurier, het hout is mooi geïntegreerd in de geur. Veel zuren in de mooie smaak die zich kenmerkt door wat kruidige tonen en zoet fruit.  Nu nog te jong, maar erg mooie wijn. 

Château Chasse Spleen 2012 Moulis
Duidelijk nog te jong, maar uiterst beloftevolle wijn. Neus met zwarte bes, kers, laurier, florale tonen. Noël ruikt schoensmeer én kers. Smaak met ook weer kers, goede zuren en sap.

Château du Tertre 2012 Margaux
Eigendom van ‘onze’ Eric Alberda Jelgersma. Veel positieve commentaren bij deze verfijnde wijn die heel beloftevol zich nu al goed laat kennen: geurend naar mest, paprika en chocolade, Noël ruikt tabak en Jaap koffie. Smaak met een warme aanzet en veel kers en tannines, de zuren komen laat binnen. 

Een heel mooie proeverij van Kees van de Wiel!

Proefnotities en verslag Berry Marinussen

Geen opmerkingen: