donderdag 28 april 2016

Studiereis 2016 (1) Bezoek en proeverij riesling weingut Karl Erbes in ÜrzigWe maken enkele haarspeldbochten en rijden dan van boven de berg af waar de Ürziger Wurzgarten ligt. Het kán niet anders of je raakt hier onder de indruk van de wijze waarop wijnmakers moeten werken. Ik zie een wijnboer in een regenpak aan het werk. De wijnstokken hebben nog geen bladeren, alleen knoppen. De hellingen van de berg zijn steil, heel steil. Bij de druivenpluk moeten de druiven óf naar beneden óf naar boven worden gebracht.

Stefan Erbes en zijn vrouw Ute schenken ons een selectie van tien wijnen, steeds begeleid door een uitmuntend commentaar. De jonge wijnen zijn fris en veelbelovend, ze zullen na een jaar of vier nog meer mineraliteit tonen, boterig-romig worden in de geur. Bijna alle wijnen combineren goed met de aziatische keuken, de feinherb wijnen zijn ideaal bij de gastronomische keuken (het Deense restaurant Noma in Kopenhagen voert Erbes op zijn kaart).  

Ürziger Würzgarten 2015 Spätlese Trocken
Deze wijn excelleert in een mooie geur: mineralen en viooltjes, mooie balans. 

Ürziger Würzgarten 2015 Kabinett Feinherb vom roten schieffer
Meer restsuiker, komt nu maar moeilijk los, wat meer fruit/druiven in geur, daarna ook bloemetjes, mooie zuren. 

Ürziger Würzgarten 2014 Spätlese Feinherb Alte Reben
Er staan wijnstokken in de wijngaard die tot 100 jaar oud zijn. In een extreem warm jaar als 2003 hebben veel wijnstokken last gehad van stress, zoniet deze oudjes die zulke lange wortels hebben dat ze toch nog aan water konden komen. Deze wijn heeft een ingetogen geur met wat peer en meloen, bijzonder fijn spel tussen een klein zoetjes en frisse zuren. Mooie bitters in de afdronk. 

Erdener Treppchen 2015 Kabinett
Wijn om van onder de indruk te raken: hele rijpe Guadeloupe meloen in de geur, rijpoe zuren, heel fraai, mineraal impressie en prima balans. 

Ürziger Würzgarten 2015 Spätlese
Met 7,5 procent alcohol is dit zo’n lichte wijn waar je gerust enkele glazen van kunt drinken ’s avonds zonder ’s morgens ook maar een greintje last te hebben van hoofdpijn of een zwaar gevoel – dat geld trouwens voor álle wijnen. Een héél fraai glas met een geur die zich opent als een pauwestaart: veel mineralen, duidelijk ook vanile tonen, Turks Fruit, wat laurier en vuursteen. Citrus in de afdronk. Dit zal een schitterend glas worden met een jaar of vijf. 

Ürziger Würzgarten 2005 Auslese
Hoe drinkt een tien jaar oude Auslese? Heel harmonieuze wijn met perzik in de geur, vanille en heel veel roomboterbabbelaar in de mond. Perfecte wijn bij aziatisch eten. Het drinkt heerlijk zo’n tien jaar oude Auslese, maar laat zo’n 2015 maar eens tien jaar liggen… Pfff gelukkig is deze wijn aan het domein gewoon te koop, voor minder dan een euro per fles meer dan de 2015. 

Ürziger Würzgarten 2004 Auslese*
Van deels gebotrytiseerde druiven. Ingetogen neus, bleke kleur. Deze wijn lijkt véél jonger dan de 12 jaar dat hij oud is. Rijke neus met vanille, de wijn is helemaal vitaal en lijkt warempel nog ontwikkelingspotentieel te hebben, frisse smaak met mooi spel. 

Ürziger Würzgarten 2015 Auslese
Lichte kleur, tropisch fruit in de neus, perzik ook. Een hele hoge zuurgraad, mineralen die zich wat vervlechten met het fruit. Interessant spel in zoet/zuur balans. Interessant om nu te drinken, maar duidelijk een oplegwijn. 

Erdener Prälat 2014 Auslese Goldkapsel
Stefan kan een deel van deze historische wijngaard pachten. De geur van deze wijn is ingetogen, prima balans tussen z/z, de wijn moet echt nog komen, is nu veel te jong, maar een enorme belofte. 

Ürziger Würzgarten 2015 Beerenauslese
 

Te denken dat deze wijn het geweldig doet… als onze kleinkinderen hun achttiende verjaardag vieren! Appel in de geur, heel veel concentraat, veel spel, prachtige bittertjes in de afdronk, geconfijt fruit, botertje. Superieur!

Een prachtige proeverij met unieke Riesling wijnen.

Geen opmerkingen: