Kleine
veranderingen in gewoontes kunnen grote gevolgen hebben. Claartje Grielis zet
vijf series van twee wijnen op tafel om blind te proeven. Van welke druif zijn
de wijnen gemaakt? We proeven in vier
teams van drie personen. Dat is net even anders dan normaal gesproken als we
plenair de wijnen nabespreken. De teams moeten tot een gezamenlijk antwoord
komen. En zie: deze methode van proeven leidt tot zeer geconcentreerd proeven.
Hieronder de proefnotities van de mooiste wijnen.
Eerste serie:
Rheingau riesling en Rueda verdejo
Schloss
Vollrads 2013 Rheingau Edition
Fris en
voortreffelijk glas wijn. Met bloemetjes in de geur, jasmijn en viooltjes. Toos
ruikt wat abrikoos en perzik. Levendige wijn met schitterende zuren.
Tweede serie:
Vino Nobile sangiovese en Piemonte barbera
Derde serie:
Ahr spätburgunder en Kaiserstuhl cabernet/merlot
Brogitter Ad
Arum 2009 spätburgunder Ahr
Hartendief
van Claartje. Henk determineert zoet bes en vanille. Mooie geur met
laurierimpressie, nougat en herkenbaar spätburgunder. Verrassend straffe smaak.
Erg mooie wijn.
Vierde serie:
Bordeaux merlot/cabernet sauvignon en Californië cabernet sauvignon
Geyser Peak
2006 Block collection Alexander valley Californië
Noel proeft
chocolade, mooie zuren en een stoffige toets. De wijn heeft een rijke geur met
ceder, is streng, stevig, jamachtig en heeft ook een wat hoge alcohol toets.
Vijfde serie:
Rioja tempranillo/graciano en Margaux merlot/cabernet franc/petit verdot
Contino Rioja
2007 Reserva
Een speciale
cuvee waar minder dan 1000 flesjes van zijn gemaakt. Hartendief van Claartje.
Bijna zwarte kleur, diepdonker. Vrij hoge zuren, een licht rubbertje, naar mijn
idee een wat moeilijke geur. Henk ruikt kersen. Soepele smaak.
Château
Giscours 2004 Margaux
Klassieke Bordeaux
neus, laurier, cederhout, aards ook, mooie strenge smaak.
Fijne methode
om in teams te proeven. Het geeft grote betrokkenheid en oprechte dialoog.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten