zondag 31 mei 2015

Waarzo? Bierzo!

Just Krijn brengt wijnen uit Bierzo op tafel. De belangrijkste blauwe druivensoort in Bierzo wijn is de Mencia. Deze neemt 70% van de wijngaarden in beslag. Daarnaast worden in de wijnstreek Bierzo de witte druiven Dona Blanca, in toenemende mate Godello en Palomino verbouwd.De productie in Bierzo wijn bestaat voor het grootste deel uit rode wijnen die in vier typen kunnen worden onderverdeeld: jonge wijnen gemaakt van tenminste 70% Mencía; Vinos Viejos Sin Crianza, oude wijnen zonder rijping op hout maar wel op tank of in de fles, Crianzas en Reservas die gemaakt zijn volgens de nationaal vastgestelde regels. Er zijn verschillende soorten witte Bierzo wijn: Godello, blends van Godello en Dona Blanca en soms wordt er ook nog Palomino aan toegevoegd.Biezo wijn gemaakt van de Mencia druif heeft een aromatische profiel is vooral dat van rood fruit met stevige tannines en een hoge zuurgraad. Mencia druiven afkomstig van oude stokken kunnen complexe wijnen van hoge kwaliteit geven. Wanneer de druiven goed rijp zijn, ontstaan sappige soepele zeer evenwichtige wijnen.

De indrinker is een rosé, Otero Satín Rosado 2014, gemaakt van Mencía en een klein gedeelte Prieto Picudo. Het is een vlotte terraswijn, fris met wat peer en framboos, aangenaam zuurtje. Bij deze wijn hebben we meteen veel discussie over prijzen, aantrekkelijkheid en onderscheidend vermogen. Het oordeel valt dan toch negatief uit.

Pilgrim Godello 2013
Goed gemaakt, sappig, fris, mineralen. De leukste witte wijn.
In de serie jonge rode wijnen bevalt de experimentele Valle Blanco mij wel, een levendige wijn met framboos in de neus. Twee wijnen springen er in deze proeverij boven uit. 

Siete Curtales Joven 2013 Bodegas Valle Blanco
Claartje benoemt koffie en specerijen. Ik ruik niet zoveel in de geur, maar proef een sappige wijn op de tong, vlot, vlezig, bouillon, een plezierwijn!

Petit Pittacum 2014
Claartje benoemt vanille, Jaap is onder de indruk van de wijn, ik blijf hier steeds meer in proeven, is zijn idee. De kleur heeft veel paars, de smaak is volstrekt soepel, doet me sterk denken aan de Cru de Beaujolais, de wijn mist wel wat body/structuur in het middenstuk.

Pilgrim Crianza 2011
Hartendiefje van Just. En dat is terecht: de wijn geurt naar koffie, framboos en kruiden. Fijne amarene kersen in de afdronk, een vlezige wijn. Ron benoemt bosfruit, hij proeft het hout in de smaak. Noël roemt de fijne zuren, net als Toos die ook laurier noemt. 

Para Muestra un Botón 2013
Rob benoemt rozenbottel, fruitella en proeft een sappige aanzet en goede balans. Noël benoemt sjepdrop/lakritz. De geur komt pas los als de wijn langer in het glas is, er komt dan een chocoladetoon, de smaak is soepel met een klein zoetje. 

Siete Curtales 2012 Crianza
Hartendief van Just. Rob noemt de wijn het meest gesloten, de proef op de tong brengt zowaar wat poëtisch bij hem los, de wijn is lichtvoetig, een ballerina. De wijn komt pas los na enige tijd in het glas, dan ruik ik herfstbos, Mon Cherie chocolade. De wijn heeft sap en een stevige body. 

Pittacum 2009 Crianza
Een volle krachtige wijn, met mooie vanille toets en een zoetje, zegt Rob. Noël benoemt de pruimen. Ik vind de geur bescheiden maar wel rijk, de smaak soepel. 

Hoe kom je eigenlijk in contact met de wijnboeren, is een vraag aan Just Krijn die met regelmaat Spaanse wijnstreken bezoekt en daar ontdekkingen doet. Just maakt zich bekend als wijnliefhebber en dan komen de tips min of meer vanzelf. Van de sommelier van een restaurant. Van de verhuurder van een appartement. En van de wijnbouwers zelf. Dat ging ook zo in de wijnstreek Bierzo, een vruchtbare vlakte die door bergen (Cordillera Cantabrica en de Montes de León) wordt omsloten. De wijnbouwers verbeteren de kwaliteit van de  productie en zijn geïnteresseerd in exportmarkten. Kunnen wij aangeven of deze wijnen interessant zijn voor de Nederlandse markt, is de vraag van Just. Ik merk dat ik bij het ‘commercieel proeven’ een beetje chagrijnig ga denken. In plaats van blij te zijn met de kwaliteiten van een wijn, vergelijk ik die met wijnen die beschikbaar zijn. Is de wijn koopwaardig? Voegt de wijn iets toe? Nou, na deze proeverij is mijn respect voor wijninkopers enorm gegroeid.Geen opmerkingen: