zondag 24 mei 2015

Een vineuze Giro d'Italia

Gino Bartali als winaar van de Giro in 1946
Martijn de Groot heeft een Giro d’Italia uitgezet van 1.500 kilometer, waarbij we wijnen proeven uit Triveneto, Piëmonte en Toscane. Als we binnenkomen in het proeflokaal rijden op het projectiescherm de wielrenners van de Giro d’Italia, geheel in stijl met het thema. Martijn heeft uitstekende documentatie gemaakt, hij kent de wijngebieden door talloze bezoeken ter plaatse. 

Cesarini Sforza, Tridentum Riserva 2005
Gemaakt van 100% chardonnay, die groeit op een grond met veel porphyr, zes maanden in roestvrijstaal en daarna nog 48 maanden rijping op fles. Heel mooie mousserende wijn met tonen van meloen, peren en appeltjes in de geur. Nello ruikt brood en amandelbloesem, deze wijn heeft de doorslikreflex, aldus Nello. Verfijnde geur, prettige smaak. 

Na de proloog proeven we witte wijnen uit Triveneto (Veneto, Friuli en Trento Alto Adige). Ze zijn alle drie mooi, maar wel heel verschillend. De Andrius 2013 kan wedijveren met Sancerre schrijf ik in mijn boekje. 

Tiefenbrunner 2011 Feldmarschall
Deze wijn is misschien wel de beste 100% Muller Thurgau ter wereld. De druiven groeien op 1000 meter hoogte in een microklimaat. De geur heeft enorm veel mineralen, de wijn zit hoog in de bitters, heeft karakter, maar is bepaald geen allemansvriend. Door de hoge zuurgraad denk ik even aan een riesling, hoe dan ook is de wijn heel geschikt om bij te eten. Claartje benoemt tropisch fruit, citrus, een vetje en frisse zuren. 

Quintarelli 2010 Bianco Secco
Hartendiefje van Martijn. Naast de twee expressieve wijnen komt deze witte wijn juist heel verfijnd over. Willem Jan ruikt nougat, appelmoes, en proeft dropachtig zoethout, wat sinaasappelschil en een klein bittertje. De wijn komt moeilijk los, schrijf ik in de aantekeningen, een verfijnde geur met peer. Jasmijn bij het walsen van het glas, heel goede balans. 

In een bergrit naar Piëmonte proeven we Barbaresco 2008 Pian Cavallo van Giuseppe Negro en de volgende Barolo. 

Barolo 2008 Cannubi Boschis, Virna
Expressieve en rijke geur met een bescheiden rubbertoon, veel boerderijrozen. De smaak heeft absoluut de doorslikreflex. Ik vind deze nebbiolo een karaktervolle wijn met charme. Rob noemt de wijn kaler en strenger dan de Barbaresco, hij mist het fruit. Henk benoemt vanille en tabak, hij oordeelt de wijn goed in balans. 

In de volgende etappe komen we in Toscane en proeven twee wijnen van dezelfde jaargang van een huis Donatella Cinelli Colombini.

Brunello di Montalcino 2003 Donatella Cinelli Colombini
100 % sangiovese. Claartje benoemt zwarte kersen, chocolade, sigaar, eucalyptus én stroef. Noel ruikt bessen en bramen. Nello is kort van stof: mooi van begin tot eind! Ik heb op dit moment wat moeite met deze wijn, dat ligt aan de stroefheid die Claartje benoemt. Mijn aantekeningen: vanille, ceder, de geur wint enorm als de wijn langer in het glas verblijft en de proever enorme rukken eraan geeft om de wijn te laten walsen. Verdorie, deze wijn is al twaalf jaar oud, maar geeft zich gewoon nog niet. Als liefhebber van belegen wijn zou ik deze nu drie tot vijf jaar wegleggen. 

Brunello di Montalcino 2003 Cuvee Prime Donne Donatella Cinelli Colombini
Dit is een glas dat nú al ontzettend mooi is: in de geur ontbijtkoek, roest, chocolade en pruimtabak. Herfstbos. De wijn heeft álles: rondeur, fruit en elegantie. Voor mij is dit dé wijn van de proeverij. Deze cuvee bestaat uit een selectie van de beste cuves door vier vrouwelijke proevers: Rosemary George, Master of Wine, Duitsland specialist Astrid Schwarz, de Italiaanse top sommelier Daniela Scrobogna en de Italiaans-Amerikaanse Marina Thompson. Claartje is louter lovend: elegante wijn, chocolade en fruit, evenwichtige wijn, vrouwelijk. Nello heeft weinig woorden nodig: deze wijn heeft álles wat de vorige wijn heeft, maar dan van alles nóg mooier!

Dwars door Toscane gaan we langs het Gardameer terug naar

Veneto. Martijn koestert daar prettige herinneringen aan zijn huwelijksreis. Wijnliefhebbers wéten, wat je drinkt op je huwelijksreis en wat indrukt maakt… dat is een levenslange liefde. In dit geval de Amarone van Zenato.

Amarone di Valpolicella 2010 Classico, Zenato
Hartendief van Martijn, uiteraard. Berry noemt de wijn zwoel. Nello benoemt confiture, jam-achtig, complex en rijk. Noël prijst de frisse neus, tandplak, eaux de vie, inktige wijn. De wijn is erg donker. Cederhout in de geur, potloodslijpsel, hoog in de alcohol, mooie bitters. Aardse wijn, mineralen, in de smaak een Mon Cherie kersenbonbon, goed in balans. 

Als uitdrinker een curieuze vino santo met de tip om zeker als we er langs komen naar Bar Miravalle te gaan in een bocht aan de S237, waar het uitzicht op de bergen vanaf het terras adembenemend is. De zaak staat bekend om zijn apfelstrüdel, en daar schenkt de baas dan vin santo bij. 

Torboli 2011, Vino Santo
Oxydatieve stijl, wie daar doorheen kan proeven en/of het waardeert krijgt een prachtige wijn in het glas met veel amandelen en een weergaloos mooie balans. Meditatiewijn. 

Een hele mooie maidenproeverij van Martijn, die terecht met applaus is afgesloten.

Geen opmerkingen: