zondag 14 juni 2015

De mooiste Nieuwe Wereld pinot noir wijnen

Calvert vineyard

Rob van Ginneken brengt pinot noir op tafel uit Nieuw Zeeland. We proeven vier gebieden: Martinborough (een klassiek gebied), Marlborough (waar niet alléén sauvignon blanc groeit), Waipara (the dark horse) en Central Otago (new kid at the block). Om af te sluiten met een briljante chardonnay. Het is genieten bij deze proeverij, van enkele van de allermooiste pinot noirs die de Nieuwe Wereld te bieden heeft. 

Martinborough
Warme zomers, droge herfsten. Kiezelige bodems. Ligt in het zuiden van het Noordereiland, gewaardeerd om zijn pinot noir. 

Ata Rangi Crimsom 2013
Berry benoemt een florale geur met kers, aardsheid en leer. Paul waardeert de fluweelzachte smaak, met een geur waarin herfstbosassociaties en prijst vooral de samenhang van alle smaakcomponenten. Mijn aantekeningen: paarsrode kleur, minerale geur, kruidig, sappige smaak, de wijn opent zich langzaam. Fraai glas. 

Craggy Range ‘Te Muna Road’ 2012
Lichte kleur met mooie bloemrijke geur, rode kers. Sappige en elegante smaak met goede balans. Dit is echt een prachtig glas. Paul ruikt kersensap, de wijn is frisser van de Crimsom, mooie bitters, niet zo warm. Berry typeert de wijn met net iets meer zoet, rozen, framboos en een stinkertje. 

Marlborough
Met meer dan tweederde van de totale aanplant is dit het allergrootste wijngebied, bovenin het Zuidereiland. Warme en zonnige dagen met koude nachten.

Auntsfield 2010
Hartendief van Rob. In de proeverij is dit de wijn met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Rob noemt de wijn het mooist in balans. Martin heeft als eerste indruk een zoetje in de wijn. Twan benoemt kersen, caramel, zelfs Mon Cherie, een medicinale toets en hoge zuren. Mijn aantekeningen: ingetogen geur, bruine rand, een heel vrolijke neus met breed uitwaaierende impressies, ik ruik boerderijrozen, hoe zuurgraad, sappig glas. 

Greywacke 2011
Paarse rand nog, geweldig mooie balans met een geparfumeerde geur waarin kers, een wijn met elegantie én finesse. Nello benoemt ceder en leer, mooie zuren. Twan vindt deze wijn net iets minder complex dan Auntsfield, wel het lekkerst, fijn en zacht in de mond. 

Waipara
De droogste en koelste wijnstreek op het Noordereiland. Ik heb wat moeite met de wijnen uit deze streek. Ze vielen voor mij wat uit de toon in de proeverij.  

Crater Rim 2009
Lastige wijn om te determineren. Ik zie droesem in mijn glas en de geur lijkt mij niet correct, bij het proeven oud hout, bitters en tannines. In het boekje staat al ‘not my type’ als de wijn in het glas toch iets beter evolueert. Nello benoemt de wijn als jammig en dik, hij ruikt zwavel. Toos benoemt de geur van net gemaaid gras, ze mist wat frisheid in de wijn. Eric vindt de wijn toch wel veel bieden, rustieker, groffer en landelijker dan de andere wijnen. Waar Twan Greystone 2012 vergelijkt met Mozart, associeert hij de Crater Rim met de muziek van Wagner. Noël mist wat fruit, de wijn heeft wel veel alcohol en een eaux de vie impressie. 

Central Otago
Koel gebied met weinig regenval, in het binnenland op grote hoogte. 

Mount Difficulty ‘Bannockburn’ 2011
Nello vindt de wijn nog niet loskomen van zijn tannines. Lichte kleur, lichte kers, elegant, wat alcoholisch, hangt na. 

Felton Road ‘Calvert’ 2013
Misschien is dit wel de minst getypeerde pinot noir die op tafel staat, maar voor mij wel de mooiste. De kleur is diep. Hoe kan dat? Even komt de euvele gedachte bij mij op dat de wijn een stoot syrah heeft meegekregen… Deze wijn van de Calvert wijngaard biedt een explosief bouquet met wagonladingen morelkers, breed uitwaaierend, echt heel mooi, ik ruik ook pioenrozen. Fluwelige aandronk, vette wijn die toch in balans blijft met mooie zuren. Nello benoemt kersenconcentraat, kruidigheid, warme wijn met fijne zuren en rijkheid. Hans benoemt drop. 

Bij ons traditionele kaasplankje proeven we een witte chardonnay van de hoogste kwaliteit. Rob noemt deze witte wijn dan ook als een van zijn twee hartendieven.

Kumeu River 2009 Maté’s Vineyard Chardonnay
Prachtige en rijke wijn: rokerige geur met vanille, héél mineraal. Just benoemt de prachtige balans, proeft in de afdronk steeds meer fruit, maar ook anijs, citrus, brioche, sinaasappele en kalkrijke mineraliteit. Topwijn. 

Uiterst leerzame proeverij, dank Rob!


Geen opmerkingen: