vrijdag 19 juni 2015

Druiven van witte wijnen determineren

Witte zomerwijnen is het thema van deze proeverij. Ik verwacht lekker sappige sauvignon de Touraine, vinho verde uit Portugal, Castelli di Jesi, Muscadet, Macon. Maar na uitpakken van de flessen blijken we gastronomische wijnen te proeven: Vouvray, Pouilly Fumé, Condrieu. Gecombineerd met originele wijnen van minder gangbare druiven als härslevelü, furmint en grüner veltliner. Toos Dusee componeert een proeverij die héél lastig is. Na twee series heeft nog geen proever een van de druiven succesvol gedetermineerd. Een rode draad? Mooie Hongaarse wijnen, een voorliefde van Toos.

We proeven achtereenvolgens: muscat, chenin blanc, grüner veltliner, sauvignon, viognier, hárslevelü, riesling, chardonnay en furmint. 

Kreinbacher Brut
Mousserende wijn uit Somló, het westen van Hongarije. Alle proevers zijn te spreken over deze wijn: geel fruit, zegt Rob, goed in balans. De geur is mooi expressief met een zweem van perzik, anijs en appels. Wat brioche in de smaak, goede zuren, viefe en levendige wijn. Gemaakt van 85% furmint en 15% chardonnay. 

Uit serie 1 maakt de grüner veltliner de meeste indruk.


Markowitsch 2013 grüner veltliner
Van Gogh geel. Verfijnde geur heeft deze wijn uit Oostenrijk, Just bemoemt een botertje en amandel, Paul ruikt abrikoos en perzik. 

In serie 2 proeven we drie wijnen die ieder een diner kunnen veraangenamen. 


Pouilly Fumé 2008 Cuvee Jules, Domaine Fouassier
Geelgoud. Mooie cocktail van ananas, perzik en peer in de geur. Lychees. De wijn heeft bitters in de aanzet die zich voortzetten in de smaak. Geen aperitiefwijn, een dinerwijn. 


Condrieu 2010 Nicolas Badel
Oudgouden kleur. Anijs in de geur van deze viognier wijn, soepele aanzet, vanille, verfijnd en zuiver. 


Hárslevelü 2010 Scepsy Király
Hartendief van Toos. Diep geelgoud. Bloemetjes in de geur, een vette, stevige wijn met goed concentraat en uitstekende balans. Een wijn die de slikreflex oproept. Héél mooie wijn.

In serie 3 eindelijk bekende druiven chardonnay en riesling naast een furmint die verwarring sticht. 


Dr Loosen 2012 Graacher Himmelreich
Petrol neus, mooie zoet/zuur verhouding met accent op zoet, zegt Nello. Liefelijke geur, bloemig, verfrissend, een wijn met de slikreflex. 

Szent Tamás Percze Mád 2011 Furmint
Heel originele wijn, ik droom hier een eendelever salade bij, dat moet hemels zijn, de wijn heeft een licht zoetje en wat citroengras in de geur. Doet vaag denken aan pinot gris. 

Sauska Tokaji Aszú 6 puttonyos
Hij is zoet, zegt Henk droog maar doeltreffend. En wát voor zoet! Hartendief van Toos. Met enorm veel expressies: krenten, rozijnen, orange vruchten, sinaasappelschil, mandarijntjes, perzik, concentraat die tot uiting komt in een stroperige viscositeit, edelzoet. Een echte traktatie. 

Prachtige laatste proeverij van het seizoen.


Geen opmerkingen: