Witte
zomerwijnen is het thema van deze proeverij. Ik verwacht lekker sappige
sauvignon de Touraine, vinho verde uit Portugal, Castelli di Jesi, Muscadet,
Macon. Maar na uitpakken van de flessen blijken we gastronomische wijnen te
proeven: Vouvray, Pouilly Fumé, Condrieu. Gecombineerd met originele wijnen van
minder gangbare druiven als härslevelü, furmint en grüner veltliner. Toos Dusee
componeert een proeverij die héél lastig is. Na twee series heeft nog geen
proever een van de druiven succesvol gedetermineerd. Een rode draad? Mooie
Hongaarse wijnen, een voorliefde van Toos.
We proeven
achtereenvolgens: muscat, chenin blanc, grüner veltliner, sauvignon, viognier,
hárslevelü, riesling, chardonnay en furmint.
Kreinbacher
Brut
Mousserende
wijn uit Somló, het westen van Hongarije. Alle proevers zijn te spreken over
deze wijn: geel fruit, zegt Rob, goed in balans. De geur is mooi expressief met
een zweem van perzik, anijs en appels. Wat brioche in de smaak, goede zuren,
viefe en levendige wijn. Gemaakt van 85% furmint en 15% chardonnay.
Uit serie 1
maakt de grüner veltliner de meeste indruk.
Markowitsch
2013 grüner veltliner
Van Gogh
geel. Verfijnde geur heeft deze wijn uit Oostenrijk, Just bemoemt een botertje
en amandel, Paul ruikt abrikoos en perzik.
In serie 2
proeven we drie wijnen die ieder een diner kunnen veraangenamen.
Pouilly Fumé
2008 Cuvee Jules, Domaine Fouassier
Geelgoud.
Mooie cocktail van ananas, perzik en peer in de geur. Lychees. De wijn heeft
bitters in de aanzet die zich voortzetten in de smaak. Geen aperitiefwijn, een
dinerwijn.
Condrieu 2010
Nicolas Badel
Oudgouden
kleur. Anijs in de geur van deze viognier wijn, soepele aanzet, vanille,
verfijnd en zuiver.
Hárslevelü
2010 Scepsy Király
Hartendief
van Toos. Diep geelgoud. Bloemetjes in de geur, een vette, stevige wijn met
goed concentraat en uitstekende balans. Een wijn die de slikreflex oproept.
Héél mooie wijn.
In serie 3
eindelijk bekende druiven chardonnay en riesling naast een furmint die
verwarring sticht.
Dr Loosen
2012 Graacher Himmelreich
Petrol neus,
mooie zoet/zuur verhouding met accent op zoet, zegt Nello. Liefelijke geur,
bloemig, verfrissend, een wijn met de slikreflex.
Szent Tamás
Percze Mád 2011 Furmint
Heel
originele wijn, ik droom hier een eendelever salade bij, dat moet hemels zijn,
de wijn heeft een licht zoetje en wat citroengras in de geur. Doet vaag denken
aan pinot gris.
Sauska Tokaji
Aszú 6 puttonyos
Hij is zoet,
zegt Henk droog maar doeltreffend. En wát voor zoet! Hartendief van Toos. Met
enorm veel expressies: krenten, rozijnen, orange vruchten, sinaasappelschil,
mandarijntjes, perzik, concentraat die tot uiting komt in een stroperige
viscositeit, edelzoet. Een echte traktatie.
Prachtige
laatste proeverij van het seizoen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten