zondag 1 juni 2014

WINNAAR Grand Prix Saint HubertDe jubileum editie van de Grand Prix Saint Hubert die werd gehouden in restaurant de Echoput in Hoog Soeren, het gastronomische paradijs van de smaakgoeroe Peter Klosse, is gewonnen door het team van de Brabantse Wijnsociëtiet bestaande uit Peter van den Besselaar, Berry Marinussen en Nello Pischedda. 

De Grand Prix is de oudste en meest prestigieuze blindproefwedstrijd van de Benelux. Jan van Lissum memoreerde voor de prijsuitreiking bekende namen uit de Nederlandse wijnwereld die de prijs hebben gewonnen. Ook roemde hij speciaal de sommeliers van restaurants die het lef hebben om aan de wedstrijd deel te nemen. 


Er staan tien wijnen op tafel, daarbij zijn veertien landen gegeven en de proevers maken steeds een keuze uit vijf landen, om vervolgens ook nog herkomstgebied, druif, jaargang en producent te vermelden.


De wijnen die dit jaar blind werden geproefd waren:

1 Libanon - Carignan, Cabernet Sauvignon, Cinsault,

2 NO Frankrijk - Pinot Noir

3 N Italië - Nebbiolo

4 Argentinië - Malbec

5 Hongarije - Kekfrancos, Blauburger, Merlot

6 SpanjeBobal

7 Oostenrijk - Zweigelt

8 ZW Frankrijk - Merlot

9 ZO Frankrijk - Syrah

10 M-Italië - Montepulciano


Jurylid Fred Nijhuis memoreerde voor aanvang dat alle wijnen typisch zijn voor de streek, vaak zijn het monocepages, maar als er in de streek juist mixen zijn van druiven, dan staan die op tafel. Zelf noemt de organisatie de Grand Prix Saint-Hubert, de oudste, meest prestigieuze blindproefwedstrijd van de Benelux een ultieme uitdaging voor iedere wijnliefhebber. De complete uitslag van de wedstrijd kun je HIER lezen. Ook Noël Geisen, Wouter van Huijstee en David Koenen namen deel aan de wedstrijd. Het winnende team scoorde op alle wijnen, soms alleen met herkomst of druif, maar ook flink wat wijnen met beiden. De prijs bestaat uit een wisselbeker en gouden dukaten voor de proevers. Het is moeilijk aan te geven hóe prettig het gevoel is om deze wedstrijd te winnen, een opgave die onmogelijk lijkt. Deze winst onderstreept dat de Brabantse Wijnsociëteit een uitstekende plaats is om méér te leren over wijnproeven, of zoals de slogan luidt: beter wijnproeven is meer genieten.  

2 opmerkingen:

Wil H.A. Vennix zei

Proficiat. Een geweldige prestatie.

kees mutsaers zei

Jongens ik ben trots op jullie, ik weet hoe moeilijk het is. Proficiat