zaterdag 28 juni 2014

Bekend raken met Barbera


De wijntijdschriften zijn met artikelen en proeverijen een bron van inspiratie voor wie beter wil leren proeven. Perswijn proefde Barbera’s. Hans van der Horst liet zich daardoor inspireren, kocht en verzamelde een proeverij met alleen Barbera bij elkaar. Een simpel maar doeltreffend concept: we proeven na één referentiewijn nog negen Barbera’s en krijgen de tien omschrijvingen van die wijnen, van a tot en met i. Geef na iedere wijn maar aan welke omschrijving erbij hoort. Ik vind het fantastisch denkwerk van Hans. Eérst proef je de wijn en benoemt wat je proeft. Daarna zoek je overeenkomsten met de omschrijvingen. Nou werkt dat natuurlijk alleen als je goed proeft én als jouw proefvermogen en vocabulaire overeenstemt met dat van de Perswijn-proever. Bramen en bosvruchten, ja dat proeven we allemaal wel. Maar wat te denken van een beschrijving als “gelikt, room, hout, kaneel, zoethout, bramen, zwarte bes, pruimen, vijgen, breed”. Herkennen we de wijn als gelikt? Ruiken en proeven we kaneel en zoethout? Herkennen we dat deze wijn breed is?

Barbera Briccotondo 2012 Fontannafredda doc
De referentiewijn, een eenvoudige Barbera, verkrijgbaar in de supermarkt. Een ongecompliceerde wijn, zo een waar je met graagte een fles van open maakt, ieder moment en elke dag zonder je zorgen te maken over wat de fles kost en met de zekerheid dat je een lekker glas gaat drinken. Diepe kleur. Kruidig, warme neus, terroir impresie in de smaak, drinkt soepel en prettig en is voor mij ook herkenbaar als Barbera. Ik hoor ook nog als omschrijvingen kersen en chocolade, tabak en leer. Valt overigens niet bij iedereen meteen in goede aarde. De critici hebben moeite met de bitters in de wijn.

Barbera d’Asti Superiore 2011 Lurei, Tenuta Il Fachetto
Opgevoed op grote vaten. Ik zie toch al wat bruin in de rand, veel vanille en hout, rubbertje in de rijke neus. Kersen op sap. Elegantie. Rondeur. Hangt mooi na in de mond. Nello noemt de wijn wat ‘gemaakt’, Rob prijst de goede balans in de wijn.

Barbera d’Alba 2012 Vignota, Tenuta Conterno Fatino
Het valt me op dat bij de kleur de jonge wijnen die normaal gesproken alléén paars zijn, toch vaak al een bruine tint hebben. Rijke neus met diepte, kracht en elegantie, zoethout. Claartje benoemt specerijen, roos, een gebrande neus, leer. Noël valt op dat de zuren beperkt zijn, hij benoemt jodium en leer. De wijn hangt mooi na.

Barbera d’Asti superiore 2011 Bricco Paradiso, Tenuta Il Fachetto
Donkere kleur. Toos prijst de complexiteit van de wijn, waarin ze Buijsman herkent en drop. Rob vindt dat de wijn véél van alles heeft. De neus vind ik geparfumeerd, vanille, kruiden, laurier en rood fruit, de smaak heeft veel power en lengte, op de tong krijg je echt een gevoel van diksap concentraat. Goede balans, heel fraaie wijn.

Barbera d’Asti superiore 2010 docg Nizza, Titon l’Armangnia
Hartendief van Hans. Prima commentaren op deze wijn! Ik ben vooral onder de indruk van die rijk uitwaaierende neus. Wow! Zoethout en bloemen, de smaak heeft kracht én lengte én rondeur. Nello prijst de complexiteit van de wijn, er is veel te ontdekken en dat is leuk.

Barbera d’Asti superiore 2009 Nizza, Tenuta Olim Bauda
De oudste wijn uit de proeverij, roodbruine rand, dominante mineralen in de geur, ik mis wat fruit, wel duidelijk houttonen, later ook chocolade en mocca. HansL proeft amarene kersen, oordeelt de geur een pietsie muffig en benoemt felle zuren. Ik vind dit als geheel een elegante wijn, die wel wat spanning mist nu het fruit minder dominant is.

Barbera d’Asti superiore 2009 Ca’di Pian, La Spinetta
Hartendief van Hans. 12 maanden houtrijping. HansL noemt de wijn rustiek door wat belegen tonen, de wijn ruikt fris en naar eucalyptus, zoete aanzet, tikje alcoholisch. Claartje prijs de neus met wat rabarbertonen. Voor mij is dit een van de mooiste wijnen van de proeverij: bruine rand, mint, eucalyptus en rozen, tabak, leer en brandnetel, een hele rijke geur. Volstrekt harmomische aandronk en mooie zuren. Hangt ook goed na.

De Barbera werd in het verleden niet zo serieus genomen, schrijft Perswijn, maar die tijd ligt nu ver achter ons. Barbera was in het verleden een fruitige wijn met veel zuren. Die zuren zijn gebleven maar de druiven worden rijper geplukt bij lagere opbrengsten. Dat geeft evenwichtige wijnen, de zuren geven frisheid en spanning.  De serieuze Barbera’s verdragen rijping op hout en kunnen ook ouderen. Het maakt de karakteristieken van de druif soms moeilijker te proeven dan een generatie terug, want er zijn immers allerlei soorten Barbera – een fenomeen dat voor meer druiven geldt. De infographic boven dit artikel combineert Barbera met worstjes, pizza’s, gegrilld vlees van de barbecue of grillplaat en bij chili gerechten. Dit is een heel nuttige proeverij om de Barbera te leren kennen, en om ons proefvermogen en vocabulaire te ‘ijken’ met dat van wijnschrijvers. Ere wie ere toekomt: Hans Lodewijkx weet de meeste wijnen goed te combineren met de Perswijn omschrijvingen en verdient daarmee een fles Barbera. Proficiat. En complimenten aan Hans van der Horst die veel energie stak in deze leerzame proeverij, hij proeft al enkele weken Barbera’s. “Ik heb me voorgenomen er zelf van te willen leren en deze wijnen drinken is geen straf”, zegt hij daarover met gevoel voor understatement.

Geen opmerkingen: