zaterdag 21 juni 2014

Witte wijn als de wereld. Van karaktervolle landwijn tot edele contemplatiewijn.

We proeven witte wijnen. In juni is een proeverij met witte wijnen net zo’n mooie combinatie als boerenkoolstamppot met worst. Als oliebollen en oudejaar. Als rokjesdag in april. Paul Heemskerk brengt een mooie selectie op tafel, een knisperend zuivere Cremant de Limoux en van Vinho Verde tot Godellia. Van karaktervolle landwijn uit Gascogne tot edele contemplatiewijn uit Vougeot. Deze blindproeverij verkennen we genot in veel varianten. 

Antech Brut 2011 Cremant de Limoux Grande Cúvee
Knisperend zuivere mousserende wijn. Opmerkelijk mooie geur met heel veel impressies, zoals appel, gist, brioche, tropisch fruit, citrus, vrij geparfumeerd en daarmee krijgen we een indicatie dat het geen Champagne is. Sappige smaak en heel mooi evenwicht. Heel fris, knisperend zuiver, goede zuren en mineralen. Heel mooi. Gemaakt van chardonnay, chenin en mauzac.

Domaine La Salette 2013 Côtes de Gascogne Michel Duffour
De karaktervolle landwijn gemaakt van colombard en gros manseng. Lichtgele kleur, wat brandnetel in de geur, kattepis impressie, brandnetel ook. Sappige wijn met goede zuren, eenvoudig én charmant. 

Godellia  2012 Bierzo
Lichtgeel, schitterende bloemetjes geur, vanille. Fragiele wijn met elegantie, minerale afdronk. Fraaie Spaanse wijn van de godello druif. 

Château Saint Estéve 2013 Côtes du Rhone, viognier
Stuivende neus met meloen, banaan, muskaat en mangotonen, brandnetel ook. Vanille en banaan in de smaak, die veel inhoud heeft. Mooie mineraaltonen en zuren. 

Prijs en kwaliteit
Iedere wijnliefhebber kent de vraag en de daarop volgende dialoog: proef je dat er nou echt wel vanaf? De vraag die veel mensen stellen als ze de onverwacht hoge prijs van een fles wijn horen. In de krant stond dat wij het redelijk vinden dat er salarisverschillen zijn. We vinden het legitiem dat bijvoorbeeld een directeur vijf keer zoveel verdiend als de laagstbetaalde medewerkers. Er stond ook bij dat we 'denken’ dat die directeur in werkelijkheid niet vijf keer, maar elf keer zoveel verdient. En het onthutsende was dat in realiteit de directeur zeventien keer zoveel verdiende. Niet echt goed voor ons gevoel van rechtvaardigheid. Enfin, ik weet niet meer op welke cijfers het bericht gebaseerd was en welke medewerker en directeur ze hebben onderzocht. Ik weet wel dat er wijnen zijn die vijf keer of tien keer zoveel kosten dan de karaktervolle landwijn. En ook twintig keer zoveel. Of honderd keer zoveel. In deze proeverij kost de duurste wijn ongeveer twintig keer zoveel als de eenvoudigste wijn die op tafel staat. En het punt is dan dus: proef je dat er aan af? De vraag achter de vraag is: betalen we teveel voor die dure wijn of is de wijn zijn geld waard? De vier wijnen die ik hierna beschrijf behoren absoluut tot de edele wijnsoorten. Daar betalen we veel meer voor. Ze komen van wijngaarden die met hun terroir volstrekt uniek zijn in de wereld. Wijnen die geliefd en gezocht zijn en daarmee ook kostbaar. Nou zijn er wijnen voor allerlei gelegenheden, voor allerlei gemoedstoestanden, voor op het terras of de maaltijd, voor een eerste glas om elf uur bij schitterend zomerweer, voor een laatste glas om een dag af te sluiten, voor het omschakelen als je thuiskomt na een vermoeiende dag, voor het vieren van een verjaardag, of een eerste vakantiedag, voor het ophalen van mooie herinneringen, voor het vieren van een heugelijk feit zoals het behalen van een diploma, voor een verloving of trouwerij, het vieren van een jubileum, het ophalen van herinneringen, voor het lessen van dorst, de droomfles die je open wilt maken als je de loterij wint, de fles die je bewaart voor bij een gedroomd diner met een favoriete kunstenaar of de zakenman die je intens bewondert, voor bij een stamppotje met raapsteeltjes, voor bij oesters, voor bij foie gras… noem maar op. Deze edele wijnen zijn wijnen die je met aandacht degusteert, die drink je eigenlijk niet, daar geef je heel veel aandacht aan. Een mooi ritueel. En ja, die zijn onmiskenbaar iedere euro waard die je ervoor betaalt. Het kan voorkomen dat zo’n wijn blind in een serie staat naast de karaktervolle landwijn. Het kan zijn dat iemand die lekkerder vindt. Meestal zijn dat niet onze leden, geoefende proevers, die proeven het verschil echt wel. Het is geweldig als een karaktervolle landwijn goed uit de vergelijking komt, want het leven is te kort om slechte wijn te drinken. Maar deze edele wijnen verdienen aandacht, het zijn wijnen om het leven bij te bespiegelen, het zijn mijn favoriete contemplatiewijnen. Altijd weer een genoegen om die te degusteren. Op zomaar een dinsdagavond in juni die daarmee een gouden randje krijgt. 

Pouilly Fumé 2011 De Ladoucette
De geur van deze wijn, die nog te jong is, is enorm rijk aan impressies. Ik ruik honing en druivensuiker, boenwas en abrikoos, HansH ruikt sinaasappel, Kees rijpe witte pruimen en tropisch fruit. Elegante, vriendelijke en sappige smaak met boter in de mond.

Puligny Montrachet 2011 Roux Père& Fils
Feestwijn, voor mij de mooiste wijn uit de proeverij. Een heel zuivere neus met vanille, chardonnay tonen, boterig en later ook mocca en toffee. Charmeur op de tong en heel mooie balans. Willem Jan ruikt ananas en prijst de mooie bitters in de wijn. Paul ruikt witte amandel, Kees hazelnoot, Toos citrustonen. Voortreffelijke wijn. Edele meditatiewijn. 

Domaine de Vougeraie 2010, Le Clos Blanc de Vougeot
Willem Jan kent deze geur wat meer kruiden toe, Kees noemt de geur van geroosterd brood, citrus, Toos ruikt boter en perzik. Noël ruikt toast. In mijn aantekeningen staat dat de neus wat klein is, maar de smaak krijgt positieve kritiek: prachtige balans, goede zuurgraad, amandel in de afdronk, goede balans, dit is een hoge wijn en dat proef je doordat de wijn enorm lang nahangt. Hartendief van Paul. Een feest om te degusteren. Een van de topwijnen van de wereld. 

Domaine de Vougeraie 2009 Gevrey Chambertin
De rode wijn van dit domein is aanlokkelijk: mooie pinot geur met vanille en al wat lichte staltonen, elegante smaak. Het is een heerlijk glas wijn, om bij thuis te komen, om een dag een zilveren randje te geven, om een verjaardag te vieren. Wat kan een wijnboer in de Bourgogne het beste plaatsen: chardonnay of pinot werd gevraagd. Nou, de wijnen zijn allebei erg mooi, maar de witte Vougeot vertoont echter net even méér klasse.



 

Geen opmerkingen: