donderdag 29 mei 2014

Ultiem leerzame proeverij: let's get ready to rumble!

  De opdracht aan leden aan de Brabantse Wijnsociëteit bij het samenstellen van een proeverij is niet: stel een mooie proeverij samen… maar: stel een leerzame proeverij samen. Vaak gaat dat toch samen. De proeverij van Berry Marinussen is ultiem leerzaam. Hij herhaalde een thema dat hij eerder bracht: Let’s get ready to rumble! In de vorige proeverij zette hij bijvoorbeeld Nieuwe Wereld Shiraz naast een Hermitage. Deze proeverij start met twee mooie witte wijnen. Na het onthullen van de flessen, blijkt dat Berry in de wedstrijdproeverij de witte Bourgogne en Bordeaux voor elkaar aanzag. Nu fopt hij ons door Bourgogne en Bordeaux naast elkaar te zetten. Géén van de proevers herkent de blind geserveerde wijnen. Je voelt je dan toch een beetje in je hemd staan na het onthullen van de flessen. Verdorie. Het maakt bescheiden. En het doet denken aan de bekende uitspraak van de Britse wijnkenner Harry Waugh (1904-2001), die op de aan hem gestelde vraag: “Have you ever mistaken a Bordeaux for a Burgundy?” met onmiskenbare Britse understatement-humor als antwoord gaf: “No, not since lunch.”

Bourgogne versus Bordeaux

Auxey Duresses 2010 Domaine Jean Philippe Fichet
Niet mijn type wijn, schrijf ik op. En dat komt door de stinkende geur, ik ruik zwavel, die pas na enige tijd in het glas doet denken aan mineralen. Een moeilijk glas wijn met een hoge zuurgraad. Ook na het onthullen kan ik maar moeilijk chardonnay karakteristieken herkennen. 

Clos Floridene 2010 Graves, Denis Dubourdieu
Dit proefden we precies een week geleden óók… Geen van de proevers die dat opmerkt. Hmmm… draagt ook weer bij aan bescheidenheid als het gaat om proefkwaliteiten aan jezelf toe te kennen. Waar de witte Bourgogne mij voor vraagtekens stelt, komt hier een *-ster bij de wijn. De kleur is iets bleker dan de Bourgogne, de neus in het glas ruikt meteen mooi fruit. Peer, meloen en Paul ruikt perzik. Rondeur in de smaak, iets filmender dan de Bourgogne. Goede zuren, een verfijnd bittertje en fraaie hazelnoten in de afdronk. Heerlijk glas wijn van voornamelijk semillon. 

We proeven daarna een Oostenrijkse Zweigelt naast een Cru de Beaujolais Gamay. En dan komt een serie die goed is voor het vertrouwen, Piëmonte versus Ahr. Veel proevers herkennen de Italiaanse en Duitse wijn.

Piëmonte versus Ahr



Barbaresco 2009, Roberto Fossatie
Barbaresco is gemaakt van nebbiolo. Goed herkenbaar aan de lichtbruine kleur, Italiaanse dakpannen noem ik die kleur. Het is een mooie wijn met duidelijk viooltjes, rozen en turf in de neus. Kees ruikt sigaren en hooi. Nello noemt tabak en mint. Noël ruikt wat velpon. Alle proevers kijken gelukzalig. Ik heb altijd moeite met Piëmonte wijnen die een wat straffe smaak hebben, ik vind ze nooit echt lekker, en dat is dat ook weer een manier om te determineren. Ook al kijken andere proevers meewarig als ik die mening uit. 

Spätburgunder 2010, Meyer-Näkel, Ahr
Dit is daarentegen een werkelijk prachtig glas. Hier komen meteen twee *-sterren bij de aantekeningen. Waarom? Ook die lichte en bruine kleur. Een geur met caramel en toffee. Wijn met een mooie balans. Wat is dit toch een goed wijnhuis. Kees benoemt kersen en noemt de wijn nog geconcentreerder dan de Barbaresco. Noël benoemt de wijn als zwoeler. En dat is toch een prestatie voor zo’n Noordelijk gelegen wijndomein. 


Mendoza versus Rhône
De mooiste wijnen van de avond staan in deze serie: Argentinië versus Frankrijk. Verduveld lastig te onderscheiden, vind ik althans.

Alta Vista 2007 Malbec, Single Vineyard Temis
Er komen nogal wat superlatieven op tafel bij het proeven van deze wijn. Het is een ware feestfles! Bijna zwarte kleur. Diep, diep, diep donker zwartrood staat in mijn aantekeningen. De geur is rijk, voornaam met schitterende ingekapselde vanille. Hap sap concentraat, met morelkersen. Mon Cherie chocolade. Erg fraai, bij het proeven ben ik in mijn nopjes. HansH gebruikt voor zijn doen erg enthousiaste termen om de wijn te beschrijven: zwart fruit, bramen, uitbundige wijn, goed in balans met een lekkere balsamicotoets in de smaak. Rob noemt de wijn floraal en proeft toch ook iets chemisch. Toos noemt de wijn peperig, jammig en prijst het lekkere zoetje. Mooiste rode wijn van de avond. En logisch: hartendief van Berry.  


Châteauneuf du Pape 2010, Delas
Een iets meer doorzichte kleur, heel open geur, kersen in de neus, de wijn heeft een wat ontoegeeflijke smaak staat in mijn aantekeningen. Ik zie de wijn aan voor een jonge Cahors. Ron prijst de rijpere tannines in deze wijn, HansH prijst het goede evenwicht en benoemt het zoethout en de kruidigheid in de geur. 


Australische sémillon versus Sauternes
Berry is als liefhebber van fraaie rieslings géén adept van Sauternes, het is zeer te prijzen dat hij die wel op tafel brengt. En niet de minste, een premier cru classé: Château Coutet, een zeer gereputeerde wijn. Daarnaast een ook gereputeerde Australische botytris-wijn. 

 
Château Coutet 2003, Sauternes
Oud goud gele kleur. Ingetogen geur, ook al is deze wijn al elf jaar oud en 2003 een extreem warm jaar. Een caramel-zoete smaak, met wat amandel in de smaak. Ook wat mooie bitters. Een mooie wijn die echter volstrekt wordt weggeblazen door de extreem uitbundige kracht en smaak van de Australische wijn.

Noble One 2008, botytris sémillon, Australië
Hartendief van Berry. Ook dit is een absolute feestfles. Toos ruikt rabarber, mooie zoetzure balans. Het zijn juist de aanwezige zuren die dit tot zo’n expressieve fijne wijn maken. Rob prijst honing in de geur en de perfectie in de smaakvoortzetting. Mijn aantekeningen: honingkleurig, perzik in de neus, een wijn met een ongelofelijk perfecte balans, het is niet alleen nectar op de tong (veel zoet) maar zuren die de wijn een jeugdig elan, wat gepaste overmoed geven: frisse, filmende smaak met wat amandel in de mond, geweldige zoet/zuur verhouding. Topwijn. 

Speciale vermelding verdienen de twee indrinkers van de proeverij: een zeldzame rosé van Domaine de Chevalier (Pessac-Léognan) en een knisperende Blanquette de Limoux, fraaie bubbels van een Nederlandse wijnbouwer op Château Rives Blanques.


Geen opmerkingen: