zondag 18 mei 2014

De subtiele nuances in rieslings van Nahe-domein Schäfer-Frölich

Het wijndomein Schäfer-Frölich behoort tot de top van de Nahe; de rieslings van dit domein behoren tot de beste van de hele wereld. Hans Lodewijkx bezoekt het domein en stelt een proeverij voor ons samen met een twaalftal rieslings - en op zijn Hans' enkele bonuskeuzes. We proeven van droge wijn naar Grosses Gewächs naar steeds zoetere en oudere wijnen. We proeven veel wijnen van de wijngaard met een bevoorrechte ligging: Felseneck in Bockenau, 220 tot 300 meter hoog, door bossen en bosjes beschut voor koude windvlagen. De middagzon streelt deze wijngaard door een optimale ligging op het zuiden. De stenige bodem is gemakkelijk op te warmen, de blauwe leisteen zorgt hier voor wijnen met een mooie mineraliteit.

Dit noem ik drinkplezier, zegt Hans over de Felseneck Riesling Kabinett 2012, een wijn met een stuivende neus en tonen van rabarber, appel en sinaasappel, Mooie zoet/zuurbalans. Later in de proeverij drinken we de Kabinett 2008, een volstrekt harmonieuze wijn met een geweldige zoet/zuur balans. De geur is minder stuivend, of je van deze geouderde wijn houdt is een kwestie van smaak, zeker is dat het een perfecte gastronomische wijn is.

Er zijn ten minste drie varianten van de droge wijn van Schäfer-Frölich: schiefergestein, vulkangestein en de Grosses Gewächs. De verschillen tussen de bodemsoorten zijn te proeven, maar best wel subtiel. Ik snap de proevers goed die de voorkeur geven aan de zoete wijnen. De droge wijnen zijn stuk voor stuk een genot om te proeven, het vergelijken is een lastig karwei omdat we de verschillen moeten zoeken in subtiele nuances. Het proeven is dan écht een intellectuele bezigheid. Terwijl de zoete wijnen je meteen charmeren en het beste van zichzelf geven. Vergelijk het maar met het verschil tussen het genieten van moderne architectuur en de bewondering voor bijvoorbeeld een imposant bouwwerk als de Eiffeltoren. De subtiele nuances onderscheiden op de tong, dat gaat misschien nog, maar dan de beschrijving daarvan... het is moeilijk!


Riesling 2011 Vulkangestein
Ingetogen geur waarin peer en appel te ruiken zijn, een goede balans en een sappige smaak met ook bitters, fraaie citruszuren. Voor mij net iets mooier dan de schiefergestein, erg fraaie wijn. De moderne wijnschrijvers vinden dit een mooie wijn om in de komende zes jaar te drinken, John  Gilman (View from the cellar) geeft de wijn tot 2035 en verder.  

Halenberg Riesling 2010 Grosses Gewachs
Loupezuivere geur met licht mineralen en een jasmijngeur. Dit is een wijn met heel veel spel in de smaak en fijne zuren.

Felseneck Riesling 2009 Grosses Gewachs
Hartendief van Hans. Open geur met een sappige smaak, waarin mineralen en ook wat kattepis associatie, uitstekende balans met de bitters in de wijn.

Felseneck Riesling 2007
Mooi geconcentreerde wijn met een geelgouden zweem. Gerijpte neus, echt heel mooi met een duidelijke honingassociatie, volle smaak, fraaie balans. Erg mooi gerijpte wijn.

Felseneck Riesling 2010 Spatlese Goldkapsel
We proeven deze wijn naast de Spatlese 2006 en deze 2010 is net een fractie spannender, levendiger dan de oudere wijn. Liefelijke neus en duidelijk passiefruit, lekker! Geconcentreerd met prominente zuren. Een eetwijn in optima forma. Kan zeker een jaar of twintig oud worden.

Felseneck Riesling 2003 Auslese
Adembenemende wijn. Pracht concentraat in de geur met abrikoos en honing. Heel erg fraai zoet zonder ook maar een moment klef te zijn. Botytristonen, vreselijk mooi verweven smaaktonen en een prachtige afdronk.

Felseneck Riesling 2009 Beerenauslese
Hartendief van Hans. We drinken deze wijn veel te jong is mijn overtuiging, de neus is relatief gesloten. Eigenlijk vind ik de Schafer-Frolich wijnen naarmate ze ouder zijn steeds lekkerder, in deze proeverij waardeer ik de 2003 en de 2007 erg hoog. Natuurlijk heeft ook de Beerenauslese een uitstekende balans, goede smaak met heel fraaie zuren, ik ruik wat toffee. Briljant gemaakte wijn. Grootse wijn. Weinwisser geeft deze wijn tot… 2050.


Felseneck 2010 Riesling Eiswein
De apotheose van deze proeverij, deze eiswein krijgt mijn maximale score. Vaak valt eiswein tegen, het verhaal is zo mooi: druiven die in december zijn geoogst bij vorst, maar de eiwsein  vertoont zelden zijn ultieme klasse. Wél in deze wijn. Gek is dat ik de vorige wijn te jong vind met een relatief gesloten neus, terwijl deze jongere wijn enorm charmeert met een ongelofelijk breed palet van geurassociaties: abrikoos, stroopwafel, nougat en zelfs rozen! De smaak is een ultieme samensmelting van bitter, zoet en zuur. Geweldige balans, nectar. Diepe buiging naar de wijnmaker en een knipoog naar Onze Lieve Heer.

Deze proeverij is tegelijkertijd erg mooi en confronterend. Mooi vanwege de wijnen en confronterend om dat de subtiele nuances zo lastig te verwoorden zijn.

1 opmerking:

Wil H.A. Vennix zei

Mooie concurrent van enkele Oostenrijkse Riesling producenten.